nlc.hu
Életmód

Másnaposság elleni trükkök

Alkohol lenne a gyógyír a másnaposságra? Itt a válasz!

A másnaposságra a legjobb gyógymód a még több alkohol? Valóban működik vagy csak városi legenda?

Amikor erős fejfájás és hányinger, azaz a macskajaj kellős közepén valami gyors és hatékony gyógymód után epekedünk, valószínűleg kevésbé érdekelnek minket a tudományos kísérletek, inkább gyorsan túl akarunk lenni a szörnyű állapoton. Semmi kutatás, szakemberek által alátámasztott bizonyíték nincs arra az elméletre, miszerint a másnaposságra egy újabb adag alkohol a legmegfelelőbb.

Az általános elképzelés az, hogy mivel a másnaposság tünetei azután kopogtatnak, hogy szervezet feldolgozta az alkoholt, a kellemetlenségek megelőzéséhez még több alkoholt kell bevinni, hiszen a testnek akkor újabb feladata van, hiszen így ezt is fel kell dolgoznia. A hiba csak annyi, hogy nem ihatunk folyamatosan, életünk végéig.

Másnaposság elleni trükkök

(Fotó: Getty Images)

„Amikor abbahagyjuk az alkoholos italok fogyasztását, és a véralkoholszint nullára csökken, megjelenik a másnaposság. Bizonyos értelemben a »kutyaharapást szőrével« késlelteti a másnaposságot, de nem tudja megakadályozni” – mondta Dr. Alka Patel.

Ha pedig a szervezet már egyébként is telítve van alkohollal, és annak feldolgozásán dolgozik, akkor jó esély van rá, hogy egy újabb pohár pohártól a másnaposság még elviselhetetlenebbé, még nehezebben feldolgozhatóbbá válik, és még tovább tart… „Bár rövid távon segíthet, hogy jobban érezd magad, ez csak elodázza az elkerülhetetlent” – vélekedik dr. Abisola Olulade.

Jobban jársz, ha kipróbálod az egyiket (vagy az összeset) a tudományosan alátámasztott másnaposság elleni gyógymódok közül, és hagyod a városi legendákat.

  • Igyál egy pohár vizet minden alkoholos ital között.
  • Próbálj meg minél többet aludni.
  • Majd ha felébredtél, menj sétálni… állítólag egy lassú séta sokat segít, még akkor is, ha azt az ágyban fekve lehetetlen elképzelni.
  • Kerüld a koffeint.
  • A buli alatt kerüld a szénsavas italokat, mert elősegítik az alkohol gyors felszívódását a véráramba.
  • Egyél banánt vagy kivit, mert segít a vércukorszintet rendbe tenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top