Életmód

7 trükk, hogy a másnaposság ne rontsa el a fesztivált

A fesztivál nem disznóvágás, nem kell pálinkával köszönteni a napfelkeltét, plusz további hat tipp, hogy ne ölje meg a bulikát a másnaposság.

Tombol a nyár és a fesztiválszezon, ami a létező legjobb kombó, hogy kieresszük kicsit a gőzt, önfeledten élvezzük a jó időt, és egy felejthetetlent partizzunk a jobbnál jobb hazai fesztiválok egyikén.

Akármelyik több napos bulira váltottuk meg az életre szóló VIP bérletet,  egyetlen dolog van, ami elronthatja az elhúzódó ereszdelahajamat, méghozzá az a fránya másnaposság, ami ráadásul az évek múlásával egyre lelkesebben szegődik mellénk egy átmulatott este után.

Óránként egy pohárral belefér (Fotó: iStock)

Csakhogy nem azért neveztünk be egy háromnapos fesztiválozásra a haverokkal, hogy már a második nap reggelén kidőljünk a sorból, és a fejfájástól, hányingertől haldokolva, a hálózsákunk mélyén  gubbasztva fogadkozzunk, hogy soha többé nem iszunk egyetlen kortyot  sem.

Szóval jöjjön most hét trükk másnaposság ellen, ami megmentheti a bulikázást attól, hogy idő előtt véget érjen.

Minek iszol annyit?

Valószínűleg nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ha nem vedelsz nyakló nélkül, nem leszel másnapos. Emellett még másik három dolgot is megúszol ezáltal. Először is nem mész anyagi csődbe a fesztivál végére, másodszor megúszod a filmszakadást, vagyis emlékszel is majd arra, hogy jól mulattál, nem utolsó sorban pedig nem lesz ultra ciki, mikor a barátaid elmesélik, hogy sztriptíztáncot jártál a bárpulton, vagy épp kiütve feküdtél, amíg ők ropták hajnalig.

Szóval, hogy némi eleganciával bulizd át a hétvégét, vedd fel a maximum egy ital/óra tempót, ugyanis  nagyjából 60-75 percre van szüksége a szervezetednek, hogy lebontson egy pohár piát. Így a véralkoholszinted a kellemesen spicces állapotban tart téged, és nem üti ki a tetőt.

A tűző nap és a hideg ital csak látszólag jó kombináció

Szintén megment az iszonyatos másnaposságtól, ha nem reggeltől hajnalig döntöd lefele a koktélokat, söröket, fröccsöket és feleseket, pláne hogy ezek a tűző nyári napon még jobban a fejedbe szállnak.

Egy fesztiválon sem fogsz belehalni, ha ebéd előtt nem iszol. Ez nem disznóvágás, nem kell pálinkával köszönteni a napfelkeltét.

Szóval, a nappali hőségben inkább józanodj, strandolj, a haverokkal próbáld végig a fesztiválprogramokat, és ha már betoltad az ebédet, utána lazíts egy jeges koktéllal vagy fröccsel, mert hosszú még a nap, és este jönnek a legjobb koncertek.

A világos italok a barátaid

Ha szeretnéd elkerülni a brutális másnaposságot, a jókedved fokozása érdekében inkább válaszd a világos vagy teljesen áttetsző alkoholokat. Az okosok ugyanis kimutatták, hogy a sötét alkoholos italokban jóval több a congener (rokon vegyület), vagyis az erjesztés során keletkező olyan vegyületek, mint a tannin, az aceton, acetaldehid és amilalkohol, amik állítólag nagy szerepet játszanak a másnaposság kínzó tüneteinek kialakulásában. Ezért a vörösbor és a whisky helyett inkább kérj vodka, gin vagy tequila alapú koktélt, és fehérborból idd a fröccsöt.

Három nagyfröccs az nem vacsora

Az egész napos party közepén, főleg ha döntjük magunkba a cukros koktélokat, könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy valamit enni is kellene. Bár az alkoholnak igen magas a kalóriatartalma, attól még nem helyettesíti a vacsit, és ha üres a gyomrod, nem is kell másnapig várnod a rosszullétre.

Hogy a buli sokáig tartson, a másnaposság pedig elkerüljön, egyél valami laktatót vacsorára, akár egy pizzát, lángost vagy épp egy burgert, mert a teli gyomor segít, hogy minél lassabban szívódjon fel és kerüljön a véráramba az alkohol.

A víz megmentheti a bulit

Két átcsápolt koncert között jusson eszedbe pár pohár vizet felhörpinteni, mivel az alkohol nagy mértékben dehidratál, amit még megfejel a nyári meleg, na meg az, hogy órákon át ugrabugrálsz a nagyszínpad előtt. Minél jobban kiszáradsz, annál jobban fog gyötörni másnap a fejfájás és a hányinger.

Ne csak buli  közben, de a másnapi józanodás során is igyál sok vizet, hogy helyreálljon a vízháztartásod, és újra indulhasson a mulatozás. Ha úgy érzed jót tenne egy kávé, és beveszi a gyomrod is, nyugodtan igyál egyet, mert segít elűzni a fejfájást, de akkor még több vizet igyál mellé, mert a fekete is vízhajtó hatású.

A sportitalok helyreráznak

Az áttombolt party után a legtöbbet az segíthet, ha jól kialszod magadat, de mint tudjuk, erre egy fesztiválon vajmi kevés esély van. Szóval, amikor reggel, pár óra alvás után magadhoz térsz, segítsd a szervezeted regenerálódását azzal, hogy pótolod a vitaminokat és ásványi anyagokat. Erre a legjobb megoldást a sportitalok jelentik, amik tele vannak elektrolitokkal, és még a folyadékpótlást is megoldják.

Valamit szilárdat is muszáj magadba diktálnod

Tudom, egy buli utáni reggelen az ember néha rá sem bír nézni az ételre, viszont az üres gyomor, a felgyülemlő gyomorsav ellened dolgozik, ráadásul ha leesik a vércukorszinted, még gyatrábban fogod érezni magadat. Ezért, ha mást nem, egy kétszersültet gyűrj le, de még jobb, ha zabkását, banánt, tojást eszel reggelire. A szénhidrát megemeli a  leesett vércukorszintedet, a kálium pótlása elűzi a gyengeséget és a lábak remegését, a tojásban található aminosavak pedig helyreállítják a májműködést. Egy kiadós reggeli, és már mehet is tovább a buli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top