Ha van az élelmiszeriparnak olyan terméke, amiért hálásak lehetnek a háziasszonyok, férjek és apukák, a leveles tészta egész biztosan toplistás. Jóval hosszadalmasabb, ha a tésztát magunk gyúrjuk, pihentetjük, nyújtjuk. Nemes feladat, de nem mindig van kedvünk, energiánk és időnk házi tésztát készíteni. (Ha mégis rászánjuk magunkat, íme, egy recept!)
Az előkészített tésztát fajtájától függően hűtőben vagy mélyhűtőben kell tartani, és csak elővenni felhasználás előtt 10-15 perccel. Ez az idő pont elegendő arra, hogy kikeverjük, előkészítsük a tölteléket és előmelegítsük a sütőt, és zutty, mehet is be. A frissen sült leveles tésztás finomságoknak azután van egy olyan közös jó tulajdonsága, hogy az illatokat és a ropogós falatokat élvezve garantáltan senki sem firtatja, hogy egy kényelmi termék került elő gyorsan a hűtőből, és csak tíz perc munkánk volt vele. Alig több, mint összerakni néhány egyszerű szendvicset.
A leveles tészták további előnye, hogy sokféle módon felhasználhatjuk, édes és sós süteményeknek is kiváló alapja. Ha tényleg nagy a sietség, csak tekerjük fel csigának, vagy hajtogassuk össze egy jól csúszó töltelékkel, de nem csak S.O.S. helyzetekben használhatjuk. Sőt! Az ünnepek közeledtével az egyik legpazarabb fogás, a Wellington-bélszín vagy Wellington-lazac is kaphat – némi könnyítéssel – bolti leveles tésztás burkot.
A tészta előkészítése
Többféle csomagban kaphatók leveles tészták: 250 és 275 grammos kiszerelésben, vagy egy pakkban 4 darab 125 grammos, és a többi. Ezért kicsit szerencsétlen megfogalmazás, ha azt mondjuk, hogy „egy csomag leveles tészta” a recept alapja, mert ez a 125 grammostól az 500 grammosig bármennyi lehet. Mi vendégségben gondolkodunk, nem egy-két fős falatozásban, úgyhogy 500 grammról szólnak a receptjeink.
A hűtőben tárolandó, friss leveles tészta sütőpapírra feltekerve várja a sütést, a mélyfagyasztott úgyszintén, de ez esetben időt kell szánnunk a kiolvasztására, hogy nyújtani és formázni tudjuk a tésztát.
A hivatalos ajánlás szerint a mirelit tésztát előző este érdemes kivenni a fagyasztóból, de sürgős esetben – például fűtőtestre vagy sütő közelébe téve – jó két óra alatt ki tud engedni a tészta annyira, hogy dolgozni tudjuk vele.
Sütő sem kell hozzá: sajtos hot dog leveles tésztából
Ez egy frappáns étel, hiszen ki ne szeretné a hot dogot? A legtöbbször azonban utcai ételként vagy gyorséttermekben esszük. Ebben a tésztába zárt verzióban belül folyik a sajt, és egy igazán kompakt ételt kapunk, ez nem a street foodként ismert utcai verzió.
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta
- 6 db virsli
- 1 nagy vöröshagyma vagy egy csokor újhagyma
- 15 dkg trappista vagy más, jól reszelhető sajt
- Liszt a nyújtódeszkára
- 2 dl étolaj a kenéshez és a sütéshez
- Mustár, ketchup, majonéz ízlés szerint
Elkészítése:
- Mélyhűtött tészta esetén felengedett, hűtős leveles tészta esetén 15 perce szobahőmérsékleten lévő tésztával dolgozunk.
- Belisztezett vágódeszkán vékonyabbra, kb. félcentis vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
- 6 téglalapra vágjuk a tésztát. Belül ecsettel átkenjük olajjal.
- A vöröshagymát (vagy újhagymát) megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
- 1 percig előfőzött virsliket teszünk rá, megszórjuk a hagymával. A sajt hatodával megszórjuk a hot dogokat.
- Vizes kézzel rásegítünk, hogy a tészták jól záródjanak.
- Bő olajban kisütjük a hot dogokat, míg szép pirosra sülnek. Papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat.
- Mustárral, ketchuppal, majonézzel kínáljuk.
Pizzás csigák baconnel
Ez egy igazi jolly joker. Ha egyszer elkészítettük, akárhányszor el tudjuk készíteni, és lehetőleg annyiszor variálni, ahányszor csak a sütőbe kerül. Csinálhatjuk simán csak sajttal, vega módra, de jöhet bele sonka, bacon, kolbász, szalámi és persze bármilyen zöldség, amit szeretünk pizzafeltétként!
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta
- 15 dkg paradicsompüré
- 15 dkg trappista vagy más, jól reszelhető sajt
- 1 nagy marék bacon vagy a fentebb írtak közül bármelyik pizzára való feltét, felkockázva
- 1 tojás a kenéshez
- Liszt a nyújtódeszkára
- Só, bors, bazsalikom, oregánó ízlés szerint
Elkészítése:
- Mélyhűtött tészta esetén felengedett, hűtős leveles tészta esetén 15 perce szobahőmérsékleten lévő tésztával dolgozunk.
- Belisztezett vágódeszkán vékonyabbra, kb. félcentis vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
- Hosszú csíkokra vágjuk a tésztát.
- Elkenjük rajta a paradicsompürét, és fűszerezzük.
- Ha teszünk bele bacont vagy más feltétet, rászórjuk a paradicsompürére.
- A sajtot lereszeljük. A felét rászórjuk a paradicsompürére.
- Feltekerjük a csigákat. Ha hosszú a tésztánk, felezzük le a csíkokat.
- A saját másik felét rászórjuk a csigákra.
- Vizes kézzel rásegítünk, hogy a csigák jól összeálljanak, ne nyíljanak szét.
- Felverjük a tojást, és ecsettel átkenjük a csigák tetejét.
- A bolti tésztához kapott sütőpapíron sorakozó csigákat átemeljük egy tepsibe.
- 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses funkciót bekapcsolva kb. 20 percig sütjük a csigákat. Nem készülhet belőle annyi, amennyi ne fogyna el!
Spenótos „rétes”
Természetesen ez nem egy hagyományos rétes, hiszen nem hajszálvékonyra nyújtott rétestésztából, hanem leveles tésztából készül. Ez is egy olyan alaprecept, amit ügyesen variálhatunk. Az alábbi képen például gomba is került a spenótos töltelékbe, illetve az olasz tejterméket, a ricottát kiválthatjuk túróval vagy más friss sajttal, amink van otthon (ez akár orda is lehet).
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta
- 40 dkg spenót (levelesen fagyasztott vagy püré)
- 15 dkg ricotta (vagy túró, vagy más friss sajt)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy szál póréhagyma vagy egy közepes vöröshagyma
- 1 tojás a kenéshez
- 1 evőkanál vaj (vagy olaj)
- 1 kávéskanál szerecsendió
- Só, fehér bors ízlés szerint
- Liszt a nyújtódeszkára
Elkészítése:
- Kiengedjük a mélyhűtött spenótot. Ha sietősben vagyunk, mikrohullámú sütővel rásegíthetünk.
- Előkészítjük a spenótos tölteléket. Megpucoljuk a hagymákat, és karikákra vágjuk a póréhagymát, és apróra vágjuk a fokhagymát (és vöröshagymát, ha azzal dolgozunk.)
- Vajon (ha nincsen, akkor étolajon) megdinszteljük a hagymákat.
- Jól csepegtessük le a spenótot! Ha nem nyomkodjuk ki belőle a vizet rendesen, el fogja áztatni a „rétest”.
- Húzzuk le a tűzről a hagymákat, és keverjük be a spenóttal és a fűszerekkel, végül a ricottával (vagy más túró- vagy sajtfélével, amivel dolgozunk.) Hagyjuk pihenni a tölteléket.
- Mélyhűtött tészta esetén felengedett, hűtős leveles tészta esetén 15 perce szobahőmérsékleten lévő tésztával dolgozunk.
- Belisztezett vágódeszkán vékonyabbra, kb. félcentis vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
- Középre egyszerűen csak egy széles csíkban betöltjük a spenótos tölteléket, és két oldalról, két rétegben ráhajtogatjuk a tésztát.
- Felverjük a tojást, és ecsettel átkenjük a „rétes” tetejét.
- A bolti tésztához kapott sütőpapíron lévő töltött tésztát átemeljük egy tepsibe.
- 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses funkciót bekapcsolva kb. 20 percig sütjük. Isteni illatok fogják kísérni a sütését!