nlc.hu
Gasztro
Hagymavágás könnyek nélkül

Hagymavágás könnyek nélkül: ez a legtutibb módszer

Egyszerű, könnyen kivitelezhető ez a trükk, és segítségével búcsút inthetünk a hagymavágás közbeni sírás-rívásnak.

A zöldségek közül a hagyma az, amiből a legtöbbet használnak a világon, és jellemzően nem egészben, hanem aprítva, így mindenkinek meggyűlik vele a baja, amikor vágásra kerül a sor.

Miért csíp egyáltalán a hagyma?

Amikor a hagyma sejtjeit a késünkkel megsértjük, különböző enzimeket szabadít fel, amik reakcióba lépnek a hagymában lévő kénnel. Ekkor létrejön egy gáz, a S-1-propenil-cisztein-szulfoxid, ami erősen irritálja a szemet és az orr nyálkahártyáját, ami ellen a mi szervezetünk úgy védekezik, hogy elkezd mind a kettő folyni. A könnyben és az orrváladékban lévő víz ugyanis felhígítja ezt az irritáló anyagot, és kimossa onnan. Szerencsére ez a kellemetlen állapot nem tart sokáig, de azért, ha lehetne, inkább megúsznánk ezt az egészet.

Nem csoda, hogy az interneten számtalan ötlet kering, hogyan védjük ki a hagymavágás közbeni könnyezést!

Hagymavágás könnyek nélkül

Fotó: Getty Images

Egyszerű, de nagyszerű: fagyasszuk le!

Hogy miért fagyasszuk le a hagymát? Mert elméletileg alacsony hőmérsékleten csökken a könnyezést okozó anyag illékonysága. Hogy pontosan mennyi időre kell a fagyasztóba tenni, hogy érvényesüljön a hatás? Azt a Lifehacker újságírója tesztelte.

A kísérlet alatt a hagyma 5, 10 és 15 perc fagyasztása után nem történt változás, a hagyma ugyanúgy csípte és szúrta az újságíró szemét. 20 perc fagyasztás után már csak az aprítás végén jelentkeztek a könnyek, a 25. percet követően pedig teljesen megszűntek a kellemetlen tünetek.

Vegyük figyelembe: nem minden hagyma egyforma, valamelyik kevesebb, valamelyik több S-1-propenil-cisztein-szulfoxidot tartalmazhat, de 20-25 perc elegendő fagyasztási idő, hogy ne következzen be a könnyezés.

Létezik egy másik, egyszerűbb, de ugyancsak hatékony módszer: vizezzünk be egy konyharuhát vagy papírtörlőt, és fektessük a konyhapultra a vágódeszka mellé. A víz azonnal magába szívja a hagymából kiszabaduló, könnyezést kiváltó anyagokat, így a szemünkhöz már semmi sem jut belőle.

Kipróbáljátok?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top