Legalább egyszer az életben mindenkivel megtörténik, hogy gyanúsan kezdi el méregetni a kezében tartott tojást. Alapvetően olyan alapanyagról van szó, ami azért nem romlik meg egykönnyen, sőt, akár a lejárati időn túl is felhasználható – maximum minőségcsökkenés tapasztalható rajta. Ugyanakkor ez sem örökéletű élelmiszer, tehát jó, ha van a tarsolyunkban olyan trükk, amivel könnyen ellenőrizhetjük a minőségét.
Nyilván az első a szaglás, ha már úgy is érzel rajta valamilyen kellemetlen szagot, hogy feltörnéd, valószínűleg megzápult darabbal van dolgod. Ha ez nem ennyire egyértelmű, akkor jöhet a vízteszt, amivel az utóbbi időben tele van a TikTok.
Ehhez egy pohárra vagy tálra van szükség. Engedj bele hideg vizet, és vizsgáld meg a tojásokat. Az, amelyik lesüllyed a tál aljára, és vízszintesen eldől, még biztosan jó, ellenben, amelyik feljön a vízfelszínre, az már nem friss, nem érdemes elfogyasztani.
A @cookistwow nevű felhasználó egy harmadik típust is megkülönböztet: ez az, ami ugyan lesüllyed, de függőlegesen áll, ez az, ami még jó, de záros határidőn belül ajánlott elfogyasztani.
A tojás tárolása esetében nincs konszenzus, van, aki szerint hűtőben kell tárolni, mások szerint a kamrában vagy konyhapulton is eláll. A Nébih ezzel kapcsolatosan úgy fogalmaz, hogy a héjas tojásokat száraz, hűvös helyen vagy hűtőben kell tárolni. Azonban itt jegyzenénk meg, hogy a feltört tojás mélyhűtőben akár egy évig is eláll, tehát ha úgy jön ki a lépés, hogy nem tudod felhasználni a hűtőben álló mennyiséget, akár ezzel is számolhatsz.