nlc.hu
Gasztro

Így nézd meg, melyik tojás romlott

A trükk, ami megmondja, melyik tojás romlott

Végigszántotta a netet az az egyszerű módszer, amivel ellenőrizheted a tojás minőségét. Mutatjuk, hogyan csináld, hogy ne érjen meglepetés!

Legalább egyszer az életben mindenkivel megtörténik, hogy gyanúsan kezdi el méregetni a kezében tartott tojást. Alapvetően olyan alapanyagról van szó, ami azért nem romlik meg egykönnyen, sőt, akár a lejárati időn túl is felhasználható – maximum minőségcsökkenés tapasztalható rajta. Ugyanakkor ez sem örökéletű élelmiszer, tehát jó, ha van a tarsolyunkban olyan trükk, amivel könnyen ellenőrizhetjük a minőségét.

Nyilván az első a szaglás, ha már úgy is érzel rajta valamilyen kellemetlen szagot, hogy feltörnéd, valószínűleg megzápult darabbal van dolgod. Ha ez nem ennyire egyértelmű, akkor jöhet a vízteszt, amivel az utóbbi időben tele van a TikTok.

Ehhez egy pohárra vagy tálra van szükség. Engedj bele hideg vizet, és vizsgáld meg a tojásokat. Az, amelyik lesüllyed a tál aljára, és vízszintesen eldől, még biztosan jó, ellenben, amelyik feljön a vízfelszínre, az már nem friss, nem érdemes elfogyasztani.

@cookistwow How to tell if an egg is still fresh and safe to be eaten? 🤔With the egg test, naturally! 🙌😍 How does it work? 👇 All you have to do is sinking an egg into a glass filled with water: ❌if it floats, that means that it’s no more fresh and safe to eat; ⏰if it sinks to the bottom but stays upright, it’s still fresh but consume it as soon as possible; ✅if it sinks, it’s fresh. From now on, if you want to check if your eggs are fresh, do the egg test 😉Have you ever tried it? 😎👇 #cookistwow #eggtest #freshness #learnwithcookistwow ♬ original sound - 🖤

A @cookistwow nevű felhasználó egy harmadik típust is megkülönböztet: ez az, ami ugyan lesüllyed, de függőlegesen áll, ez az, ami még jó, de záros határidőn belül ajánlott elfogyasztani.

A tojás tárolása esetében nincs konszenzus, van, aki szerint hűtőben kell tárolni, mások szerint a kamrában vagy konyhapulton is eláll. A Nébih ezzel kapcsolatosan úgy fogalmaz, hogy a héjas tojásokat száraz, hűvös helyen vagy hűtőben kell tárolni. Azonban itt jegyzenénk meg, hogy a feltört tojás mélyhűtőben akár egy évig is eláll, tehát ha úgy jön ki a lépés, hogy nem tudod felhasználni a hűtőben álló mennyiséget, akár ezzel is számolhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top