nlc.hu
Gasztro

Sült kolbász angol módra: toad in the hole

A varangy, amit megcsókolnál: kolbászból egytálétel, ez a toad in the hole

A recept, ami érdemes ellesni az angoloktól: toad in the hole

A toad in the hole jólesik a téli napokon, ám a legelriasztóbb ételnevek nemzetközi versenyén bátran indulhatna. Az angol elnevezés ugyanis annyit tesz, hogy varangyos béka a lyukban.

Valójában kolbászok sülnek a tésztában vájt lyukakban. Egy kis honi leleménnyel pedig magyarosíthatjuk is a receptet, hiszen miért ne kerülhetne más disznótoros finomság is bele? Talán elnézik nekünk a szigetország lakói, ha májas hurkát vagy véres hurkát teszünk bele. Karcsúsító falatokat nem ígérünk, egy igazi télies, laktató egytálételt annál inkább.

Toad in the hole, sült kolbász angol módra

Varangy a lyukban: toad in the hole / Fotó: Image Professionals GmbH, Getty Images

A yorki rokona

Ugye megvan a híres angol étel, a Yorkshire puding, becenevén yorki? A név csalóka, hiszen nem a remegős vaníliapudingról van szó. A Yorkshire puding egy liszt, tojás, tej alapú sült tésztaféle, ami leggyakrabban sült húsok kísérőjeként szolgál. A közismert angol köretet olyan mártások kísérik, mint a gravy szósz, a hagymaszósz, a mustár- vagy tormamártás.

A Yorkshire puding készülhet emellett édesen is, és a végtelenségig variálható gyümölcsökkel, mazsolával, sziruppal, sőt akár egy gombóc fagyival a közepén.

Tipikus angol pub kaja, a borsó és a sárgarépa között a Yorkshire pudding

Tipikus angol pub kaja, a borsó és a sárgarépa között a Yorkshire pudding / Fotó: clubfoto, Getty Images

A Yorkshire pudding alatt tehát hagyományosan a kis tésztakosárkákat értjük, ami főételként érkezik a steakünk mellé. A formájuk is jellegzetes: szabálytalanul megduzzadó, aranybarnára sült kis kosárkák.

Ha házilag készítjük, garantáltan nem lesz két egyforma köztük (Nagy-Britanniában ugyanúgy vehetünk félkész, mélyfagyasztottat, mint itthon a burgonyakrokettből). A Yorkshire puddingnak több változata él az angol konyhában, készítik egész nagy, serpenyő méretben is. Nem összetévesztendő ugyanakkor a steak pie, lamb pie, cottage pie, Irish stew pie és egyéb “fedeles” tésztakosárkákkal. A Yorkshire pudding tehát a kiindulópontja a toad in the hole-nak is.

Kézzel készített Yorkshire pudding

Kézzel készített Yorkshire pudding / Fotó: BiffBoffBiff, GettyImages

Ha a liszt, tojás, tej alkotta tésztából nem kis kosárkákat formázunk, hanem tepsiben (/jénaiban) sül, és sütnivaló kolbászokkal töltjük meg, máris egy másik ételt kapunk. Igen laktató, sőt eltelítő fogás, ezért ajánlott sok zöldséggel kínálni, és persze egy jó angolos szósszal. A hagymaszósz örök párja.

Maradt egy kis disznótoros szilveszterről? Ebben az ételben újjászülethet. A receptmódosításhoz csak annyit kell tenni, hogy ne süssük elő a kolbászt. Vagyis megspóroltunk 20 percet.

Házilag készítve, toad in the hole

Azon se lepődjünk meg, ha kitüremkedik a tészta. / Fotó: istetiana, Getty images

Toad in the hole recept

A hagyományos angol recept nem sok fűszert tartalmaz, de ez ne akadályozzon meg minket abban, hogy egy-két ág kakukkfűvel, rozmaringgal adjunk egy kis aromát az ételnek. Egy kis szerecsendió szintén jól áll a tejes-tojásos tésztának.

Párolt vagy főtt zöldség nélkül ne tegyük asztalra! A húsos-tésztás étel kívánja a zöldségeket maga mellé. És ha már Magyarországon vagyunk, akár a savanyított, fermentált zöldségek is kiváló kísérői. Akárcsak a kedvenc mártásunk, szószunk. Egy jó tormamártás, mustármártás is feldobja a masszív angol ételt.

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg sütni való kolbász és/vagy hurka
  • 22 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • Só, bors ízlés szerint
  • Kis olaj
  • Opcionális: friss fűszerágak, pl. kakukkfű, rozmaring

Elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Vegyük elő a kedvenc hőálló tálunkat, ez lehet jénai, tepsi, római tál is. Egészen minimális olajjal béleljük, hogy ne ragadjanak le a kolbászok, majd a sütnivaló kolbászok méretétől függően süssük őket 15-20 percen át.
  • Addig is egy keverőtálban habverővel simára keverjük a lisztet, a tojást és a tejet, akárcsak egy palacsintatésztához. Só, bors, esetleg pici szerecsendió jöhet bele. Az állagának is a palacsintához hasonlóan folyós állagúnak kell lennie.
  • A kolbászok elősütése után vegyük ki a tálat a sütőből, és öntsük rá a folyós tésztát. Ügyeljünk rá, hogy ne nyakon öntsük, hanem csak finoman a kolbászok köré, de ne borítsuk rá a folyós tésztát a kolbászokra. Amikor már majdnem ellepi, de kb. még a kolbászok 20%-át nem éri el a tészta, elég lesz.
  • Fektethetünk bele fűszerágakat, de az eredeti recept ezt nem tartalmazza.
  • Süssük 185 fokon további 20-25 percig, de negyed óra után már folyamatosan figyeljük. Ha szép, aranybarna a teteje, már jó lesz.

Hagymamártás recept

Ez a mártás nagyot dob a toad in the hole-on, ami az eredeti formájában nem a legfűszeresebb étel. Egy jó magyar kolbásszal persze sokkal ízesebb. A hagymamártást mellé tálaljuk, ízt, szaftosságot ad a sütőben sült ételnek.

Tejszínes hagymaszósz

Ezer dologhoz jó: tejszínes hagymaszósz / Fotó: annick vanderschelden photography, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb vagy 3 közepes fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 dl alaplé vagy 1 nagy teáskanál (lehetőleg bio) vegeta
  • Fél citrom
  • Só, fehér bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:

  • Megtisztítjuk és apróra vágjuk vagy a sajtreszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeljük a vöröshagymákat.
  • Egy kislábasban alacsony lángon felhevítjük a vajat, majd közepes lángra vesszük, és hozzáadjuk a hagymát. Folyamatos kevergetés mellett picit megpirítjuk.
  • Hozzáadjuk a lisztet, tovább kevergetjük.
  • Ha kicsit összepirultak, jöhet a tejszín, a fűszerek, és tovább kevergetjük. Hozzáadjuk az alaplevet vagy a vegetát, és végül összeforraljuk. Ne hagyjuk magára, kevergessük.
  • A legvégén adjuk hozzá a fél citrom frissen facsart levét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top