Amikor az élet citromot ad, tudd, hogy sokkal többet tehetsz vele, minthogy limonádét készíts belőle.
Sokan, amikor megveszik a citromot csak egy kínálóba teszik a konyhapultra. Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás a tárolására…sőt!
A hűtőszekrényben a legjobb?
Anina von Haeften, a Farm to the People élelmiszer-kiszállítási szolgáltatás társalapítója azt javasolja, hogy a legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a citromot is a hűtőszekrényben a legjobb tárolni.
„Tarthatjuk őket a pulton, de itt hamar elkezdenek kiszáradni. A pulton körülbelül egy hétig, a hűtőszekrényben pedig akár egy hónapig is eláll a citrom. Ha a citromot hűtőszekrényben tároljuk, tegyük egy légmentesen záródó edénybe, így lédúsabb marad, és hosszabb ideig megőrzi nedvességtartalmát. Ha mégis van éretlen (zöld) citromunk, addig rakjuk a pultra, amíg meg nem sárgul, majd tegyük be a hűtőszekrénybe. Ha a citromot hűtőszekrényben tároljuk, akkor nemcsak hosszabb ideig áll el, hanem megőrzi a héj puha textúráját és ízét is” – javasolja a szakember. Maddy Rotman, az Imperfect Foods fenntarthatósági vezetője szerint: „A citrom frissebb, édesebb és kevésbé savas, mint amikor elkezd kiszáradni, ami szobahőmérsékleten gyorsabban megtörténik.”
A megmaradt citrom is újra felhasználható
Ha csak egy fél citromra van szükség, akkor a másik felének szabadon lévő oldalát fedjük le műanyag fóliával, tedd bele egy lezárt edénybe, majd néhány napon belül használjuk fel. A citromlevet szintén a hűtőben, egy lezárható üvegben érdemes tárolni.
Tudtad? A citrom amellett, hogy a C-vitamin bő forrása, káliumban is gazdag. A kálium pedig segít az izmoknak erősnek és hajlékonynak maradni.
Több rákkutató tanulmány szerint a citrus limonoidok rákmegelőző hatásúak, mert megvédik a sejteket az olyan károsodásoktól, amik rákhoz vezethetnek.