nlc.hu
Gasztro
Egy villámgyors és egy hagyományos farsangi fánk: két garantáltan jól sikerülő fánk recept

Farsangi fánk 15 perc alatt – Egy villámgyors és egy hagyományos recept

Nem szükséges fél napot állni a konyhában, ha puha és isteni házi fánkot szeretnénk sütni. Egyedül az olajszag elkerülhetetlen, de valamit valamiért, nem igaz? Szorgos szellőztetéssel és elszívóhasználattal persze az olajszag is kivédhető.

Igazán újra divatba jöhetnének a farsangi bulik a felnőttek körében is, ha már a halloween ilyen sikeresen belopta magát Magyarországra is. A busójárásra évről évre sokan ellátogatnak, a mohácsiak rendszerint óriási bulit csapnak. Kevés régi népszokásunk él ilyen elevenen, idén február 8-a és 13-a között rendezik meg a mohácsi sokácok hagyományos farsangolását.

Ha mi nem is öltözünk be farsang alkalmából, az ünnep pont jó ok arra, hogy fánkot süssük. Hivatalosan már el is kezdődött a farsangi időszak, ami január 6-tól egészen hamvazószerdáig tart. Ez 2024-ben éppen Valentin-napra, február 14-re esik.

Magyarországon a farsangi fánk alatt elsősorban a szalagos fánkot értjük, esetleg még a ropogósabb csörögefánkot (más néven forgácsfánkot). Hagyományosan lekvárral esszük, amit vagy mellé adunk, vagy mélyedést formázunk a szalagos fánkban, és abba töltjük. A belül lyukas fánkok sem csak a modern amerikai donut shopok vívmányai, már az 1800-as években is így árulták.

Házi fánk porcukorral

Igazi szabálytalan formájú házi fánk / Fotó: Hedvig Prokos, Getty Images

A mi alábbi egyik fánkunk is belül lyukas, ez cukros-fahéjas szórást kap. A másik egy kisebb és kerek, labda formájú fánkféle, ami úgyszintén töltetlen. Ez egy valóban szupergyors recept!

Villámgyors kefíres fánk

Ennek a fánknak nem kelesztett tészta az alapja, ezért készül el negyed óra alatt. A kefírtől nem kell megijedni, nem lesz sem savanyú, sem kesernyés tőle. Ezzel a hozzávalóval és a több tojással váltjuk ki a kelesztés hosszadalmas menetét. Egészen puha, finom kis fánklabdákat fogunk sütni! Akár 15 perc alatt elkészülhetünk vele.

Villámgyors kefíres fánk

Villámgyors kefíres fánk / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 300 g kefír
  • 4,5 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 nagy csipet só
  • 1,5 csomag sütőpor
  • Egy flakon étolaj a sütéshez
  • Porcukor a szóráshoz
  • Mellé baracklekvár (vagy más lekvár) ízlés szerint

Elkészítése:

  • Egy keverőtálba tesszük a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, végül a kefírt és ráütjük a három egész tojást. Egy sima fakanállal összekeverjük a hozzávalókat, egy egészen lágy tésztát kell kapnunk.
  • Ezt a lágy tésztát nem tudjuk szaggatni, ezért egy sima evőkanállal mérjünk belőle egy-egy kanálnyit, így süssük ki őket.
  • Olajat hevítünk, és 3/4 erősségű lángon kisütjük őket. Ha szép aranybarna színt kap mindkét oldala, ki is vehetjük.
  • Porcukorral szórjuk, baracklekvárral az igazi!

Meglepően modern 300 éves fánkok Erdélyből

A fánk olyannyira nem korunk találmánya, hogy a legelső ismert magyar nyelvű szakácskönyv nem kevesebb, mint tizenkettő különböző fánkreceptet számlál, köztük főkötős, bába- és süvegfánk nevű változatokat. A régi magyar nyelven írott receptek modernizálva olvashatók, és a hajdani fánkokról megállapíthatjuk, hogy a késő barokk idején már abban a felfogásban készítették, mint manapság. Több élesztős és élesztő nélküli receptet jegyez a kötet. Egyet érdekességképpen közlünk is.

Misztótfalusi Kis Miklós 1695-ben nyomta ki a szakácskönyvet kolozsvári nyomdájában. Az eredeti kézirat két évvel korábban készült el a csíksomlyói ferences kolostorban, ezt dolgozta át a legendás erdélyi nyomdász. A kötet eredeti címe: Szakats mesterségnek könyvetskéje. Mellyben külömbkülömbféle válogatott tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészítése, sütése és főzése, mintegy élés-kamrában, rövideden leirattatik, és kinek-kinek hasznára leábrázoltatik.

Tolyó-fánk – de mitől tolyó?

Mai szóval tolófánk, amelynek tésztáját egy konyha alkalmatosságba beletöltötték, és egy tolófával fánkonként kitolva belőle sütötték meg.

„Végy egy tálba igen szép fejér lisztet, abba tojásnak csak a sárgáját verd belé, amennyire akarsz fánkot csinálni, azt a kanállal igen jól törd öszve; ez meglévén mosd meg szépen a kezedet, és egy darabocska vajat a tálba tévén a kezeddel igen jól sokáig gyúrd meg, sózd meg, és ha annak való formád vagyon, abba töltsd belé, és egy serpenyőbe forró vajba lődd belé, megint töltsd meg a formát, megint lődd belé: és midőn megrántódik, vedd ki a serpenyőből, rakd tálba, és egyenként a tésztát, melyet annak csináltál, lövögesd belé, és a tálban felül nádcukorral hintsd meg. Ennek pedig a formája olyan, mint a vízipuska, csakhogy nagy lyuka van a végin, rézből való metszett csillag, és azon tolják át a tolófával; gyenge fánk, gyenge eledel, ha meg tudod készíteni.”

Ropogós fahéjas fánk

A svédek cukros fánkja ihlette ezt a receptet. Gyors kelesztéssel, egyszerűen száraz élesztővel készül a tésztája. Annak is ajánljuk az elkészítését, aki ódzkodik a friss élesztő használatától. Ez a fánk kelesztett tésztából készül, először 15 percig, majd 1 óra 15 percet, végül, már kiszaggatva a formákat, még egy jó 20 percet kell pihentetni. Vétek kihagyni belőle a citrusféle héját. Gyönyörűen harmonizál a ropogós cukros-fahéjas ízzel.

Fahéjas-cukros fánk

Frissen sülten lekvár nélkül is isteni! / Fotó: Janna Danilova, Getty Images

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 g száraz élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 1 dkg kristálycukor + 1 dkg kristálycukor 2 evőkanál őrölt fahéjjal a szóráshoz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 nagy csipet só
  • 0,5 dl víz
  • A citrom vagy narancs reszelt héja
  • Egy flakon étolaj a sütéshez
  • Mellé baracklekvár (vagy más lekvár) ízlés szerint

Elkészítése:

  • Készítsünk elő egy nagy keverőtálat.
  • Egy kis lábasban melegítsük langyosra a tejet. Se hideg, se forró nem lehet, különben nem fog működni a recept.
  • Ugyanígy kis lábasban vagy vízforralóval melegítjük, de nem forraljuk a vizet.
  • A keverőtálba tesszük a száraz élesztőt, és felöntjük a tejjel és vízzel.
  • Addig kevergetjük őket, míg a csomókban összeálló élesztő teljesen fel nem oldódik.
  • Ezután hozzáadjuk a cukor felét, majd lefedjük egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten hagyjuk működésbe lépni az élesztőt jó negyed óráig.
  • Addig is a reszelő legapróbb lyukú oldalán reszeljük le egy citrom vagy narancs héját, majd olvasszuk fel a vajat (mikróban, de még biztosabb vízgőz felett).
  • A 15 perc pihenés után folytatjuk a tészta készítését. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, az 1 dkg kristálycukor megmaradt felét, a vaníliás cukrot, a 2 nagy csipet sót és a tojást (sárgáját, fehérjét is), végül a citrom- vagy narancshéjat.
  • A folyékony, tejes keverékhez ezután folyamatos kevergetés mellett négy részletben hozzáadjuk a lisztet.
  • Ha szépen, csomómentesre elegyítettük a szárazanyaggal, kézzel szépen átgyúrjuk.
  • Addig gyúrjuk, míg rugalmas állagot kap: nem szabad túl keménynek, se nem túl lágynak lennie.
  • Szép, egész gombócba gyúrjuk, majd lefedjük újra konyharuhával, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Jó másfél órára lesz szüksége.
  • A megkelt tésztának látványosan meg kell emelkednie az edényben, ezután még egyszer átgyúrjuk. Ne lisztes deszkán gyúrjuk, hogy ne vegyen fel további lisztet a tészta!
  • Ezután a tésztagombócot fával kinyújtjuk, egyenletesen kb. 1,5 cm-es vastagságúra.
  • Előveszünk egy szúróformát, 8-10 cm átmérőjű jó lesz hozzá, kilyukasztjuk a fánkokat. (Ha nem szeretnénk középen lyukas fánkot csinálni, 5-6 cm átmérőjű is lehet.)
  • Középen egy kisebb kör alakú tárgyat nyomjunk rá, és szedjük ki a közepét (egy sótartó vagy kupak is ideális lehet hozzá, vagy egy 2 centi átmérőjű szúróforma.)
  • A megmaradt tésztát újra gyúrjuk össze egy kis labdává, kijöhet belőle még egy-két fánk. A lyukas tésztakorongokat távolabb egymástól hagyjuk pihenni egy kicsit. Ezt a 20 percet kihasználhatjuk mosogatásra, elpakolásra.
  • Sokan serpenyőben sütik, de tisztább marad a konyha, ha egy magasabb falú edényt veszünk elő. Olajat hevítünk, és csak annyi fánkot teszünk egymás mellé a bő, forró olajban (3/4 lángon), hogy több centi hely maradjon köztük, ne ragadjanak össze. Mindkét oldalukat 3-3 percig sütjük.
  • Papírtörlőn pihentetjük a fánkokat, hogy leitassuk róla a felesleges olajat.
  • Egy tálkában összekeverjük a cukrot a fahéjjal, és ebben meghempergetjük őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top