Tarol a gulyásleves és mákos guba a magyarok maradékmentő receptjei között

F.C. | 2024. Január 17.
A legtöbben kreatívan veszik fel a kesztyűt az ételpazarlás ellen.

A magyarok 59 százaléka dob ki élelmiszert, 23 százalék ráadásul kifejezetten sokat; leggyakrabban a pékáru kerül a szemetesbe – állapította meg a HonestFood egy korábbi felmérése. A találékonyak azonban – családi receptekkel vagy a fantáziájukat szabadjára engedve – ételpazarlást elkerülő fogásokat készítenek el – derült ki a Kometa „közvélemény-kutatásából”, amelyben a kedvenc maradékmentő receptjeikről kérdezték a magyarokat. 

A csaknem 200 válaszadó remek ötleteket osztott meg, köztük hideg és meleg fogásokat. Kiderült, a gulyásleves és a mákos guba viszi a prímet az ételmaradékok hasznosítása terén.

A gulyásleves a toplistás maradékmentő recept – Fotó: iStock

Abszolút kedvenc maradékmentő receptünk a gulyásleves (a válaszadók 23 százaléka készíti, mindenki pörköltből), a dobogó második fokán a bundás kenyér és a melegszendvics (10 százalék) áll. Ezek régebbi kenyérből készülnek, a melegszendvicshez felhasználunk zöldség és felvágott feltéteket, de van, aki maradék pörköltet teszi rá, vagy éppen a korábban el nem fogyasztott bolognai mártást. 

A pizzát is a kedvenc maradékmentő receptekhez soroljuk – jellemzően felvágottakat és zöldségeket teszünk rá, vagy csirkehúst, amiből gyros is készülhet. A hortobágyi húsos palacsinta szintén egy remek lehetőség a pörkölt újbóli felhasználására. A megmaradt főtt krumpli vagy krumplipüré pedig pogácsaként vagy tócsniként kerülhet másnap az asztalra.

Tortillába is tekerhetjük a maradék csirkehúst – Fotó: iStock

Ha van otthon tortilla lapunk, abba is beletölthetjük a csirkét és egyéb maradékokat. Csemegeuborkával és sajttal remekül fel lehet dobni a wrapet is. Sokan szeretik továbbá a rakott ételeket, ha maradt még rizs, tészta, felvágott, zöldség, vagy pörkölt. A zöldségekből pedig saláták is készülhetnek. 

Kedvenc maradékmentő desszertünk a mákos guba, ami új életet lehel a megszáradt kiflibe. Ezt követi a rizskoch, avagy a rizsfelfújt. Van aki, a maradék zsemléből máglyarakást, a piskótából pedig somlói galuskát készít.

Még több ételmentő tipp:

Exit mobile version