nlc.hu
Gasztro

Így ültess babért otthon!

Legyen saját babérod! – Tippek, hogyan ültesd el

Igazi kihívás, aki ezt a kedvelt mediterrán fűszernövényt szeretné otthon nevelni! Mit érdemes tudni a babérról? Összegyűjtöttük!

Már az ókori görögök és később a rómaiak is babérkoszorúval jutalmazták a különböző viadalok győzteseit. De nemcsak a győztes harcosokat tisztelték meg ezzel, hanem a költőket és a tudósokat, valamint a kiemelkedő teljesítményű sportolókat is.

A babérlevelet a középkor óta ételek ízesítésére, illetve a gyógyászati és kozmetikai célokra is használják.

Babér termés otthon

Fotó: Getty Images

Hogy legyen otthon babérunk?

A babér mediterrán növény, ezért a mi klímánkon nem feltétlenül virágzik, ritkán hoz termést és nehezen lehet hozzájutni a magokhoz is. „Magról tehát nehéz szaporítani, de tősarjakról könnyebb dolgunk van” – mondja McMenemy Márk hobbikertész, aki szerint a babérok sokszor alulról is elkezdenek hajtani, ilyenkor jönnek létre a tősarjak. „Nincs más dolgunk, mint ezeket leválasztani, és mint egy dugványt, szépen elültetni. Ha megvan a kis sarjunk, akkor biztosítsuk neki a megfelelő táptalajt. A babér imádja a tápanyagban gazdag talajt, és nagyon meghálálja, ha bőven van alatta trágya, biohumusz, tőzeg és komposzt. Ezek hiányában is megél, de sokkal lassabban fog fejlődni.”

Mi a teendő ezután?

„Öt-tíz centis hajtásokat ültessünk ebbe a talajba, amikről az alsó leveleket kapjuk le. Egy apró cserépbe helyezzünk a földkeverékből, a tetejére pedig tegyünk két-három centinyi homokot. Ezek után alaposan öntözzük meg spricnivel, hogy átnedvesedjen a homok. Ezt követően jöhet maga a babérdugvány. Nagyjából három centi mélyen legyen a dugvány alja, tehát a homok és a föld találkozásánál. Egy cserépbe több dugványt is helyezhetünk. Ezek után egy befőttesüveggel lefedjük a tetején. Ha öntözünk, akkor természetesen levehetjük róla ezt a búrát. A cél, hogy minél párásabb közeget biztosítsunk a törékeny kis apróságoknak, mert a kiszáradás végzetes lehet a számukra” – tanácsolja a hobbikertész.

A babérral főleg a konyhában, főzés közben találkozunk, de dísznövényként is lehet tartani. Arra figyeljünk, hogy mediterrán növény lévén teleltetést igényel. Télen világos, de hűvös helyen tartsuk és mindig megfelelő nagyságú kaspóban kell nevelni, mint egy balkonnövényt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top