nlc.hu
Gasztro

A balatoni régió tavasszal sem alszik: márciusban itt az első Taste Balaton fesztivál

Végre egy gasztrofesztivál közhelyek nélkül: márciusban felpörög a Balaton

Gasztrotúra színészekkel, séfpárbaj kortárs írókkal, koncertvacsora, étteremszínház, hétvégi brunch balatoni termelőkkel, olasz és szlovén vendégéttermek, népzene és pezsgőzés a szőlőben, könyvbemutató, filmvetítés, felolvasóest, kiállítások, workshopok és exkluzív degusztációs menük. Ez mind együtt a 10 napos TASTE BALATON fesztivál közel 100 programmal, amit először rendeznek meg 2024 tavaszán a tó legjobb éttermeinek részvételével.

De miről is szól a TASTE BALATON fesztivál? A TASTE BALATON egy 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, mely összefogja a balatoni régió legjobb éttermeit, szállásait és kulturális eseményeit. A fesztivál 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a Balaton Bike 365 összefogásával jön létre. 2024. március 8–17-ig minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz!

„Egy olyan balatoni fesztivált álmodtunk meg, ahol a látogató könnyen egy főzős workshopon, egy szabadtéren megterített asztal körül vagy egy időutazáson találhatja magát, de az is megtörténhet, hogy kedvenc énekese zenél majd a vacsora mellé. A TASTE BALATON keretében teret adunk az éttermeknek, hogy kitalálják, hogyan tudják még jobban bemutatni magukat. Nem véletlenül választottuk a kora tavaszi időpontot, biztosak vagyunk benne, hogy a Balaton ebben az időszakban legalább annyit tud nyújtani az ideérkező vendégeknek, mint nyáron” – mondja Budavári Dóra, a TASTE BALATON fesztivál egyik alapítója és szervezője. 

Taste Balaton fesztivál

Megízlelni a Balatonr / Fotó: Chripkó Lili

Házhoz mennek a fesztiválozók

Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa az elsők között tette le a voksát a 365 napos balatoni vendéglátás mellett, nem véletlen, hogy ötletadóként is örömmel csatlakozott a szervezéshez. „A legtöbb balatoni vendéglátós már jó ideje négy évszakos Balatonban gondolkodik, ezért is tartanak nyitva télen-nyáron. Egy ilyen fesztivál remek alkalom arra, hogy a vendéglátók és a vendégek egy kicsit kevésbé megszokott időpontban, nyugodtabb keretek között találkozhassanak, és megmutassuk a Balaton kora tavaszi arcát is”. A fesztivál teljes ideje alatt nyitva áll majd a vendégek előtt a Kistücsök Séfszobája, ahol minden napra jut majd valamilyen esemény. A vendégek részt vehetnek például erdélyi és olasz gasztronómia tematikus vacsorákon, könyvbemutatókon, gasztronómiai beszélgetéseken is – mondta el Csapody Bence, a szálloda igazgatója, aki szervezőként is részt vesz az eseményben.

„A TASTE BALATON nem egy hagyományos értelemben vett, kitelepülős fesztivál, célunk, hogy az éttermek a saját környezetükben, »otthonukban« tudják megmutatni magukat. A TASTE BALATON azért is különleges, mert itt a vendégek járják körbe és fedezik fel a balatoni éttermeket. Mindenkit arra biztatunk, hogy minél több étterembe, programra látogasson el, de természetesen, ha valaki csak három napra tud elszakadni, az is egyedülálló élményekkel fog gazdagodni. Minden gasztro- és Balaton-rajongó foglalja be már most ezt a 10 napot a naptárban!” – hangsúlyozza Kalas Györgyi, aki szintén a TASTE BALATON alapító-szervezője, és kiemelte, hogy a TASTE Balaton esetében a hangsúly a finom ételek mellett a személyességen és családias hangulaton van.

Taste Balaton fesztivál

Kalas Györgyi és a ramen / Fotó: Chripkó Lili, Taste Balaton fesztivál

Bringával a helyszínek között

A TASTE BALATON fesztivál együttműködő partnere a Balaton Bike 365. Örömmel álltak a kezdeményezés mellé, így a vendégek prémiumkategóriás hagyományos és elektromos kerékpárokat is igénybe vehetnek és azokkal fedezhetik fel a tavaszi Balatont. A fesztivál ideje alatt a Balaton körül a Balaton Bike365 szolgáltatója a BalatonBikeTour több átvételi ponttal és szervezett tematikus gasztrotúrákkal várja az aktív élményre vágyókat.

„Meggyőződésünk, hogy bringázni tavasszal és ősszel még jobb, mint nyáron, és hogy a Balaton felfedezése biciklivel sokkal teljesebb élményt nyújt, hiszen a parttól eltávolodva egy egészen más világot, rejtett kincseket fedezhetünk fel” – mondta el Princzinger Péter, a BalatonBike365 projekt vezetője.

„Hisszük, hogy a gasztronómia és a kultúra elválaszthatatlan egymástól”

A fesztivál egyik kiindulópontja az volt, hogy az egyedi kóstolómenü mellett minden étterem kulturális programot is szervezzen. A TASTE BALATON a vendégeknek nemcsak esti, hanem széles körű nappali elfoglaltságot is kínál: több mint 100 különleges program közül választanak majd a tó partjára érkezők. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a fesztivál egyik legfőbb célja, hogy új vendégeket is megmozgasson, bevonzzon a gasztronómia világába.

„Számunkra nem is volt kérdés, hogy a TASTE BALATON egy olyan szuper kezdeményezés, amihez mindenképpen csatlakozunk” – mondja Nagy-Golyán Nikoletta, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró tulajdonosa. „Számunkra nagyon fontos, hogy már tavasszal is pozitív hírek érkezzenek a Balatonról, és minél többen azt érezzék, itt a helyük ezen a remek fesztiválon. Hisszük, hogy a gasztronómia és a kultúra elválaszthatatlan egymástól, ezért nagy örömmel szervezünk mi is ilyen programokat. A Kalózban nőnapi beszélgetés és koncertvacsora is lesz, utóbbi Lovasi András, valamint Beck Zoltán részvételével.”

Taste Balaton fesztivál

Fotó: Chripkó Lili, Taste Balaton fesztivál

És hogy mi lesz még? A teljesség igénye nélkül: megjelennek a gasztronómia legjelesebb képviselői egy nőnapi beszélgetésen, beáll a Csopaki Resti konyhájára Mautner Zsófi és Fiala Borcsa, érkeznek vendégséfek Olaszországból és Szlovéniából, lesz terítés és ételfotó workshop profi fotóssal, gasztroséta Pelsőczy Rékával, irodalmi vacsora Dragomán Györggyel és Grecsó Krisztiánnal, irodalmi gasztroelőadás Nyáry Krisztiánnal, divatbemutató kortárs tervezők ruháiból és tudományos előadás a klímaváltozás kihívásairól. Mindez a Balaton legjobb fogásaival vegyítve.

Résztvevő éttermek: 

A Konyhám Stúdió 365 • Anna Grand Hotel • Bistro Sparhelt • Borbarátok • Casa Christa • Csopaki Resti by Laurel • Dobosi Birtokközpont • Hableány • Hotel Bonvino Wine&Spa • Káli Art Inn • Kalóz Strandbisztró • Kistücsök Food&Room • Kővirág • Kristinus • Lavender Terasz • Lelkem Kisvendéglő • Lokal47 • Mi a Kő • NOON Restaurant&Lounge • Oliva Étterem Veszprém • Port étterem&panzió • Pörc – Bisztró és Delikát • Szőlősi Kocsma • Vánkos • Veganeeta • Villa Chez les Amis. • Villa Kabala

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top