nlc.hu
Gasztro

3 tuti tipp, amikkel ezerszer ízletesebb lesz a kávéd

3 tuti tipp, amikkel ezerszer ízletesebb lesz a kávéd

Imádod a kávé ízét, és szeretnél egy jó ízletes feketét inni? Nincs más dolgod, csak megfogadni a következő tippeket!

Ha szeretnéd a kávé ízét még jobban kiemelni, akkor a következő apró trükköket érdemes megfogadnod.

Vedd szemügyre a kávé pörkölését!

A kávé pörkölését a világos, közepes és sötét kategóriákba soroljuk. A világos általában savasabb, a sötét pörkölésű kávé aromáiban már inkább a pörkölés érvényesül. Ha erőteljes ízű kávét szeretnél, akkor a sötétebb pörkölésű kávé mellett tedd le a voksod.

Így lesz ízletes a kávé

Fotó: Getty Images

Főzd tovább!

Ha világos vagy közepes pörkölésű kávé van otthon, és szeretnél egy erősebb, markánsabb ízvilágú feketét inni, akkor csak egyszerűen főzd tovább a kávéd, mert így az ízanyagoknak van ideje kioldódni.

Használj több kávét!

Erőteljesebb íz, több kávé! A szakértők szerint az ideális kávéőrlemény-víz arány 1:16, azaz 10 gramm kávéhoz 160 gramm (1,6 deci) vízre van szükség. Ha ezt 1:12-re váltod, érezhetően erősebb lesz a kávéd.

A french press használata az egyik legjobb módja annak, hogy finom, kiváló minőségű kávét készíts otthon, nem beszélve arról, hogy az egyik legegyszerűbb is.

De gyorsan le is szögezzük: nem kell gyorsan a boltba futni, és akár french presst vagy méregdrága kávékat venni. Használd ki azt, ami otthon van. Kezdd azzal, hogy a víz/kávéőrlemény arányát belövöd az ízlésednek megfelelően.

Tudtad? A szakértők azt javasolják, hogy lefekvés előtt 6-8 órával ne fogyasszunk koffeint. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha már 10 óra körül szeretnél aludni menni, akkor az utolsó kávé elfogyasztását délután 2 és 4 óra közé kellene időzítened. A délutáni kávéfogyasztás könnyen vezethet alvási zavarokhoz, továbbá egy órával is lecsökkentheti az alvás időtartamát, amelynek következtében sokkal fáradtabbnak, illetve dekoncentráltabbnak érezhetjük magunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top