nlc.hu
Életmód

French press tisztítása

Ezért fontos kitakarítani a french presst!

Hogy a reggel gördülékenyen mehessen, szükségünk van egy csésze kávéra. Ha elhanyagoljuk french pressünket, akkor csalódni fogunk a lefőtt italban.

A french press használata az egyik legjobb módja annak, hogy finom, kiváló minőségű kávét készítsünk otthon, nem beszélve arról, hogy az egyik legegyszerűbb is. Bár sok kávéfanatikus rajong a végtermékért, nem biztos, hogy ugyanúgy rajonganak az azt követő takarításért, amely több munkával jár, mint a csepegtető kávéfőző kosarának egyszerű kidobása és a kanna kiöblítése. A french press tisztításának azonban nem kell macerásnak lennie, ha követjük a helyes eljárást.

French pressből kávét töltő nő.

A french press hű barátunk, mégis megfeledkezünk róla

Miért fontos kitakarítani a french presst?

A kulcs a rendszeres tisztítás minden használat után, amely megakadályozza, hogy a maradékok eleve felhalmozódjanak. Bár ez naponta néhány plusz percet vesz igénybe, segíthet elkerülni a kellemetlen ízeket a következő csészében. Nem is beszélve arról, hogy megspóroljuk az elhanyagolt eszközök mélytisztításához szükséges időt.

Hogyan lássunk hozzá?

Kezdjük azzal, hogy amint befejeztük a kávézást, a maradék őrleményt egy puha spatulával vagy más, az üveget nem karcoló, repedést nem okozó eszközzel kikotorjuk és kidobjuk. A dugattyú és a teteje eltávolítása után adjunk hozzá néhány csepp mosogatószert és némi meleg vizet. Helyezzük vissza a dugattyút az edénybe, és merítsük bele többször, hogy felkavarjuk a vizet, és eltávolítsuk a makacs kávézaccot. Öntsük ki ezt a vizet, majd egy szivaccsal súroljuk át a french press darabjait, mielőtt mindent tisztára öblítünk.

French pressbe csapvizet önt egy férfi.

Vegyük ki a dugattyút és öntsünk vizet az edénybe

Mélytisztítási stratégiák a french presshez

Azok, akiknek alaposabb tisztításra és fertőtlenítésre van szükségük, egy lépéssel tovább mehetnek, ha szétszerelik és megtisztítják a dugattyú egyes részeit. Ezek általában könnyen kicsavarhatók. Azok, akiknek extra tisztításra van szükségük, készíthetnek szódabikarbónából és vízből pasztát, amely egy alulértékelt titka a ragyogóan tiszta kávéfőzőnek. A magas pH-érték segít lebontani a kávéolajokat, míg a por enyhe súroló hatása segít fizikailag eltávolítani a lerakódásokat. Alternatív megoldásként egy ecetes oldat is kínálhat vegyszermentes módot a kemény vízfoltok vagy vízkő leküzdésére.

Azonban sokunkkal előfordult már, hogy az ilyen jellegű munkákat túl sokáig elhanyagoltuk, valamilyen okból kifolyólag. A normál szappan, a szódabikarbóna vagy az ecet nem biztos, hogy elegendő az erősen elhanyagolt french pressek tisztításához. Különböző, kifejezetten a kávéfoltokra és a felhalmozódásra szabott, jobb minőségű termékek szükségesek ehhez.

Győződjünk meg róla, hogy gondosan követjük az utasításokat, mivel ezeket az anyagokat alaposan ki kell öblíteni és el kell távolítani a presszóból a következő adag kávé elkészítése előtt. Ne várjunk azzal, hogy megtisztítsuk a konyhánkban álló, sokat használt, megbízható french presst. Utólag értékelni fogjuk az erőfeszítést, amikor belekortyolunk a következő csésze kávéba.

(Forrás: Mashed, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top