nlc.hu
Otthon

Baktériumok a konyhai eszközökön

Konyhai eszközök, amiken hemzsegnek a baktériumok

A közhiedelemmel ellentétben a konyhai környezetben több mikroba talál otthonra, mint a mellékhelyiségekben. De mik az igazi bacitenyészetek? Némelyiken megfogsz lepődni!

A szalmonella, a lisztéria, E.coli, a penész vagy az elszaporodott élesztőgombák ott rejtőznek a konyhában, és könnyen okozhatnak olyan megbetegedéseket, amiket az ember egészen addig nem vesz komolyan, amíg át nem esik rajta.

Baktériumok a konyhai eszközökön

(Fotó: Getty Images/MoMo Productions)

Mosogatószivacs

A legnagyobb mennyiségben a mosogatószivacsok tárolnak aktív baktériumokat. Az edények tisztítására használt szivacsok felületén olyan kórokozók is előfordulhatnak mint a szalmonella, a kólibaktérium vagy a sztafilokokkusz, szóval a saját érdekünk minimum két hetente lecserélni a szivacsokat újra.

Vágódeszka

Az NSF felmérése szerint a vágódeszkák 18 százaléka fertőzött coliform baktériumokkal. Fogadjuk meg a nálunk sokkal okosabbak tanácsait, és legyen külön deszkánk a húsoknak, a halaknak, a zöldségnek és a tejtermékeknek. Szerencsére ma már számos színben kaphatóak vágódeszkák, ezért érdemes a megkülönböztetés miatt más-más színt venni.

Fogantyúk

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy naponta hány alkalommal fogják meg a konyhaszekrény és a hűtőszekrény fogantyúját vagy a mikró és a sütő gombjait. Ezeken a pontokon pedig számos baktérium gyűlhet össze, különösen, ha előtte nyers ételt készített valaki elő. Emésztési betegséget okozó Salmonella, Listeria és Escherichia coli lehet rajta, de penészgombák is, így nem árt naponta fertőtleníteni a szóban forgó felületeket.

Baktériumok a konyhai eszközökön

(Fotó: Getty Images/Grace Cary)

Mosogató

A mosogató lefolyóján rengeteg víz halad át, sokan nem fordítanak kellő energiát a tisztítására. A National Sanitation Foundation International háztartásokban végzett vizsgálata szerint a lefolyók körüli terület 45%-án volt E. coli vagy valamilyen coliform baktérium. Meggyőző érv egy kis takarításra, nem?

Kávéfőző

A kávéfőzőt sem árt alaposan megtisztítani, hiszen azok tele lehetnek baktériumokkal, penészgombákkal és vízkőlerakódásokkal. Néhány évvel ezelőtt a National Sanitation Foundation International alapos vizsgálata során 35-67 különböző bacillust tárt fel a tesztelt kávéfőzőkben.

Gumi spatula

A legjobb, ha a szétszedhető a fej és a nyél, mert akkor lehet alaposan letisztogatni, mert az E-coli, penész és élesztőgomba is könnyedén megül rajta.

Műanyag ételtartó, tetővel

Könnyen beeszik magukat a bacilusok a műanyagdoboz oldalába, vagy ahol a tető és a doboz találkozik. Egy jó alapos program a mosogatógépben és esélyt sem adunk a szalmonella, élesztő vagy a penészgombának

Konzervnyitó

Az egyszerű lemosás ebben az esetben nem sokat ér, mert a konzervnyitó közvetlenül érintkezik az élelmiszerrel. Tegyük forró, mosogatószeres vízbe, vagy egyszerűen a mosogatógépbe.

Olvass konyhai praktikákat is az nlc-n:

via

(Nyitókép: Getty Images/d3sign)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top