nlc.hu
Gasztro

Giga laskagomba Zemplénből

Gigászi laskagombát gyűjtött be Henriett a Zemplénben

Óriási példányt szüretelt.
laskagomba

A Zemplénben élő Boda Henrietta számára az erdőjárás a tökéletes kikapcsolódást adja, a gombákra való rátalálás pedig hatalmas boldogsággal tölti el. A tanítóként dolgozó fiatalasszony finomabbnál finomabb ételeket főz belőlünk. Tavaly ősszel egy különleges ötlete támadt, miszerint a saját pincéjében szeretett volna gombát termeszteni, méghozzá laskagombát.

„Teltek a hetek, napi szinten figyeltem őket, mire kis fehér foltok jelentek meg a zsákokban. Ekkor már kezdtem örülni, hogy lesz valami. (…) Karácsonyra már laskagombát szedtem az egyik zsákról, melynek súlya 60 dkg volt. A kezdetektől 10 hét elteltével egy nagyméretű gombacsokor is kifejlődött, melynek súlya 1,75 kg lett” – osztotta meg sikerélményeit a Sokszínű Vidékkel, fotókat is mutatva a gigászi példányról.

Henrietta a saját pincéjében szüretelt gombából a korhelylevest gazdagította és tejszínes gombát is készített belőle.

Gigatermésekről már többször is írt az nlc, legutóbb egy több mint 10 kilós karalábéról számoltunk be. Az óriászöldség a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron élő, 5 éve kertészkedő Ujhelyi Krisztián kertjében termett. De hatalmas, nyírségi fekete retekről, Somogyban termett gigantikus padlizsánokról is hírt adtunk már, akárcsak a kövesgyűrpusztai óriáspatisszonról. Nem is beszélve a komáromi gigaparadicsomról és a sólyi óriáskrumpliról.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top