nlc.hu
Gasztro

Gigagomba Tolnában

Kapitális laskagombát találtak Tolnában

Pont ugyanott, pont ugyanazon a tuskón bukkantak rá, ahol már korábban is termett egy óriási példány.
gomba

Tavaly ilyenkor a teol.hu arról számolt be, hogy Tolna vármegyei Varsádon lévő Czikkhalas Kft. részüzemű tógazdaság füves területén egy 4 kilós laskagombát találtak. Eltelt egy év és a gombatörténelem megismételte önmagát: a portál mostani cikke szerint pontosan ugyanazon a tuskón ismét laskagomba nőtt, ráadásul most jóval hatalmasabb. A kapitális termésről fotót is közzétettek.

Czikk László, a vállalkozás tulajdonosa lemérte a gomba boglyát: 9,9 kilós. “Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt bizonyára sok esőt is magába szívott” – jegyezte meg a vállalkozó, aki szerint rekordnak számít a közel 10 kiló súlyú gomba.

A gigászi méretű terméseket azzal magyarázzák, hogy az ottani füves területet rendszeresen birkákkal legeltetik, így a gomba könnyen megtelepszik a nagy tápértékű talajon. 

A laskagombából amúgy  egyaránt készülhet leves és pörkölt, de kirántva is finom.

Gigatermésekről már többször is írt az nlc, legutóbb egy több mint 10 kilós karalábéról számoltunk be. Az óriászöldség a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron élő, 5 éve kertészkedő Ujhelyi Krisztián kertjében termett. De hatalmas, nyírségi fekete retekről, Somogyban termett gigantikus padlizsánokról is hírt adtunk már, akárcsak a kövesgyűrpusztai óriáspatisszonról. Nem is beszélve a komáromi gigaparadicsomról és a sólyi óriáskrumpliról.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top