nlc.hu
Gasztro

Ez a különbség a barna és a fehér tojás között

Ez a különbség a barna és a fehér tojás között

Ha tojásvásárlásról van szó, fehér vagy barna tojáshoz nyúlsz először a boltban? A szín határozza meg a választásod? Te tudod, mi a különbség a barna és a fehér tojás között?

A fehér és a barna tojás egyértelműen másképp néznek ki, és gyakran van különbség a kettő között az árban, de tudod, miért? A különbség a csirkében van. Ha a tojás árnyalatáról van szó, a kulcs a csirke fajtájában rejlik. Általánosságban elmondható, hogy a fehér tollú, fehér fülcimpájú (a hallójárat alatti lebernyeg) csirkék fehér tojást, a vöröses-barna tollú, vörös fülcimpájú csirkék pedig barna tojást tojnak.

Fekete és fehér tojás közti különbség

Fotó: Getty Images

A barna tojás jobb, mint a fehér tojás?

A tojás színe nem a minőség mutatója.

Ami az ízt és a táplálkozást illeti, nincs különbség a fehér és a barna tojás között. Annak ellenére, hogy a barna tojások általában drágábbak, semmivel sem jobbak vagy táplálóbbak, mint a fehér tojások.

A barna tojásnak keményebb a héja?

Mindkét színű tojás héja azonos vastagságú. Ha azt tapasztaltad, hogy a tojáshéj keményebb, az a csirke kora miatt van, és nem a tojás színe befolyásolja. A fiatalabb csirkék általában keményebb héjú tojásokat tojnak, míg az idősebb csirkék vékonyabb héjú tojásokat. Ez igaz a fehér és a barna tojásra is.

Miért drágábbak a barna tojások?

Az az elvárás, hogy mivel a barna tojás drágább, „természetesebbnek” vagy egészségesebbnek kell lennie. Ez nem feltétlenül igaz. A barna tojások ára általában magasabb, mert a barna tojást tojó vöröses tollú csirkék nagyobbak, mint a fehér tojásokat tojó fajták, és mint ilyenek, több takarmányt igényelnek. Ezt a többletköltséget kompenzálja az élelmiszerbolt magasabb ára. Tudtad? Ha ettél valaha otthon nevelt csirkének a tojását, akkor az a tojás valószínűleg barna volt. Az is feltűnhetett, hogy valamivel gazdagabb ízű, vagy élénkebb a sárgája, mint a bolti tojásoknak. Ennek oka van. A háztáji tenyészetekben nevelt csirkék közül sok barna tojást tojik. De nem a tojás színe az oka a jobb íznek, inkább a takarmány, amit a csirkének adtak. A takarmány nagy szerepet játszik a tojássárgája színében és ízében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top