Lusták receptje: eszményien puha és szaftos csirke – zsír és olaj nélkül!

Haranghy Orsi | 2024. Február 01.
Sietős hétköznapokra is okos megoldás!

A csirkemell az egyik legegészségesebb választás a húsok közül. Sovány húsrész lévén hajlamos a kiszáradásra – ilyenkor kapja meg a szaftos-zsíros húsok rajongóitól a gyakran elhangzó vádat, miszerint fűrészporízű.

Többféle módon hozhatjuk ki a legtöbbet a csirkemellből, ebben a cikkünkben részletesen bemutattuk, hogyha kérget sütünk a csirkemellre, belül meg tudjuk őrizni a „lédús” belsőt. Mint írtuk, a művelethez „az olívaolaj, étolaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír vagy kókuszzsír is megfelelő választás lehet”. Mi a teendő azonban, ha nem szeretnénk zsiradékot használni?

Marad a nem sok élvezeti értékkel bíró párolt csirke – gondolhatnánk. A vízben főzés vagy párolás, a zsiradék nélküli grillezés mellett rendelkezésre áll egy zseniális módszer: a sütőzacskóban sütés.

Szaftos csirke zöldségekkel – nem csak serpenyőben vagy tepsiben sülhet! / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images

Konyhai trend, amit érdemes divatban tartani

A sütőzacskó a 2010-es évek elején számított konyhai trendnek, ekkoriban sokan felfedezték az előnyeit. Mindig szükséges azonban egy kis idő ahhoz, hogy letisztuljon, melyik konyhai őrületnek van hosszú távon is létjogosultsága a mindennapokban. Kinél áll otthon kihasználatlanul kenyérsütő gép, gofrisütő, háromszög melegszendvics-sütő vagy régi, olajos fritőz, nem igaz?

A sütőzacskó márpedig nem csak egy felesleges új kacat a konyhában (és a melegszendvics-sütőt is érdemes olykor leporolni, az egy nagyon okos kis találmány, akár minisütőként is gondolhatunk rá.)

Naná, hogy egész csirke is mehet bele / Fotó: Dzurag, Getty Images

Akinek anno kimaradt volna: a sütőzacskó egy magas hőnek ellenálló, áttetsző műanyagzacskó, amibe egyszerűen csak bele kell tenni a sütnivalókat, és mehet is a sütőbe. Használhatunk zsiradékot is hozzá, egy kis olívaolajjal is szuperegészséges ételt készíthetünk, de tökéletes eszköz ahhoz, ha nulla zsiradék hozzáadásával is szaftos húst ehessünk.

A csirkemell 100 grammja mindössze 120 kilokalóriát tartalmaz, és 2,6 gramm zsírt, de a kevésbé sovány csirkecomb is csak 4,55 gramm zsírt (100 grammból). Ez a minimális zsír is ki fog sülni belőle, akárcsak a nedvesség, ami visszacsapódik a zacskóban a sütés során, így nem szárad ki a sültünk. Azért is

fontos zöldségeket és/vagy gyümölcsöket tennünk a hús mellé, ezek aromái és a nedvességtartalmuk fogja puhítani és ízesíteni a húst. Nem mellesleg nagyon finomak az így készített zöldségek, de a sült alma és sült körte is!

Fel kell púpozódnia a sütőben / Fotó: boiling Getty Images

Sütőzacskó kisokos

Alaprecept sütőzacskós sütéshez

A sütőzacskóban sült finomságok titka a fűszerezés. Ez esetben ne csak rászórjuk a fűszereket, hanem jól dörzsöljük be velük a húst! A fokhagymát is vegyük hozzá. Meglátjuk, gyakorlatilag beleivódnak majd a megpuhuló húsba.

Ne szerénykedjünk a só használatával sem. Segíti a nedvesség kicsapódását, és meglepően sok sót vesznek fel az így sült ételek.

Ha van rá időnk, hagyjuk a fűszerekkel fél órát vagy akár egy-két órát állni a húst a hűtőben, szárazpácként funkcionálva.

Így fog kinézni, ha elkészült / Fotó: geoffsp, Getty Images

Az alma vagy citrusfélék nélkül is finom lesz a sültünk, ez nem kötelező bele. Gyümölcsökkel viszont még puhább, ízesebb, aromásabb lesz a sült!

Hozzávalók:

Elkészítés:

Veszélyes-e sütőzacskót használni?

A sütőzacskó hőálló nylonból, ritkábban pedig e célra kifejlesztett polietilén-tereftalátból (PET) készül. Egy 1998-ban megjelent tanulmány arról számol be, hogy kutatók lemérték az illékony és a nem illékony vegyületek vándorlását a sütőtasakokból az ételbe. 200 Celsius fokon 2 órán át tartó sütés során a sütőzacskókból származó nylon 16%-át mérték a csirkehúsban, továbbá a zacskók teljes 2-ciklopentil-ciklopentanon-tartalmának 0,08%-a volt kimutatható a csirkében. 200 Celsius fok felett tilos is sütni benne, érdemes tehát komolyan venni a hőtűrő képességét, és szigorúan 200 Celsius fok alatti hőmérsékletre állítani a sütőt. Érdemes továbbá elkerülni a túlsütést a sütési időt illetően is.

Exit mobile version