nlc.hu
Gasztro

Instant ramen ízesítése

7 hozzávaló, amely feldobja az uncsi instant tésztalevest

Pár száz forintos instant ramenből ízletes levest? Naná, hogy lehetséges! Néhány olyan összetevő szükséges hozzá, amely már fellelhető otthonunkban.

Mindenkinek volt már instant ramen fázisa – néhányan közülünk sosem hagyták abba. Rengeteg oka van annak, hogy ez a mindenütt jelen lévő étel miért olyan népszerű. Összeállítása nagyon kevés pénzt és időt vesz igénybe, minimális konyhai tehetséget igényel, laktató és finom. Ennél olcsóbb és kényelmesebb meleg étel talán nincs is a világon.

Ramen közelről.

Bár az instant ramen finom egytálétel, ez is könnyen fejleszthető. Csak néhány pillanat és extra hozzávaló kell ahhoz, hogy az alap ramenből valami olyan ételt varázsoljunk, amely közelebb áll egy ínyenc ételhez. Íme egy lista azokról az összetevőkről, amelyekkel az instant rament új szintekre emelhetjük.

1. Tojás

Főtt tojások, egy félbe vágva.

A tojás sokoldalú, és számtalan módon elkészíthető. Bármelyik formáját kedveljük, felhasználhatjuk ramenhez. A főtt tojást csak vágjuk egyszerűen félbe, és helyezzük az étel tetejére.

A buggyantott tojás, amelynek a közepe folyós, szintén remek feltét az instant ramenhez. A selymes, aranyszínű sárgája gazdagabbá és texturáltabbá teszi a levest. Ugyanez a hatás érhető el tükörtojással is. Ezekben az elkészítési módokban azonban a tojásfehérje kemény vagy ropogós lesz.

2. Hagyma

Kötözött hagymák.

A hagyma nagyszerű módja annak, hogy aromát és ízt adjunk az instant ramenhez. Bármilyen ízlés szerinti hagymát használhatunk. A legfinomabb ízekért használjunk metélőhagymát és/vagy újhagymát. Ezek a hagymafajták elég enyhe ízűek ahhoz, hogy nyersen tálaljuk őket, így nem igényel extra főzést sem. Mindössze annyit kell tennünk, hogy gyorsan felaprítjuk őket, és megszórjuk az étel tetejét.

Amellett, hogy illat- és ízélményt nyújtanak, élénkzöld színük is vonzó. Könnyű módja annak, hogy a csomagolt bolti vacsorát úgy tüntessük fel, mintha házi lenne. Hogyha metélőhagymát választunk, akkor csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá a ramenhez, mivel nem bírja jól a meleget. Ezzel ellentétben a mogyoróhagyma a főzési folyamat korábbi szakaszában is hozzáadható.

3. Friss gyömbér

Egész és porállagú gyömbér.

Amint lehúzzuk a kéregszerű héját, és belevágunk egy darab friss gyömbérbe, feltárul a varázsereje. Élénkítően aromás, üdítően fűszeres, csípős és fanyar. Nincs is ennél jobb! A szárított gyömbérpor a közelébe sem ér. Ha olyan hozzávalót keresünk, amely intenzív ízt ad az instant ramennek, akkor ez az.

A friss gyömbér többféleképpen is elkészíthető és beépíthető az ételbe. Ahhoz, hogy finoman belefőzzük a gyömbér ízét, tegyünk a levesbe nagyobb darabokat, majd rövid idő után távolítsuk el azokat. Aki még intenzívebb ízvilágra vágyik, az benne is hagyhatja a gyömbérdarabokat.

Érdemes finomra darálni vagy lereszelni, mivel a nagy darabok rostosak, fűszeresek és kellemetlen őket rágni. A frissen reszelt gyömbért rá is dobhatjuk a ramen tetejére.

4.  Mogyoró

Mogyoróvajas üvegen egy kanál mogyoróvaj, körben pucolatlan mogyorók.

Az instant ramen gyakran nélkülözi a texturális változatosságot. Ha a ramen tetejére szórunk egy kis zúzott vagy félbevágott földimogyorót, azzal azonnal ropogósabbá tehetjük az ételt. A földimogyorót akár egészben is hagyhatjuk, ha azt szeretnénk, hogy minden egyes falat még ropogósabb legyen legyen.

Ha szeretnénk mogyorós ízt hozzáadni, de nem érdekel a textúra, akkor a mogyoróvaj egy másik nagyszerű összetevő, amit használhatunk. Ha egy kanálnyit belekeverünk a levesbe, az krémesen gazdag és természetesen édes lesz.

5. Olaj

Faalátéten egy pohárnyi olaj, körben olajágak.

Ha a kész instant ramenre gyorsan rácsöpögtetünk egy kis olajat, az egy egyszerű, mindössze néhány másodpercet igénylő ízesítés. Az olyan gazdag olajok, mint az olívaolaj vagy az avokádóolaj finomabb falatokat eredményeznek. De hogy igazán feldobjuk a rament, használjunk olyan olajat, amelyik extra ízzel van átitatva.

Rengeteg ízesített olaj van a piacon. Az instant ramenhez az egyik legalkalmasabb a pirított szezámolaj. Mély, meleg és pörkölt íze az egyszerű tésztát egy újabb réteg finomsággal vonja be. Keressük a fűszerekkel és gyógynövényekkel átitatott olajokat is. Már néhány csöpp pörkölt fokhagymaolaj is segíthet átalakítani az instant rament.

6. Kókusztej

Félbevágott kókuszok.

A kókusztej nem idegen a leves- és tésztaételektől sem. A thai és az indiai konyhában is gyakran előfordul, mindkettő számos ilyen receptet tartalmaz. Miért ne adhatnánk hozzá az instant ramenhez? A kókusztej, különösen a teljes zsírtartalmú változat, kielégítő gazdagságot és krémes jelleget kölcsönöz a levesnek, valamint édes és trópusi ízt ad. Ráadásul remek választás azoknak, akik kerülik a tejtermékeket.

7. Leveles zöldségek

Leveles zöldségek fémtálban.

Az instant ramen finom, de nem a legtáplálóbb étel. Itt jöhetnek jól a leveles zöldségek. A leveles zöldségek gazdagok tápanyagokban, így segíthetnek kiegyensúlyozottá tenni a rament. Egyszerűen csak mossuk meg, szeleteljük vagy tépkedjük fel őket, és már mehetnek is a levesbe.

A bordáskel fantasztikus választás, mivel ez a leveles zöldség jól illik a levesekhez és a pörköltekhez. Kiváló szelénforrás, segíti a pajzsmirigy és az immunrendszer működését. A kelkáposzta másik remek választás. Rengeteg vitaminban és tápanyagban, például béta-karotinban gazdag. A folsavban gazdag spenót egy másik szuperélelmiszer, amelyet könnyű belekeverni a ramenbe. Az egészségügyi előnyei mellett földes, növényi ízt is ad neki. A rukkola, a vízitorma és a mángold szintén alkalmas zöldségek.

(Forrás: The Daily Meal, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top