nlc.hu
Gasztro

Tojás tartósítása

Furcsa, de hatásos módszerrel tartósíthatjuk a tojást!

Nagyi tojásait mindig frissen jó fogyasztani. De mi van akkor, ha egyszerre túl sok van? Nem fognak megromlani, ha így tartósítjuk őket!

A friss tojás nagyszerű táplálékforrás, de sokak számára nehézséget okozhat, hogy hogyan lehet őket hosszabb ideig tárolni. Az is lehet, hogy túl sok tojást vásároltunk egyszerre és nem tudjuk őket elhasználni, mielőtt megromolnának. Egy ideje elindult egy új trend, angolul a „water glossing eggs”, amely lehetővé teszi, hogy hosszabb idő után is friss tojást fogyaszthassunk.

Tojások egy tál vízben.

Fotó: Getty Images

Hogyan tartósítsuk a tojást?

Tegyük a tiszta, mosatlan tojásokat mész és víz oldatába, így akár 12-18 hónapig tartósíthatjuk őket. Az eredmény tökéletesen friss, romlatlan tojások lesznek. Néha a megfelelően eltett tojások még két év után is frissek. A lelemények emberek már az 1800-as évek óta alkalmazzák ezt a tartósítási módszert, hogy egész évben élvezhessék a tojást. 

Tippek:

  1. Egy 400 ml-es befőttesüvegbe körülbelül 16-18 tojás fér bele.
  2. Használjuk a legtisztább tojásokat. Az igazán piszkosakat mossuk meg és tároljuk hűtőben.
  3. Ha nincs vízszűrőnk, és csak klórozott vízhez jutunk hozzá, akkor a vízzel töltött, nyitott befőttesüveget hagyjuk kint 24 órán át a pulton. 
  4. Használjunk légmentesen záródó edényt. Az oxigén szinte minden élelmiszertartósítási-módszer ellensége!

Miért érdemes tojást tartósítani?

A tojásra általában nem úgy gondolunk, mint szezonális élelmiszerre, pedig valójában az. A tyúk peteérése egybeesik a nap hosszával. Télen, amikor a nappali órák rövidek, a tyúkok kevés tojást tojnak, vagy egyáltalán nem tojnak. Akkor érik el a tojástermelés csúcspontját, amikor a leghosszabb a nappali fény.

A hőség is befolyásolhatja az ovulációt, ezért a tavaszi időszakban, április és június között a legnagyobb a tojásmennyiség. Annak érdekében, hogy a tél közepén ne kelljen hetente több tucat tojást vásárolnunk, érdemes a termelés felfutásának idején megőrizni a tojásokat.

Lehet-e ezzel a módszerrel tartósítani a bolti tojásokat?

Sajnos nem. A frissen tojt tojást egy „védőréteg” óvja, hogy minél tovább megőrizhesse frissességét. Aki tart otthon tyúkokat, az már megtapasztalhatta, hogy néhány hét elteltével később is találhat tojást, és még mindig tökéletesen frissek és ehetők. Az élelmiszerboltban vásárolt tojásokat alaposan megtisztították és fertőtlenítették, így ez a burok már nem marad meg.

A mészoldat ezzel a védőburokkal együttműködve tartósítja a tojásokat, így a fertőtlenített tojások egyértelműen nem alkalmasak erre a módszerre. Próbáljuk meg helyette a tojások fagyasztását.

Meg lehet-e főzni ezeket a tojásokat?

Az üveges tojásokat megfőzhetjük, de fontos megjegyezni, hogy először egy kis lyukat kell ütnünk a héjba. A hidratált mészoldat „lezárja” a tojást, és kitölti a tojáshéj összes pórusát, így az felrobbanhat, ha először nem teremtünk számára egy nyomáscsökkentő lehetőséget.

Mi az a mészhidrát?

A hidratált mész, más néven kalcium-hidroxid egy száraz és színtelen fehér por, amelyet leggyakrabban az acélgyártásban használnak. Oltott mészként is ismert.

Használhatunk-e kerti meszet tojás tartósításához?

A kerti mész kalcium-karbonát, míg az oltott mész kalcium-hidroxid. Mivel a hidroxid lúgosabb, az oltott mész ajánlott tartósításhoz.

Normális, hogy a mész leülepedik az üveg aljára?

Igen, a leülepedő mész a folyamat normális része. Lehet, hogy kísértésbe esünk, hogy felkeverjük az oldatot, de ne tegyük! Ezzel azt kockáztatnánk, hogy megrepednek a tojások, így meghiúsítja az egész folyamatot. A vízben még mindig rengeteg mész van a tojások megőrzéséhez, így nem kell aggódnunk.

Biztonságosan fogyaszthatók a tojások?

Amennyiben a folyamatot megfelelően végeztük el, teljes nyugalommal fogyaszthatjuk a tojásokat. Figyeljünk arra, hogy tiszta befőttesüvegeket és eszközöket, valamint tiszta, mosatlan tojásokat használjunk. Ha egy tojás megromlott, tudni fogjuk, mivel a szaga nagyon furcsa lesz. Használhatjuk a lebegéspróbát is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a tojás még friss.

Más az íze, mint a friss tojásnak?

Nem! Ez a legjobb része! A tojás fagyasztása és dehidratálása megváltoztatja a tojás állagát, míg a meszes tartósítás során pontosan olyan marad, mint előtte!

Milyen típusú tojásokat használhatunk?

Csirketojást, fürjtojást vagy kacsatojást.

Hogyan is kell tartósítani a tojásokat?

Hozzávalók, amelyekre szükségünk lesz:

  • 30 g oltott mész
  • 1 liter szűrt víz
  • Tiszta, mosatlan tojások (olyan tojások, amelyeken nincs ürülék vagy sár)

Szükséges eszközök:

  • Légmentesen záródó élelmiszeripari vödör vagy 400 ml-es befőttesüveg.
  • Konyhai mérleg (a mész méréséhez)

Elkészítés

Mérjük ki az oltott meszet a konyhai mérlegen. Tegyük bele a tiszta edénybe, és töltsük fel félig szűrt vízzel. Ezután kevergessük addig, ameddig a mész teljesen fel nem oldódik.

Óvatosan adjuk hozzá a tojásokat hegyes oldalukkal lefelé. Tegyünk rá egy légmentesen záródó fedelet, hogy megakadályozzuk az oxigén bejutását, és a víz elpárolgását. Tároljuk hűvös, sötét helyen.

(Forrás: Farmhouse on boone, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top