nlc.hu
Gasztro
Jó cseh sör mellé nakládaný hermelínt!

Kimondani nehezebb, mint elkészíteni: nakládaný hermelín, az imádnivaló sörkorcsolya

Amikor először olvastam egy cseh kocsma rövidke étlapján, hogy nakládaný hermelín, azonnal beugrott a menyétszerű kis állatka. Mint utóbb kiderült, nem véletlenül. Készítsd el velünk a méltán közkedvelt cseh sörkorcsolyát, a nakládaný hermelínt!

Közös sörözéseken remek nyelvtörő, leírni pedig néhány korsó után végképp lehetetlen: nakládaný hermelín. A cseh sörkorcsolya, ami túlzás nélkül az egyik legjobb dolog, ami egy lágy, érlelt sajttal csak történhet.

A sörkorcsolyák igazából kissé kimentek a divatból, jó ideje a spanyol tapasok és a közel-keleti mezzék mennek az italok mellé. Ennek a műfajnak is megvannak pedig a fénypontjai, nem csak bajor sós perec és sajtos rúd kísérheti a jobbfajta söröket.

Nakládaný hermelín, pácolt sajt, a cseh sörkorcsolya

Nakládaný hermelín, a pácolt cseh sajt / Fotó: MartinFredy, Getty Images

Csak a neve bizarr: pácolt hermelin

A nakládaný hermelín cseh találmány, magyarul annyit tesz, hogy pácolt hermelin. A név valóban a kis menyétre utal, amelynek másik neve még kedvesebb: hölgymenyét. A hermelín nevet kapta az a cseh sajt, ami a francia camembert utánzata. A közép-csehországi Sedlčany városában állították elő elsőként a maguk olcsóbb hazai változatát – láttunk már ilyet az élelmiszeriparban.

Úgy kötődik a hermelinhez, hogy a kis négylábú jószág bundája felül nyáron barna, télen viszont kifehéredik. Íme, a természetes okos válasza, hogy megnövelje a havas tájban rejtőzni akaró kisállat túlélési esélyeit, így néz ki télen a hermelin bundája. A nemespenésszel érlelt, hófehér sajt nevét tehát a hermelin ihlette, az olajos pácolás (nakládaný) mellett pedig előszeretettel panírozzák és rántják is ezt a sajtot (a cseh étlapokon ez a smažený), illetve grillezve áfonyaszósszal kínálják.

Nakládaný hermelín, pácolt sajt, a cseh sörkorcsolya

Az olívabogyó és a édes húsú paprika eredetileg nem a nakládaný hermelín hozzávalója / Fotó: MartinFredy, Getty Images

Sajt nem maradhat szárazon: nakládaný hermelín – az eredeti cseh recept kis extrával

Az eredeti cseh receptben nem szerepel olívabogyó és édes húsú paprika, de ezekkel is gazdagíthatjuk a sörkorcsolyánkat. Olívabogyóból a zöldet válasszuk, ennek textúrája és savanyúsága jól illik a sörkorcsolyánkhoz.

A pácolt sajt ízei jól beérnek, és vétek is kiönteni a fűszeres olajat. Tunkoljuk ki, vagy ha marad, felhasználhatjuk akár salátaöntetként is, kenhetjük pirítósra – semmiképpen ne vesszen kárba!

Nakládaný hermelín, pácolt sajt, a cseh sörkorcsolya

Nakládaný hermelín, pácolt sajt, a cseh sörkorcsolya / Fotó: MartinFredy, Getty Images

Hozzávalók:

  • 480 g hermelín, a cseh sajt vagy camembert (4 darab)
  • 2 jó nagy fej vöröshagyma vagy lila hagyma (vagy a kettő vegyesen)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Friss vagy szárított csípős paprika
  • 12 szem fekete bors
  • 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika
  • 4 babérlevél
  • 1 teáskanál mustármag
  • 2 csapott teáskanál bazsalikom
  • 2 csapott teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál só
  • 1,2 l olívaolaj – olcsóbb verziója a napraforgóolaj
  • Extrák: fél maréknyi zöld olívabogyó és egy darab kápiapaprika

Elkészítése:

  • Vegyünk egy nagy vagy több kisebb befőttesüveget, és ha szükséges, jól tisztítsuk meg, és csírátlanítsuk is, hogy el tudjuk tenni benne az élelmiszert.
  • A hagymákat pucoljuk meg, és először törjük át a fokhagymát.
  • Egy kis keverőtálban keverjük össze a zúzott fokhagymát, a sót és az őrölt fűszerpaprikát.
  • A kör alakú hermelín vagy camembert sajtot vágjuk ketté hosszában. Tehát ne szeletre, hanem fentről, a rövid oldalán, hosszában. (Megmutatjuk, hogyan kell!) A pirospaprikás-fokhagymás krémmel kenjük meg, akár egy „sajtszendvicset”. Ezután felülről negyedeljük, tehát négy egyenlő cikkelyre vágjuk a sajtot.
  • A vörös- és/vagy lila hagymát vágjuk fel fél karikákra.
  • A befőttesüveg(ek)ben ágyazzunk meg hagymafélkarikákkal, aztán jöhet rá a sajtból, tegyünk mellé babérlevelet, egész szem borsot, mustármagot, szórjuk meg a szárított zöldfűszerekkel, helyezzük mellé a friss vagy szárított egész chiliszárakat, amiket hosszában fel is vághatunk, ha szeretnénk még csípősebbé tenni a marinádot.
  • Ha szeretnénk egy kis extrát bele, adjuk hozzá a zöld olívabogyókat és a pár centis darabokra vágott kápiapaprikát.
  • A végén felöntjük annyi olajjal, ami bőven ellepi, de érdemes jól megrakni finomságokkal az üvege(ke)t.
  • Két réteg sajt között mindig legyen vörös- és/vagy lila hagyma és fűszerek.
  • Egy-két nap alatt már finoman összeérik, de akár öt-hét napot is pihenhet a hűtőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top