
Mivel ízesítették az ételeket a honfoglaló magyarok, és kerülhetett Mátyás király lakomáinak asztalára? Hogyan születtek meg a magyar konyha legendás ételei?
Egy-egy kérdésről is hosszan lehet mesélni, meg is szoktuk tenni, legyen szó a székelykáposzta vagy a lecsó igaz történetéről.
„Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy ‘de már ebből eszünk!’” – Jókai Mór: A barátfalvi lévita
Kvízünkben most 15 nehéz kérdés következik, amire egyáltalán nem baj, ha nem tudod a helyes választ. Most majd megtudod! Kattints, és kezdjük is!
Mennyire ismered a magyar konyha történetét?

Ezer év gasztrotörténelméből szemezgettünk
1. A honfoglaló magyarok melyik fűszert NEM használhatták az ételeikhez?

2. Fermentálhattak-e ételeket honfoglaló őseink?

3. Mi a címe az első, magyar nyelven nyomtatásban kiadott szakácskönyvnek?

4. Melyik ételt ehette lakomáin Mátyás király?

5. Melyik étel kerülhetett az asztalra a középkori Magyarországon?

6. A mai történelmi ismereteink szerint honnan származik a töltött káposzta?

7. Mi kerül az asztalra, ha puliszka az étel?

8. A legenda szerint hogyan született a ma is kedvelt palócleves?

9. Honnan ered a cakkumpakk leves kifejezés?

10. Miről kapta nevét a dobostorta?

11. Melyik állítás igaz Gerbeaud Emil svájci származású budapesti cukrászmesterre?

12. Mi volt a Gundel-palacsinta neve a kezdetekben?

13. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon először bemutatott hortobágyi húsos palacsinta milyen húsból készült?

14. Miként kapcsolódik Latinovits Zoltán színész a Gundel-dinasztiához?

15. Ki dolgozta át és egészítette ki a klasszikus Horváth Ilona-féle szakácskönyvet?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.