Itthon is divatba jött a répatorta húsvétra. A fehér mázas desszert jól mutat az ünnepi asztalon, és az idei első zsenge idénytermények megjelenése előtt jól is jön ez a recept, amiben főszereplő a sárgarépa, ez az egész évben elérhető, télen jól tárolható alapanyag.
Nem sok olyan édesség van, amiben a főszereplő egy zöldség, ebben is különleges ez a desszert. A cékla is nagyon jól illik egyébként a csokis brownie-ba például, ebben a tortában pedig a sárgarépa adja a frissességet, a nedvességet nagyon fontos!) és az édes ízt. Nagyon praktikus választás, nem kell kutakodni az alapanyagért, egész évben elérhető, nem drága és télen is jól tárolható alapanyag.
Nem kell megijedni a répától az édességben, nem véletlenül lett világkedvenc!
Az eredeti receptekben a répatorta két vagy három tésztarétegből áll, amik között és a torta tetején is krémsajtos vagy mascarponés réteg gazdagítja a desszertet. A mi egyszerűsített receptünk nem réteges tortaként és nem is tortaformában készül.
Inkább a pofonegyszerűen elkészíthető banánkenyerekhez hasonlít, és ilyen sütőformába is öntjük a tésztamasszát, ennek püspökkenyérforma a neve.
Meg fogjátok látni, hogy a krémsajtos/mascarponés réteg nélkül is mennyire finom – a fehér csokoládé megteszi a magáét! A tennivalótok pedig így sokkal kevesebb vele.
Répatortarecept – kezdőknek
Más szószokban, köretekben is jó társa a répának a narancs, így van ez a répatortában is – ezt a hozzávalót ne felejtsétek ki a készítéskor, a narancs leve is szükséges ahhoz, hogy ne legyen száraz a belseje, a héja pedig a narancs illatos aromáit is hozzáadja.
Számos receptben szerepel vanília is, mi őszintén szólva nem éreztük a különbséget akkor, amikor vaníliával készítettük, de ezt rátok bízzuk!
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgarépa
- 18 dkg finomliszt
- 3 tojás (3 M-es vagy 2 L-es méret)
- 18 dkg barna cukor
- 2 nagy csipet só
- 1 púpozott teáskanál fahéj
- 1 csomag sütőpor
- 1 kisebb narancs (facsarnivaló narancs is jó)
- 1 dl olaj
- 220 g fehér csokoládé
- 150 ml tejszín
- 5 dkg vaj
- 5 dkg dió
- 5 dkg pisztácia – vagy bármilyen általunk kedvelt olajos mag
- Sütőpapír a formába
Elkészítése:
- A sárgarépákat meghámozzuk és a reszelőnk kis lyukú oldalán lereszeljük. A narancs héját apró lyukú reszelőn szintén lereszeljük, a levét kinyomjuk.
- A szokásos módon indítjuk a tésztát, először a folyékony, illetve nedves hozzávalókkal és a cukorral. Egy nagy keverőtálba tesszük a cukrot és a felütött tojásokat, és robotgéppel kikeverjük. Hozzáadjuk a lereszelt répát, a narancs héját és levét, majd csorgatva az olajat is.
- Egy másik keverőtálban a szilárd hozzávalókat keverjük el egymással, a lisztet, sütőport, sót, fahéjat.
- Miközben a robotgép alacsony fokon dolgozik, fokozatosan adagolva hozzáadjuk a lisztes keveréket.
- A dióból vegyünk ki egy kicsit a díszítéshez a tetejére.
- Legvégül jöhet bele a dió és a pisztácia (vagy más olajos mag). Ha nem szeretünk ráharapni a darabokra, akkor zúzzuk apróra őket. Ha szeretünk ropogtatni, hagyhatjuk rusztikusan is.
- Melegítsük elő a sütőt közben 170 fokra.
- A püspökkenyérformát béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát.
- Az előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréses funkción 45 percig sütjük a tésztát.
- Vízgőz felett megolvasztjuk a fehér csokit, hozzáadjuk a vajat, majd a tűzről levéve összekeverjük a tejszínnel.
- A sütőből kivett tésztát hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy ki tudjuk venni a formából.
- Amikor már nem tűzforró, öntsük le a fehér csokis krémmel. Ha szükséges, spatulával segítsünk elegyengetni a krémet rajta. Ami lefolyik, nehogy kidobjuk!