nlc.hu
Gasztro

12 maradékmentő recept, ha maradt húsvéti sonka, tojás, kalács, süti

Ha maradt húsvéti sonka, tojás, kalács – 12 maradékmentő recept húsvét után

A megmaradt sonka, húsok, tojás, kalács nem probléma, hanem lehetőség. Finomabbnál finomabb új ételeket készíthetünk belőlük. Ne pazarolj, csak álmodd újra!

Nagyon sok ételt dobunk ki. Érthető, ha a négynapos ünnep végén már semmi kedvünk a megmaradt főtt tojáshoz, sonkához, kalácshoz és más süteményekhez. Érdemes meglátni azonban a potenciált bennük: ha unjuk a főtt tojást, csináljunk krémes tojássalátát belőle, de a főtt sonkából is olyan krémet készíthetünk, amihez képest kisebb sértés a bolti.

12 receptben adunk ötleteket, hogy a finomságok még finomabb új ételekben születhessenek újjá.

Klasszikus spanyol reggelibe: tortilla de patatas

Aki utazott már Spanyolországba, biztosan találkozott már ezzel a napindítóval. A laktató tojásreggelibe krumplit sütnek, és ha nem natúran készítjük, sonkával is gazdagíthatjuk a tortillánkat (ami nem összetévesztendő a töltelékkel feltekert búza- vagy kukoricalepénnyel, a tortillával). A főtt tojást nem, de a sonkát beletehetjük a tortilla de patatasba.

Süssünk tortilla de patatast! – tovább a receptre!

Spanyol tapasbárokban is csemege: tortilla de patatas

Spanyol tapasbárokban is csemege: tortilla de patatas / Fotó: TopMicrobialStock, Getty ImagesSzép mentés francia módra: sonkás-tojásos quiche

A francia pizza: húsvéti sonkás-tojásos quiche

Ebben a receptben három főtt tojás és 25 deka sonka szerepel, és a gluténmentes és laktózmentes hozzávalók helyett egész nyugodtan beletehetünk hagyományos alapanyagokat is. A franciák sós lepényének lényege a vajas, tejszínes, szaftos belső, és ne feledjük, hogy a quiche sok étkezést megmenthet. Ha egyszer megtanuljuk a receptet, ez mindig működni fog: töltsük bátran zöldségekkel, hússal, felvágottal, főtt tojással.

Húsvéti quiche – tovább a receptre!

200% tavasz: medvehagymás tojáskrém

A zsidótojás vagy tojáskrém egy olyan kenyérfeltét, amiről a legkevésbé sem hiányzik a hús, felvágott. Gazdag, krémes, ízes, laktató – és tökéletes maradékmentő, ha van néhány főtt tojásunk, aminek új szerepet szánunk. Ha áll otthon egy pohár vízben friss medvehagyma, nincs is több kérdés. A Medvehagymás, sóskás, snidlinges – 3 zseniális tavaszi tojáskrém c. cikkünkben három receptet is találtok.

Medvehagymás tojáskrém – tovább a receptre!

Medvehagymás tojáskrém

Medvehagymás tojáskrém / Fotó: Mallivan,Getty Images

Igazi recycling: húsvéti őzgerinc

Egy érdekes receptet hoztunk. Szükséges hozzá a maradékmentő sonkán, főtt tojásokon, friss hónapos retken és tormán kívül zöldség- vagy húsleves-alaplé, tejföl, majonéz és lapzselatin. Őzgerincben dermesztjük aztán a tavaszi finomságokból készült ételt, ami fantasztikus reggeli vagy tízórai/uzsonna az elkövetkezendő napokban.

Húsvéti őzgerinc – tovább a receptre!

Húsvéti őzgerinc minden jóval

Húsvéti őzgerinc minden jóval
/ Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Ugye nem dobtad ki a sonka főzőlevét? Húsvéti bableves gazdagon

Akár kidobtad, akár nem, a húsvéti sonka maradékából remek leves főzhető. Még jobb, ha megtartottad a húsvéti sonka sós, ízes főzőlevét. Ebből főzhető igazán finom bableves – vagy más tartalmas leves, ragulevesek vagy sárgaborsóleves például. Jól is esik egy tartalmas leves a húsvéti lakomák után. Könnyed, de tápláló.

Húsvéti bableves gazdagon – tovább a receptre!

Húsvéti bableves gazdagon

Húsvéti bableves gazdagon / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Jól lakni a maradékokból: sonkás-sajtos-mustáros krumplitekercsek

Sonka, sajt, mustár – örök trió. Főleg, ha besamel mártással béleljük, ami remek újjáélesztése lehet a húsvéti maradékoknak. Az újrakomponált alapanyagokat egy új ételben süthetjük újjá egy óra alatt, és voilá!

Sonkás-sajtos-mustáros krumplitekercsek – tovább a receptre!

Maradékmentő sonkás rakott tészta

A csőben sült (avagy tepsiben, sütőben sült) rakottas ételek igazi jolly jokerek. Miért is ne születhetne újjá így a húsvéti sonka? A legegyszerűbb megoldások egyik, ha tésztát főzünk ki hozzá, és tejes-tejfölös-fokhagymás körítéssel összesütjük a főtt tésztát a sonkával. Nem csak csuszatésztával működik, de a sajt se maradjon le a tetejéről!

Maradékmentő sonkás rakott tészta – tovább a receptre!

A mindent bele kókuszgolyó

Kókuszgolyó az ünnepekre és a hétköznapokra is. Ha van olyan megunt süti az ünnepről, amit már úgyis csak megszáradna a tepsiben, süteményes tálban, vétek hagyni kiszáradni és kidobni. Mint az látható a receptben is, piskótát és kekszféléket is feldolgozhatunk benne. Ha kakaós vagy kókuszos az alap, csak még jobban illeni fog bele.

Maradékmentő kókuszgolyó – tovább a receptre!

Maradékmentő kókuszgolyó

Maradékmentő kókuszgolyó / Fotó: Lakos Benedek, INosalty Ételfotó

A máglyarakás örök – recept Melóca konyhájából

A máglyarakás megunhatatlan. A Nosalty receptje Melóca konyhájából érkezik, és már csak azért is isteni, mert a húsvéti kalácsunk újjászülethet ebben a formában. Rum, mazsola, tojás, vaj, cukor, alma, lekvár, dió szükséges a recepthez, cserébe egy isteni új édességet kapunk.

Máglyarakás Melóca konyhájából – tovább a receptre!

Kedvenc: pain perdu, avagy francia pirítós karamellás eperrel

A francia pirítós neve becsapós, hiszen nem egy szelet kenyérről, hanem gazdag vajas kalácsról van szó édes, gyümölcsös szósszal. A villásreggelik kedvence felér egy délutáni édességgel is: puha, édes és eltelít. Ha a húsvéti kalácsunk száradni kezd, ez egy szuper újragondolása. Ezúttal olvasztott cukorral, vagyis karamellel és eperrel.

Pain perdu karamellás eperrel – tovább a receptre!

Pain perdu karamellás eperrel

Pain perdu karamellás eperrel / Fotó: OatmealStories Getty Images

Szaftosan: tres leches kalács sült banánnal

A háromféle tej találkozása: sűrített tej, habtejszín, tej egy édességben. Csupán egy banán és egy kis vaj szükséges hozzá. és máris a legjobb, ami történhetett a pár napos kaláccsal. A sűrített tej egyébként is egy alábecsült édesség, imádjuk!

Tres leches kalács sült banánnal – tovább a receptre!

Kalácsfelfújt sárgabaracklekvárral

Van otthon vaj, tejszín, tej, tojás a megmaradt kalácson túl? Ha más alapanyagokból is van otthon maradék, és még egy kis sárgabaracklekvár is, kész is az új sütemény. A kalács nem végezheti a kukában

Kalácsfelfújt – tovább a receptre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top