Vannak zöldségek-gyümölcsök, amelyek esetében kérdéses, hogy meghámozzuk-e. Én például kifejezetten héjastul szeretem a kígyóuborkát, a cukkinit, az almát. Ízlés dolga. A fokhagymát azonban örök meghámozandónak hittem – eddig a receptig.
A fokhagyma egyébként is egy igazi hétköznapi hős a konyhában. Senki nem gondol rá különlegességként, pedig ha épp nincs otthon, gyorsan hiányozni kezd. Ha egy kicsit jellegtelenre sikerül egy étel (nyilván nem egy édesség), igen sok esetben érdemes a fokhagyma után nyúlni. Én emiatt alapvetően nem is zöldségként, hanem fűszerként gondolok rá a felhasználását illetően.
Fokhagyma, ahogy még nem kóstoltad
Ez a recept azonban túlmegy a fokhagyma általános felhasználásán. Rendre apróra vágjuk, fokhagymanyomón áttörjük, vékonyra lapocskákra szeleteljük vagy egyben hagyjuk az ételekben, amelyeket jelentősen meg is ízesít. A fokhagyma aromája mellett nem lehet csak úgy elmenni – nyersen különösen intenzív. Ez a sütőben sült hagymafej azonban a fokhagyma adta ízélmény másik oldalát mutatja meg. A sütés során a feszes gerezdek egészen puhává válnak, egyenesen kenhetővé. A karamellizálódás révén édeskés irányban változik az íze, a Maillard-reakció hatására pedig még intenzívebbé válnak a zamatai.
Milyen ételekhez tudjuk felhasználni az egészben sült fokhagymát?
Fokhagyma-rajongóknak a válasz egyértelmű: bármelyikhez. Kissé szűkítve a kört, jöjjön néhány konkrét tanács.
- A puha gerezdeket pirítósra kenhetjük.
- A villával összenyomott gerezdeket bekeverhetjük vajjal, tegyünk egy kicsit mélyhűtőbe, egy különleges fűszervajat kapunk így.
- Joghurtba vagy tejfölbe keverve az összepasszírozott gerezdeket egy ízes mártogatóst készíthetünk.
- Salátaönteteket, mártásokat is ízesíthetünk vele, ha pürésítjük.
- Belekeverhetjük krumplipürébe. Extra ízes lesz tőle!
- Adjuk a tésztaételünk szószához!
- Szárazabb, soványabb húsokat és halakat tölthetünk vagy akár csak megkenhetünk vele, csirkemellet, pulykamellet például.
Egyben sült fokhagyma – recept
Receptnek szinte nem is nevezhető az alábbi készítési mód, annyira egyszerű. A sütőnk igen, de még csak egy tepsi vagy sütőforma sem szükséges hozzá. A fejek levágott kis részét sem érdemes kidobni, csomagoljuk csak be az alufóliába, és süssük együtt a gumóval.
Hozzávalók:
- Egész fokhagymafejek
- Olívaolaj
- Só – jól illik hozzá a nagy szemű só
Elkészítése:
- Most ne a szokásos 180 fokra melegítsük elő a sütőt, hanem mehet 200 fokra.
- Az egészben hagyott fokhagymafejekről fejtsük le a legkülső héjakat, de maradjon egyben a gumó, benne a héjukban maradt gerezdekkel.
- Annak érdekében, hogy ne maradjon zárt a fokhagymafej, a legtetejéből vágjunk le a gumókról késsel egy kis részt, csak annyit, amennyi a képen is látszik. Kár eldobni a levágott részt, süssétek vele!
- Alufóliára helyezzük a fejeket a vágott felükkel felfelé, és meglocsoljuk olívaolajjal. Még jobb, ha beledörzsöljük!
- Gondosan csomagoljuk be minden irányból a fejeket alufóliával.
- Minimum 35, esetleg egészen 40-45 percig süthetjük ezen a hőfokon. Ha nem érezzük kézzel megnyomva puhának a gerezdeket, vagy nem barnult be (ezt csak kibontás után látjuk), menjen vissza még a sütőbe.
- Várjuk meg, míg kihűl, hogy ne égessük meg a kezünket, azután a sült fokhagymagerezdeket egyszerűen kézzel kinyomhatjuk a héjukból.
- Sózzuk meg, és kenjük, pürésítsük vagy akár egyben is fogyaszthatjuk!