nlc.hu
Gasztro

Sokunk kedvence, a kínai csípős-savanyú leves – recept

A kínai csípős-savanyú leves egy óra alatt megvan!

A kínai étkezdék nagybetűs levese a szecsuáni csípős-savanyú. Azt is kinéznénk belőle, hogy ősi kínai hagyományok szerint napkig fő, de nem! Egy laza, hétköznapi étel, aminek a készítését bátran elsajátíthatunk mi is.

A kínai büfékben és a terített asztalos éttermekben egyaránt alaplevesnek számít a szecsuáni csípős-savanyú leves (angol nyelven hot and sour). Tudvalevő, hogy megdöbbennénk, ha Kína különböző tartományainak elszórt vidékein kóstolnánk. Talán fel sem ismernénk. Mi most az europanizált verzió receptjét hoztuk el, de a bevett ázsiai receptekkel ellentétben nátrium-glutamát, azaz kínai só hozzáadása nélkül.

Továbbá a magyar kínai büfékben megszokott változatot mi rizstésztás betéttel mutatjuk meg. Így laktatóbb, és a könnyed rizstészta igazán jól is áll ennek a csupa íz levesnek.

A kínai csípős-savanyú leves trükkjei

  • A szárított gomba – lehetőleg fafülgomba vagy a kínai mun gomba – igényel némi előáztatást. Ez idő alatt kényelmesen előkészíthetjük a többi alapanyagot, a leves főzési ideje pedig meglepően rövid, jó negyed óra alatt elkészülünk vele.
  • Néhány praktikus tipp a kultikus leves elkészítéséhez.
  • Ma már nem is muszáj ázsiai boltba mennünk beszerzőútra főzés előtt. A nagyobb élelmiszer-áruházak egzotikus részlegén ma már alap a rizstészta és a bambuszrügy, és a jól felszerelt zöldséges részlegen szárított gombák is kaphatók. Mi ennek ellenére nagyon szeretjük a minél nagyobb ázsiai élelmiszerboltokat. El lehet bennük veszni, a szó legjobb értelmében. Hihetetlen kínálat van csak egy-egy termékfajtából is.
  • A metélt rizstészta hosszú szálai össze vannak hajtogatva. A legegyszerűbb ollóval vágni belőle! Kézzel nehéz eltörni.
Száraz, nyers metélt rizstészta

Rizstészta: a metélt verzió / Fotó: eskymaks, Getty Images

  • Az alaplé jót tesz az ízeknek, de ha nincsen betárazva belőle a mélyhűtőnkben, akkor vessünk be pótmegoldásokat. Jó szolgálatot tesznek a – lehetőleg minél természetesebb – levesízesítők. Kaphatók szárítmány, folyadék vagy kocka alakban.
  • A savanyú íz az egyik fő alapeleme a levesnek, de ne az itthon ismert, zöld műanyagflakonos, szúrós ízű, erős ecetet használjuk hozzá! A lágyabb, aromásabb fehérborecettel, almaecettel vagy más gyümölcsecettel lesz finom.
  • Köztudottan sok (inkább rengeteg) étkezési keményítőt használnak a kínai étkezdék konyháin. Ha szeretjük a nyálkás, sűrű állagot, étkezési keményítővel sűrítsük. Mi jobban kedveljük kukoricaliszttel. Így is sűrű lesz, de kevésbé nyákos. A rizstésztából is kifő egyébként keményítő, ami sűríti a levest.
  • A szezámolajjal csak óvatosan! Erős aromájú, megosztó ízesítő. Csak akkor tegyük bele, ha mindenki szereti.
  • A sózásra ügyeljünk, mert a szójaszósz erősen sós! Ehhez mérten adagoljuk. Vigyázzunk, ebbe az ételbe nem a sűrűbb, erősebb ízű sötét szójaszósz kerül.
Kínai csípős-savanyú leves

Kínai csípős-savanyú leves / Fotó: Waqar Hussain, Getty Images

A kínai csípős-savanyú leves trükkjei és receptje

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemell
  • 1 liter húsleves alaplé
  • 10 dkg konzerv bambuszrügy
  • 50 g metélt rizstészta
  • Egy marék szárított gomba, legjobb a fafülgomba vagy a kínai mun gomba
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál világos szójaszósz
  • 2 evőkanál paradicsomlé
  • 1 evőkanál fehérborecet, almaecet vagy más gyümölcsecet
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt
  • 1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál olaj (amit preferálunk)
  • Néhány szál friss újhagyma
  • Ízlés szerint só, őrölt feketebors
  • Opcionális: egy teáskanál szezámolaj és chilipaszta vagy csípős paprika más formában

Elkészítése:

  • Forraljunk vizet, és áztassuk bele a szárított gombát legalább 15 percre.
  • Addig elő is készülhetünk minden mással. Vegyük elő a lefagyasztott húsleves-alaplevünket, ha van.
  • Hártyázzuk le, tisztítsuk meg a csirkét, és nagyobb darabokra vágjuk.
  • Hámozzuk meg a sárgarépát, és vágjuk vékony kis hasábokra.
  • Ollóval vágjuk kisebb darabokra a metélt rizstésztát, ez kézzel nem fog menni.
  • Egy lábasban tegyük oda az alaplevet, és öntsünk hozzá még 7 deci vizet. Ha nincs alaplevünk, értelemszerűen 1,7 deci vízzel öntsük fel. Ez esetben jól jön egy kis levesízesítő (lásd fentebb az instrukciókat).
  • Tegyük bele a gombát, a csirkehúst, a a bambuszrügyet, és forraljuk fel.
  • Amikor forr, jöhet bele a rizstészta, a gyömbér, a paradicsomlé.
  • Vegyük közepes lángra, és fedő alatt 10 percig főzzük.
  • Közben a kukoricalisztet vagy az étkezési keményítőt egy kis vízzel simára keverjük, hozzáadva az olajat, a szójaszószt és az ecetet.
  • Üssük fel és keverjük simára a tojást.
  • Vegyük egészen kicsi lángra a levest, és először keverjük be a tojással, aztán a lisztes/keményítős keverékkel. Keverjük el, és el is zárhatjuk a hőforrást.
  • Ekkor kóstoljunk, és az igényünk szerint tegyünk bele még sót, borsot.
  • Vegyük ki a nagyobb darab csirkemelleket, hagyjuk kicsit hűlni, majd szálanként tévedjük bele a levesbe.
  • Ínyenceknek a legvégén jöhet bele a szezámolaj és egy kis chili is.
  • Mint oly sok jó leves, másnap még finomabb!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top