3 epres finomság, amiből nem illan el a friss eper vitamintartalma

Haranghy Orsi | 2024. Május 10.
Végre itt a szezon, élvezzük ki a tavasz sztárgyümölcse, az eper minden ízét, színét, illatát és éltető erejét!

Értéktelen gyümölcs nem létezik, az eper mégis kivételes státuszt élvez. Bár a naptár szerint már márciustól tavasz van, az év első idénygyümölcsei még jó ideig váratnak magukra. Eperből is kezdetben a fóliasátras terményeket vehetjük-ehetjük, és csak később érkezik a szabadföldi szüret.

Ha már egyszer-kétszer jól belaktunk a friss eperrel, elgondolkodhatunk az epres recepteken is. Bár nagy rajongói vagyunk az eperlekvárnak és eperszörpnek is, szempontunk lehet az is a zimankós hónapok után, hogy ne tegyük ki főzésnek-sütésnek az értékes gyümölcsöt. Nyersen tartalmazza a legtöbb enzimet, vitamint, ásványi anyagot, amelyek mennyisége a hőkezelést követően folyamatosan csökkennek.

Tudtad?

A legkíméletesebb hőkezelési módszer az aszalás és a liofilizálás.

Három recept következik, amiben az eper teljes pompájában ragyog. Egy hideg gyümölcsleves, egy pohárkrém és egy pite következik, aminek a tésztaalapját megsütjük, vaníliapudingot főzünk hozzá, végül nyers eper koronázza.

Egy tál tavasz: friss eper / Fotó: Wstend61, Getty Images

Hűs eperleves recept

A gyümölcslevesek országa vagyunk, megfőzzük levesnek a szilvát, a málnát, a meggyet, a cseresznyét, a körtét, az almát… Ez a recept nem csak a sütés-főzést, hanem a laktóz és glutén felhasználását is mellőzi. Érdemes jól megjegyezni, mert egy igazi alapdarab, ez a recept a többi bogyós gyümölccsel is jól működik.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Gyors fehércsokis epres pohárkrém

Ebben a pohárkrémben – és minden pohárkrémben – az egyik legjobb, hogy bármilyen otthon fellelhető finomsággal csavarhatunk rajta. Nincs kőbe vésve a recept: készítsük el az alapot, és ha van otthon egy kis hozzáillő ízű kekszünk, granolánk vagy szimplán csak olajos magvak, szórjuk meg vele.

nlc tipp:

Az instant, más néven expressz zselatin vagy zselatin fix tulajdonsága, hogy nem szükséges sem áztatni (mint a zselatinlapot), sem melegíteni ahhoz, hogy működésbe lépjen.

Egyszerű, krémes, nagyszerű: epres, mascarponés pohárdesszert – egy recept a friss eper főszereplésével / Fotó: Cris Cantón, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Epres pite friss gyümölccsel – recept

Bár az utóbbi tíz évben nagy divatja van a nyers vegán tortáknak, pitéknek, most nem egy nyers édesség recept. (Ha szeretnél ilyet sütni, ezzel nem tévedhetsz: Pazar torta sütés nélkül: málnás-csokis áfonyatorta). Ebben az ínycsiklandó epres pitében a tésztaalapot sütjük, a vaníliakrémet pedig főzzük. A ropogós kéregbe töltjük a vaníliapudingot, az epret pedig frissen, ropogósan helyezzük a tetejére. Szerintünk kár megsütni az értékes gyümölcsöt! Azt pedig családja válogatja, hogy magában szeretitek-e az epret vagy cukrosan. Az édes vaníliapudinghoz mindkét megoldás jól áll: a natúr és a cukrozott vagy porcukros eper is.

Szépséges, rusztikus stílusú pite sok friss eperrel / Fotó: Addictive Stock, Getty Images

Hozzávalók:

A pitealaphoz:

A vaníliapudinghoz:

A gyümölcsös töltelékhez:

Elkészítése:

Exit mobile version