nlc.hu
Gasztro
Egész évben kiváló recept: csokis-meggyes kevert sütemény

Vendégváró egy óra alatt: csokis-meggyes kevert tésztás sütemény

Az idei meggyre és cseresznyére még várnunk kell, de a sütikbe tökéletes a fagyasztott, netán a befőtt is. Süss velünk!

Kinek mi a vendégvárója? No, nem egy zacskó chipsre vagy kekszre gondolunk, hanem arra a mesterműre, ami mögött megannyi próbálkozás áll. Egy jó sütemény kikísérletezéséig változó alapanyag-arányok, sütési hőfokok és idők állnak, míg végül a kezünkben van a tényleg jól működő recept. Ha pedig egy órán belül lehozható egy tepsi frissen sült sütemény, kinevezhetjük vendégvárónak is!

A kevert tésztás sütemény műfaja tökéletes e célra. Nem kell dagasztani-keleszteni, és izgulni, hogy megemelkedett-e a tészta. A sütőpor teszi a dolgát. Más kevert tésztás sütemények receptjében jócskán szerepel vaj is. Ebben a receptben a két tábla étcsokoládé is biztosítja a szükséges zsírmennyiséget, és a tejföl is. A tepsis kevert sütemények művelői jól tudják, hogy a joghurt és a tejföl is milyen jó szoltálatot tesz ezekben a süteményekben.

A csokis-meggyes kevert sütemény esetében márpedig nem csak a szezonban elérhető gyümölcsök sikerrel bevethetők. Ezek egész évben jól működő receptek. Egész nyugodtan olvasszunk ki fagyasztott meggyet, cseresznyét vagy akár más gyümölcsöt is. A leve ne kerüljön a tésztába, csak a kiolvasztás utáni maradt gyümölcshús, és jöhet is a sütés.

A kieresztett meggy (vagy cseresznye) levét pedig tessék frissen meginni!

Meggyes-csokis kevert süti

Meggyes-csokis kevert süti / Fotó: Angelika Heine, Getty Images

Csokis-meggyes kevert sütemény recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg meggy
  • 25 dkg + kis szórásnyi a tepsibe finomliszt
  • 25 dkg kristálycukor
  • 280 g tejföl
  • 3 tojás
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • Vaj a tepsi kikenéséhez
  • 2 csipet só
  • Porcukor a szóráshoz
Meggyes-csokis kevert süti hozzávalók

Meggyes-csokis kevert süti hozzávalók / Fotó: Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

  • A magozott meggybefőttet olvasszuk ki. Ami levet ereszt, öntsük le róla (és igyuk meg)!
  • A vajat szobahőmérsékletűen használjuk.
  • Válasszuk szét a tojásokat egy nagy és egy kisebb keverőtálban.
  • Egy keverőtálban a három tojássárgájához adjuk a kristálycukrot. Konyhai robotgéppel verjük fel a tojássárgáját a cukorral.
  • 3 perc után adjuk hozzá a tejfölt, és dolgozzuk tovább még néhány percen át a géppel.
  • Adjuk hozzá a sütőport, a sót, a vaníliakivonat és a lisztet, és dolgozzuk tovább a robotgéppel.
  • Vízgőz felett kezdjük olvasztani az étcsokoládét. Ha megolvadt, öntsük a keverékhez, és dolgozzuk össze a géppel az eddigi hozzávalókat.
  • Ezután vegyünk elő egy másik keverőtálat, és a konyhai robotgéppel verjük fel benne habbá a tojásfehérjét. Lehetünk lusták, nem kell elmosogatni az előző műveletek után a két keverőfejet. Verjük fel habbá a tojásfehérjét, de elég csak annyira, hogy legyen tartása, ne essen össze.
  • Spatulával dolgozzuk össze az eddigi keveréket a tojásfehérjékkel elnagyolt, könnyed mozdulatokkal. Semmiképpen se géppel csináljuk!
  • Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  • Egy közepes vagy nagy tepsit vegyünk elő, 32×22 vagy 36×24 centiset.
  • A szobahőmérsékletű vajjal kenjük át a tepsi felületét, majd szórjuk át a maradék liszttel.
  • Öntsük bele a tésztát, majd spatulával egyenletesen dolgozzuk el a tésztát.
  • Szórjuk rá egyenletes elrendezésben a meggyet.
  • 30 percig süssük a kevert süteményt, de ekkor már lessük, hogy szépen megemelkedett-e a sütőportól és barnul-e a teteje. Ha nem hiszünk a szemünknek, szúrópróbával teszteljük, hogy nem nyers-e a tészta!
  • Vegyük ki, hagyjuk hűlni, és szórjuk meg porcukorral. Ne tűzforrón szeleteljük és tálaljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top