Két gyors hétköznapi recept hús nélkül, csodás fűszerekkel: indiai padlizsán curry és paneer curry

Haranghy Orsi | 2024. Május 28.
Nem kell mindig hús! Két szuperlaktató indiai egytálétel a hétköznapokra: egy padlizsán curry és egy paneer curry receptje következik.

Életemben először a Govinda étkezdékben ettem zöldségalapú curryt, és csak miután betértem a helyre, tudtam meg, hogy vegetáriánus helyen járok. A curry átható illata becsábított (másokat éppen ez üldöz el), és sokáig törzsvendég is maradtam. Emlékezetes élmény volt ilyen gazdagon fűszerezett, laktató ételt enni hús nélkül.

A magyar konyha is jól ismeri persze a hús nélküli főételeket, de egy krumplis tészta, káposztás cvekedli vagy az édes főtt tésztáink – mint a túrós, grízes, diós vagy mákos tészta – sokkal egyszerűbb ételek, amelyek zöldséget alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak.

A szószos indiai egytálételek nagy erőssége az illatos fűszereken kívül a nagyvonalú zöldséghasználatban rejlik. Egy-egy ételben akár több zöldség is főszerepben lehet, hús nélkül táplálóak és egészségesek. Az indiai konyha köztudottan kedveli a tejet és tejtermékeket, és megismertet minket a paneer fogalmával is. Kiejtve panír, de nincs köze a magyar panírhoz. Ez egy indiai sajtféle, amit szép, beszédes fordításban tejsajtnak is nevezünk. Teljesen mást képzeljetek el, mint az itthon megszokott félzsíros vagy félkemény sajtok, és a krémsajtokhoz sincsen köze. Ez egy könnyed állagú, puha sajt, amit előszeretettel használnak főételekbe is, hasonlóan belekockázva, mint mi a színhúsokat. A paneer sajt jól felveszi a szószokat – és sokkal finomabb, mint a növényi alapú tofu, vagyis a szójababból kinyert szójatejből készített, egyébiránt ízetlen, kissé szivacsos állagú szójababsajt.

Milyen körettel fogyasszuk a szószos indiai curryket?

Örök körete a főtt basmati rizs, ami helyett vagy ami mellé süthetünk indiai lepénykenyeret, naant is. A naan egyszerűen zseniális, különösen a vajas és a fokhagymás változata. Ma az indiai éttermekben már egy-egy adag naanért 1000 forintot is elkérnek – nagyon drága lett. Érdemes elsajátítani a készítését, egy kiváló kenyéralternatívát nyerünk vele.

Gyors recept: indiai csicseriborsós padlizsán curry

A vegák mentsvára a padlizsán és a csicseriborsó egyaránt. A padlizsán „húsos” állagával ügyesen lehet játszani a különböző ragukban, grillételekben, a csicseriborsó pedig napjaink sztárja, kiváló tápanyag-forrás, és a hummuszon és falafelen kívül például a currykben is remekül szerepel.

Készítsük vékonyabb lével, kicsit levesesen, ahogy a képen is látható. Ha nem szimpatizálunk ezzel az állaggal, 1 evőkanál liszttel be is sűríthetjük a főzetet.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Még gyorsabb recept: indiai zöldborsós paneer curry

A paneert, vagyis magát a sajtot meglepően könnyű elkészíteni, tej és citromsav a két fő alkotóeleme. Persze ha egy hétköznapi meleg ételre vágyunk, bizonyára nem szeretnénk házi sajt készítésével bíbelődni, úgyhogy irány a helyi ázsiai vagy közel-keleti élelmiszerbolt, ahol árulnak paneert.

Íme, az indiai lágy sajt, a paneer / Fotó: liubomirt, Getty Images

Mivel a lágy sajtnak nincs szüksége különösebb főzésre-sütésre, igazán gyorsan el fogunk készülni. A rizst és a naant jóval több idő elkészíteni, mint magát a curryt!

Fotó: margouillatphotos, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version