nlc.hu
Gasztro
Gyümölcslevesek a nyár terményeiből – 10 recept

10 gyümölcsleves: gyors receptek a hétköznapokra – porondon a meggy, az eper, a cseresznye

Egy könnyű gyümölcsleves úgy laktat, hogy nem telít el, vitamindús gyümölcsökből készül, és hidegen fogyasztva még hűsít is. Tíz receptet hoztunk, robbantsd be te is egy finom gyümölcslevessel a nyarat!

Itt a jó idő, ilyenkor még a nehéz ételek kedvelőinek is jól esnek a könnyedebb fogások. Bár egész évben jó ötlet a gyümölcsleves, ilyenkor készíthetjük szezonális, friss terményekből a befőttek és a fagyasztott gyümölcsök helyett. Aki igazán kedveli, köztes étkezésként is fogyaszthatja, kellemes és egészséges uzsonna is lehet.

Annak is hoztunk receptet, aki nem rajong a hagyományos, édes gyümölcslevesek iránt: a gazpachós gyümölcslevesek igazi különlegességek. Ezekben a gyümölcsöt zöldségek sora egészíti ki. Tíz gyümölcsleves receptje következik.

A nagybetűs gyümölcsleves!

Ugye tudod, melyikre gondolunk? Ezt ettük a nagyinál, ezt ettük a menzán és a kockás abroszos vendéglők kerthelyiségeiben. A sűrű, fáradt rózsaszín színű gyümölcsleves, amit igenis el lehet készíteni jó minőségben is! Az iskolai menzákon jobbára gyümölcskompótból, sok-sok lisztet tartalmazó habarással készítették, túl puha, szétmálló gyümölcsökből. Vegyünk hozzá friss gyümölcsöt, ne lisztezzük és cukrozzuk túl, hogy könnyedebb legyen, és érvényesüljön a gyümölcsök íze. Isteni lesz!

Tovább a receptre: Gyümölcsleves egyszerűen

Gyümölcsleves egyszerűen

Gyümölcsleves egyszerűen / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Öt gyümölcs és sok fűszer: egyszerű krémes gyümölcsleves

Elkészíteni egyszerű, de bőven van benne anyag. Ebben a levesben koncentrálódik a nyár legjava, ami bár még csak most indul, ezt a receptet érdemes elmenteni az elkövetkezendő hónapokra. Már érik a piros ribizli, a cseresznye, a meggy, a hazai őszibarack szezonja pedig június közepén indul. Friss barack híján még csalhatunk egy kis barackbefőttel, hogy elkészítsük ezt a csupagyümölcs levest, és a négy fűszer és citromhéj egyikét se spóroljuk ki belőle!

Tovább a receptre: Egyszerű krémes gyümölcsleves

Selymes-krémes gyümölcsleves a nyár legjavából

Selymes-krémes gyümölcsleves a nyár legjavából / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Villámgyors gyümölcsös eperkrémleves főzés nélkül, négy hozzávalóból

Még tart a szezon! A mézédes hazai eper most még kapható a piacokon, érdemes kihozni az idényből a maximumot, hiszen az év többi tíz hónapjában a lekvárokra, kompótokra és fagyasztott gyümölcsökre kell szorítkoznunk. Ez az eperleves még a többinél is gyorsabb recept, ugyanis a tűzhelyet sem kell hozzá bekapcsolnunk. Ráadásul mindössze négy alapanyag szükséges hozzá, plusz ízlés szerint egy kis friss menta- vagy bazsalikomlevél, ha van otthon. Az egyik titka a friss epren kívül a gyümölcstea!

Tovább a receptre: Villámgyors gyümölcsös eperkrémleves főzés nélkül

Villámgyors gyümölcsös eperkrémleves főzés nélkül

Villámgyors gyümölcsös eperkrémleves főzés nélkül / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Eperleves extra: hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal

Ez a recept a kakukktojás, ugyanis egy kicsit több időt és némi konyhai rutint igényel. No, nem a leves része, mert az gyors és egyszerű, hanem a túrógombócok, vagyis a túróbonbonok. A búzadarából, tejből, túróból, tejfölből készült kis gombócokat mandulába hempergetjük, így nem csak ízesebb lesz és kap egy roppanós elemet is az étel, hanem a mandulás köntös segít abban, hogy a levesben tálalt gombócok ne essenek szét. Ez a leves hétvégi, ráérősebb ebédfőzésekre és ünnepi alkalmakra tökéletes!

Tovább a receptre: Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal

Eperleves túróbonbonokkal

Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Gyümölcsleves közhelyek nélkül: Earl Grey-es cseresznyekrémleves

Ez a fantasztikus recept a fenti eperleveshez hasonlóan szintén teával készül. Mégpedig fekete teával, ami a bergamottnarancs héjából kivont olajnak köszönhetően egy meleg, citrusos felhangot kap. Maga az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény mégis különleges a teának és a kardamomnak köszönhetően, a habtejszín miatt pedig különösen légies, szinte desszertszerű lesz. Sok receptben kiválóan helyettesíthető egymással a cseresznye és a meggy, de ez a leves kifejezetten a fekete tea és a cseresznye aromáinak üdvözítő találkozására épít.

Tovább a receptre: Earl Grey-es cseresznyekrémleves

Earl Grey-es cseresznyekrémleves

Earl Grey-es cseresznyekrémleves / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Mediterrán behatással: hűsítő cseresznyés gazpacho morzsolt fetával

A gazpacho egy külön műfaj. A hideg zöldséglevesek királya nem csak a paradicsom-kígyóuborka párosára építhet, ahogyan azt megszokhattuk. Ez a gyümölcsös gazpacho maga a nyári őrület, nem marad ki belőle a koktélparadicsom, lilahagyma, fokhagyma és a kígyóuborka sem, de cseresznye édesíti, és fetasajt adja hozzá az intenzív, sós csavart – mintha csak a tengerparton sütkéreznénk. Egy igazi ínyenc leves, amivel egy vendégséget is feldobhatunk, és fél órán belül elkészülünk vele.

Tovább a receptre: Hűsítő cseresznyés gazpacho morzsolt fetával

Hűsítő cseresznyés gazpacho morzsolt fetával

Hűsítő cseresznyés gazpacho morzsolt fetával / Fotó: Nosalty ételfotó

Egy igazi klasszikus: mennyei meggyleves

A hagyományos meggylevesnél kevés jobb van – főleg, ha tisztességes alapanyagokból, friss gyümölcsből és nem befőttből, nem túlzásba vitt liszthasználattal készül. Ez a recept jelesül étkezési keményítőt tartalmaz, és a főzőtejszín helyett habtejszíntől lesz könnyedebb. Télies fűszerek ízesítik, mint a fahéjrúd, a szegfűszeg és a vanília, mégis a nyár egyik legjobb levesét készíthetjük belőle.

Tovább a receptre: Mennyei meggyleves

Mennyei meggyleves

Mennyei meggyleves / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

Főzés nélkül: mentás-joghurtos sárgadinnye-krémleves

Most is kapható sárgadinnye, de ez még nem a hazai termés, az csak júliustól várható. Ha mégis sárgadinnyéznénk, ez a leves felér egy hűsítő zuhannyal. Főszereplő a mézédes sárgadinnye, amit balanszíroz a fanyar ízű natúr joghurt, és a méz-menta-lime triója adja az aláfestést. Már a színe is magával ragadó, hát még az elkészítési ideje. Tíz percnél nem több munka, a többit pedig elvégzi a hűtőszekrény, ahol tálalás előtt csak pihentetnünk kell.

Tovább a receptre: Mentás-joghurtos sárgadinnye-krémleves

Mentás-joghurtos sárgadinnye-krémleves

Mentás-joghurtos sárgadinnye-krémleves /
Fotó: Gerzsenyi Flóra, Ételfotó Nosalty

Mangó level ezer: könnyed mangós gazpacho

A fenti fetasajtos-cseresznyés gazpachóhoz hasonlóan ez a hűs zöldséges leves is egy gyümölcstől lesz igazán izgalmas. Mégpedig egy trópusi gyümölcstől: a töményen édes mangó mellé kerülnek olyan hozzávalók, mint a paradicsom, fokhagyma, kaliforniai paprika és ecet, a végeredmény pedig egy pezsgően frissítő hideg leves. Gyakorlatilag csak a zöldségeket-gyümölcsöt megtisztítani és darabolni kell, ezenkívül alig van vele munka, és a tűzhely is tiszta marad. Csak az igazán merész ínyencek tegyenek rá chilit, mert az már a többedik csavar benne!

Tovább a receptre: Könnyed mangós gazpacho

Könnyed mangós gazpacho

Könnyed mangós gazpacho / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Egy igazi különlegesség: zöldteás barackkrémleves

Nem több, mint öt perc előkészítést igényel ez a varázslatosan szép színű leves. Nyári ruhában és sminkben is jól működik ez az árnyalat! Csupán öt hozzávalóból készül, és egy liter zöldteát is le kell főznünk hozzá. Érdemes egy lágyabb, visszafogottabb zöldteafajtát választanunk, például jázminteát, és nem a legerősebbeket, mint amilyen például a Gunpowder. Az édes barackra hetyke választ ad majd az enyhén kesernyés zöldtea és a fanyarkás natúr joghurt. Nem egy átlagos kombináció!

Tovább a receptre: Zöldteás barackkrémleves

Zöldteás barackkrémleves /

Zöldteás barackkrémleves / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top