nlc.hu
Gasztro
Itt a szezon: egyszerű sütemények cseresznyéből

7+1 cseresznyés sütemény – Most süssünk a szezonális magyar gyümölcsből!

Az angol azt mondja, hogy „cherry on top", vagyis cseresznye a tetején, a magyar azt, hogy „hab a tortán". Egyszóval valaminek a megkoronázása, valami legjobbja. Most a legjobb cseresznyés receptek közül válogattunk nektek!

Minden gyümölcsfák egyik legszebbike a virágzó cseresznyefa. Édes gyümölcse, a cseresznye a nyár nyitányát jelenti, már itthon is hetek óta kapható a szezonális, magyar földön termett cseresznye.

A mai tudásunk szerint Anatóliából (ma Törökország) került be a Római Birodalomba, és a vadcseresznyéből nemesítették a termesztett cseresznyefajtákat. Érdekesség, hogy olyan hideg éghajlatú vidékeken is megterem, mint Norvégia vagy Svédország. Az egészen világos színűtől a mélyvörös vagy egyenesen mélybordó árnyalatokig, a kisebb szemektől az óriásig, a kerektől a nyomott gömb vagy a megnyúlt szív alakúig a cseresznye tucatnyi fajtáját termesztik Magyarországon is. Általánosságban elmondható, hogy a süteményekbe egyaránt jó választást jelentenek a húsos, édes fajták és a magasabb savtartalmú, fanyarkásabb fajták is, hiszen az édes tészta és a krémes, tejszínhab jól egyensúlyozzák az ízeket.

Virágzó cseresznyefák Stockholmban

Virágzó cseresznyefák Stockholmban / Fotó: Maria Swärd, Getty Images

Kezdőknek is szeretettel: cseresznyés clafoutis, a francia tejpite

Clafoutis, ejtsd: kláfutí. A franciák egyik pitéje ez a tejpite, amit annyira egyszerű elkészíteni, hogy jó szívvel ajánljuk a sütéssel most ismerkedőknek is. Nem szükségesek hozzá művészi kimunkáltságú mozdulatok, egyszerűen csak töltsük ki a folyós tésztával a pitealapot, palacsintatészta sűrűségűnek kell lennie. A kimagozott cseresznyékkel „tűzdelhetjük” is a tésztát, vagy előbb beletehetjük a gyümölcsöket a piteformába, és elég, ha ráöntjük a tésztát, mindenhogy finom lesz.

Tovább a receptre: Cseresznyés clafoutis, a francia tejpite

Cseresznyés clafoutis, a francia tejpite

Cseresznyés clafoutis, a francia tejpite / Fotó: Qwart, Getty Images

Egy órán belül kész: bögrés cseresznyés süti

A clafoutis-hoz hasonló összetevőkből készül ez a szintén csodálatosan egyszerű cseresznyés süti. A bögrés módszerrel készül, azaz a süteménysütés során kulcsfontosságú pontos alapanyag-kimérés bögrével történik, és nem analóg vagy digitális mérleg segítségével. De mennyi az annyi? A bögre, azaz 1 cup 240 ml űrtartalmú. Vegyünk elő tehát egy átlagos, 2,5 decis bögrét, és egy vékony, felső sávot kihagyva mérjük ki az alapanyagot, legyen az liszt, kristálycukor, tej vagy a magozott cseresznye. Sikergyanús!

Tovább a receptre: Bögrés cseresznyés süti

Bögrés cseresznyés süti

Bögrés cseresznyés süti / Fotó: Central Archív

Egy sima, egy fordított: fordított cseresznyés pite

Fázisfotókon is mutatjuk, hogyan készül a fordított cseresznyés pite, aminek lényege, hogy fejjel lefelé vesszük ki a sütőformából. Először sütés után tíz percig pihentetjük, hogy ne tűzforrón dolgozzunk vele, és ne ragadjon bele a sütőformába a fele, majd fejjel kifordítjuk belőle. Még sokkal egyszerűbb kiemelni az edényből, ha kapcsos tortaformában készítjük. Az összetevőit illetően majdnem megegyezik a cseresznyés clafoutis-val és a bögrés sütivel. Ugye milyen sokféleképpen lehet készíteni egy cseresznyés pitét?

Tovább a receptre: Fordított cseresznyés pite

Fordított cseresznyés pite

Fordított cseresznyés pite / Fotó: Central Archív

A szépséges, rácsos cseresznyés-mandulás pite

Ez a cseresznyés-mandulás pite hihetetlenül mutatós. Mintha csak a Született feleségek Bree Van de Kampje állítana be vele a vendégségbe, és persze az ő pitéje szebb mindenki másénál. Ez nem a gyors bögrés sütik iskolája, és több ponton el is ronthatjuk ezt a pitét. Kötelező jelleggel kell hideg vajjal dolgoznunk például, és készítsük elő a derelyevágó eszközünket is, hogy a szép tésztarácsokat kicsíkozzuk a pite tetejére. Belül szaftosan ömlik majd a cseresznyés töltelék. Isteni!

Tovább a receptre: Cseresznyés-mandulás pite

Rácsos cseresznyés pite

Rácsos cseresznyés pite / Fotó: Bernine, Getty Images

Nem csak vegánoknak! Vegán cseresznyés muffin

A muffinok szintén a kezdők jó barátai. Csak ki kell keverni a tésztát, a sütőpor dolgozik benne, és mivel kis méretű a sütemény, könnyebben átsül, mint amikor egy nagy adag piskótával vagy pitével dolgozunk. Ennek a cseresznyés muffinnak különlegessége, hogy tejet, tejszínt, tojást sem tartalmaz, egyszóval vegán. Fontos szerepet kap benne az almaszósz, ami egyszerre édesít és ragaszt (tojás helyett), és olyan egészséges hozzávalókból készül, mint a mandulatej, a kókuszcukor és az olívaolaj. A nem vegánoknak is ízleni fog!

Tovább a receptre: Vegán cseresznyés muffin

Vegán cseresznyés muffin

Vegán cseresznyés muffin / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Becsukott szemmel is: egyszerű cseresznyés kevert süti

Ezt a receptet érdemes akár fejből is tudni! Egyszerű és nagyszerű, ráadásul mindenféle gyümölccsel bevethető. A kevert tésztát egyszerűen csak dobjuk fel friss gyümölccsel, vagy ha úgy jön ki a lépés, fagyasztott gyümölccsel vagy gyümölcskompóttal. Egy tepsi frissen és házilag sütött, porcukorral megszórt süteménynek mindenki örül 2-től 120 éves korig, az pedig a mi titkunk maradhat, hogy mennyire egyszerű és gyors is elkészíteni.

Tovább a receptre: Egyszerű cseresznyés kevert süti

Egyszerű cseresznyés kevert süti

Egyszerű cseresznyés kevert süti / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Chili és csoki két jóbarát: chilis-csokis cseresznyepite

Szeretnél egy kis extrát? Hát, íme. Ha kedvelitek az extrém ízpárokat, a chili és étcsokoládé mindig izgalmas kettősének mutassátok be a friss cseresznyét is. Még esztétikusak is együtt: a piros cseresznyéhez jól áll a tűzpiros chili. Az erős paprika érdekes felhangot ad az édességeknek: tüzessé teszi a falatokat, miközben a hagyományos cseresznyés pite ízei működnek. Ez a piterecept annyiban egyszerűsített, hogy nem gyúrunk hozzá tésztát, hanem kakaós kekszből és olvasztott vajból alkotjuk meg az alapot.

Tovább a receptre: Chilis-csokis cseresznyepite

Chilis-csokis cseresznyepite

Chilis-csokis cseresznyepite / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

+1: Az egyszerű cseresznyebefőtt receptje

Nem sütemény, mégis itt a helye ennek a cseresznyebefőtt receptnek. Ha egyszerre jó sok cseresznyét kaptunk-szedtünk-vettünk, a befőtt mindig jó gondolat. A házi befőttek nagy erénye pedig, hogy nem kerül bele kemikália, ez a recept például mindössze három összetevőt tartalmaz. Cseresznyét, cukrot és vizet. Tedd el te is a nyarat a kamra polcára!

Tovább a receptre: Egyszerű cseresznyebefőtt

Egyszerű cseresznyebefőtt

Egyszerű cseresznyebefőtt / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top