A rakott krumplit a hagyományos magyar ételek között tartjuk számon. Nem megy ki a divatból, és minden családban egy kicsit más a módi, ha előkerül a tepsi a rakott burgonyának. A tejfölös változatok mellett megjelent a tejszín is, a kolbász olcsósított verziója a virslis rakott krumpli, és örök kérdés, hogy szórjunk reszelt sajtot a tetejére, vagy csak kenjük le tejföllel? No és savanyúság jár hozzá, vagy csak egy kis plusz tejfölt pöttyentsünk a tetejére?
Bár a kolbászos-tejfölös, jó szaftos rakott krumpli kétségtelenül nemzeti kedvenc, valójában a világ távoli tájain is felmerült már az ötlet, hogy a szeletekre vágott krumplit rétegeljük, és tepsiben, netán kemencében más hozzávalókkal egybesüssük.
Magyarországon is számos változata él a sertéshúsos lacikrumplitól a vegetáriánus spenótosig, de ha jobban belegondolunk, a görög muszaka és a francia gratin burgonya is egy-egy rakott krumpli megfejtés. Mind közül az egyik legínyencebb, egyben igazi kalóriabomba a tartiflette, vagyis a savoyai rakott burgonya, amiben eszményien olvad a lágy, érlelt francia reblochon sajt.
Konyhai inspiráció gyanánt hoztunk el 11 rakott krumplit, hogy szabadon ötleteljetek, még milyen rétegekkel gazdagítanátok ezt a hagyományos ételt!
Kattints a galériánkra!
Egy igazi klasszikus nem tepsiben, hanem kis piros lábasban: szaftos rakott burgonya / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó
A lacikrumpli nevű ételbe sült húst is rétegeznek, és tejfölös szószt sütnek a tetejére. / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó
Hús nem, viszont mediterrán zöldfűszerek, hagymák, friss és konzerv paradicsom kerül az olasz paradicsomos burgonyába / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó
A francia gratin burgonya tejszínes, szerecsendiós / Fotó: freeskyline, Getty Images
Gratin burgonya laktatóbb kivitelezésben: zöldborsóval, főtt sonkával / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images
Mennyei tartiflette a francia Alpokból: lágy reblochon sajttal, szalonnával, krumplival és hagymával készül. / Fotó: margouillatphotos, Getty Images
Még hogy unalmas hús nélkül! Spenótos-pórés-gorgonzolás vegetáriánus rakott krumpli / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó
A görög muszakában a krumpli mellett padlizsán és paradicsom is sorjázik. / Fotó: svrid79, Getty Images
Rakott krumpli édesburgonyával és füstölt-főtt sonkával / Fotó: Csigó László, Nosalty Ételfotó
Nem a legszebb első ránézésre, de spenótimádóknak egyenesen gyönyörű: spenótos rakott krumpli / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó
A rakott krumpli azért mégiscsak a legjobb sok-sok rásütött sajttal! / Fotó: Diana Miller, Getty Images