Meghozzuk a kedved a főzéshez: 11 rakott krumpli 11 variációban

Pásztor Rozi | 2024. Június 14.
Rakott krumpli? Magyar kedvenc, de nem kizárólag magyar specialitás. 11 változatban hozzuk meg a kedvet a sütőben sült finomsághoz!

A rakott krumplit a hagyományos magyar ételek között tartjuk számon. Nem megy ki a divatból, és minden családban egy kicsit más a módi, ha előkerül a tepsi a rakott burgonyának. A tejfölös változatok mellett megjelent a tejszín is, a kolbász olcsósított verziója a virslis rakott krumpli, és örök kérdés, hogy szórjunk reszelt sajtot a tetejére, vagy csak kenjük le tejföllel? No és savanyúság jár hozzá, vagy csak egy kis plusz tejfölt pöttyentsünk a tetejére?

Bár a kolbászos-tejfölös, jó szaftos rakott krumpli kétségtelenül nemzeti kedvenc, valójában a világ távoli tájain is felmerült már az ötlet, hogy a szeletekre vágott krumplit rétegeljük, és tepsiben, netán kemencében más hozzávalókkal egybesüssük.

Magyarországon is számos változata él a sertéshúsos lacikrumplitól a vegetáriánus spenótosig, de ha jobban belegondolunk, a görög muszaka és a francia gratin burgonya is egy-egy rakott krumpli megfejtés. Mind közül az egyik legínyencebb, egyben igazi kalóriabomba a tartiflette, vagyis a savoyai rakott burgonya, amiben eszményien olvad a lágy, érlelt francia reblochon sajt.

Konyhai inspiráció gyanánt hoztunk el 11 rakott krumplit, hogy szabadon ötleteljetek, még milyen rétegekkel gazdagítanátok ezt a hagyományos ételt!

Kattints a galériánkra!

Szaftos rakott burgonya

Egy igazi klasszikus nem tepsiben, hanem kis piros lábasban: szaftos rakott burgonya / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó

Lacikrumpli

A lacikrumpli nevű ételbe sült húst is rétegeznek, és tejfölös szószt sütnek a tetejére. / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Olasz paradicsomos burgonya

Hús nem, viszont mediterrán zöldfűszerek, hagymák, friss és konzerv paradicsom kerül az olasz paradicsomos burgonyába / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Gratin burgonya

A francia gratin burgonya tejszínes, szerecsendiós / Fotó: freeskyline, Getty Images

Gratin burgonya zöldborsóval, főtt sonkával

Gratin burgonya laktatóbb kivitelezésben: zöldborsóval, főtt sonkával / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images

Tartiflette

Mennyei tartiflette a francia Alpokból: lágy reblochon sajttal, szalonnával, krumplival és hagymával készül. / Fotó: margouillatphotos, Getty Images

Spenótos-pórés-gorgonzolás vegetáriánus rakott krumpli

Még hogy unalmas hús nélkül! Spenótos-pórés-gorgonzolás vegetáriánus rakott krumpli / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Görög muszaka

A görög muszakában a krumpli mellett padlizsán és paradicsom is sorjázik. / Fotó: svrid79, Getty Images

Rakott krumpli édesburgonyávaé és füstölt-főtt sonkával

Rakott krumpli édesburgonyával és füstölt-főtt sonkával / Fotó: Csigó László, Nosalty Ételfotó

Spenótos rakott krumpli

Nem a legszebb első ránézésre, de spenótimádóknak egyenesen gyönyörű: spenótos rakott krumpli / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Rakott krumpli sok-sok rásütött sajttal

A rakott krumpli azért mégiscsak a legjobb sok-sok rásütött sajttal! / Fotó: Diana Miller, Getty Images

 

Exit mobile version