nlc.hu
Gasztro
Egy nem közhelyes házi szörp: a citromfű a főszereplő benne

A citromfű sokunk kertjében megterem: házi szörp az illatos zöld levelekből

Egy nem mindennapi szörp következik: a zöldellő citromfű a kertekben és a természetben is kínálja magát.

A citromfű egy buján zöldellő árvacsalánféle, ami alapvetően a mediterrán éghajlatot kedveli, de évszázadokkal ezelőtt már nyoma volt a hazai gyógynövénytanban is. Csapó József debreceni főorvos 1775-ben megjelent füveskönyvében, az Új füves és virágos magyar kertben mint czitrom-fü szerepel. Latin neve a Melissa officinalis, amely a görög eredetű női névből, a Melissából ered. Jelentése: mézelő méh. Eleink ugyanis e növény ültetésével igyekeztek a méheket helyben tartani, a citromfű virágai ugyanis nektárban különösen gazdagok, így egy citromfüves kert tavasszal a méheknek igazi paradicsom.

A könnyen termeszthető, különösebb gondozást nem igénylő gyógynövény vadon is gazdagon nő, kirándulások alkalmával is szedhető.

Házi gyógynövényes zöldfűszerkert

Házi gyógynövényes és zöldfűszerkert / Fotó: Ashley-Belle Burns, Getty Images

Nem csak a nevében szerepel, valóban citrusos illatúak a levelek, hiszen az aromákat adó illóolajai a citronellál és a citrál. Első ránézésre összetéveszthető a mentalevéllel, de ha jobban szemügyre vesszük, látható, hogy a menta levelei recésebbek, sűrűbben erezettek, és inkább egymás mellett terülnek el, és nem egymásra épülnek. A két gyógynövénynek bőven akadnak közös tulajdonságai, de míg a menta számos ételben felbukkan az eredeti görög tzatzikitől a húsokat kísérő mentaszószig, a mentás limonádéktól a fagylaltokig, addig a citromfű sokkal ritkábban kerül a tányérra vagy a pohárba.

Balra citromfű, jobbra menta

Balra citromfű, jobbra menta levelei / Fotó: Nicholas Kostin és Yuliia Kokosha, Getty Images

Pedig ez a közönséges növény évezredek az ember barátja, már több ezer évvel ezelőtt is azt tartották róla, hogy idegnyugtató hatású, és stresszoldó, enyhe depressziót is érdemes kezelni vele. Mint minden valamirevaló gyógynövényünkről, a citromfűről is további pozitív élettani hatások tucatjai bizonyítottak a már említett illóolajainak, flavonoidjainak, cseranyagainak köszönhetően.

A teljesség igénye nélkül a belőle készült főzetek vagy kivonatok ajánlottak hányinger, gyomorhurut és gyomorsavtúltengés, továbbá puffadás esetén. Izzasztó, szélhajtó, emésztésjavító, epeműködést serkentő hatású. Míg a most felsorolt akut problémákon már egy-egy citromfű-főzet lassú elkortyolgatása is segíthet, ha a rossz kedv, levertség ellen szeretnénk küzdeni, akkor kitartóan, heteken-hónpokon át fogyasszuk a belőle készült italokat.

Citromfű-forrázat zsenge, zöld levelekből

Citromfű-forrázat zsenge, zöld levelekből / Fotó: MilosCirkovic, Getty Images

Legegyszerűbben úgy alkalmazhatjuk, ha friss citromfű-leveleket szedünk a kertben vagy természetben, és forrázatot készítünk belőle. teát ugyanis nem csak szárított, hanem zöld, friss levelekből is készíthetünk, ha forró vizet engedünk rá, és hagyjuk kioldódni a vízben a gyógynövények éltető, az emberi szervezet működését támogató anyagait.

Ha pedig ötvözni szeretnénk a kellemeset a hasznossal, főzzünk még most, júniusban egy jóféle szirupot, azaz szörpöt belőle! Most van a főszezonja ugyanis nem csak az idénygyümölcsök, hanem a gyógynövényekből készült szörpök főzésének is. A bodza után már nyakig vagyunk a citromfű szezonjában, főzzünk szörpöt ebből az illatos friss zöldből, ami így egyszerre lesz üdítő hatású és édes.

Egy különleges házi szörp, amiben a citromfű a főszereplő

Ezúttal nem adunk meg pontos mennyiséget a növényből. Minél többet teszünk az áztatóvízbe, majd a főzetünkbe, annál intenzívebben érvényesülnek benne a citromfű ízei, aromái. A célunknak, ízlésünknek megfelelően vehetjük lazábbra, hígabbra és erőteljesebben aromásra is.

A cukor hozzáadására ugyanez vonatkozik. Túlzóan soknak tűnhet a 2,5 kilogramm cukor, de egy szörp ettől szörp! Így lesz belőle édes, házilag készített üdítőital. Érdemes továbbá tudni, hogy míg a friss citromok kihagyhatók belőle, addig a citromsav nem. Ez dolgozza meg és oldja ki a levelekből az ízeket, aromákat.

Házi citromfűszörp

Házi citromfűszörp / Fotó: cmfotoworks, Getty Images

Hozzávalók:

  • Egy jó nagy vastag csokor citromfű – minél több, annál
  • 2,5 liter víz
  • 2,5 kg cukor
  • 65 g citromsav
  • 3 egész citrom, legjobb a biocitrom

Elkészítése:

  • A citromfű leveleit finoman, nem erős vízsugár alatt, de gondosan átmossuk, hogy ne maradjon rajtuk szennyeződés.
  • A citromot szintén alaposan megmossuk, és karikákra vágjuk. Ez esetben valóban indokolt a biocitrom, ugyanis áztatni fogjuk.
  • 2,5 liter vízben felengedjük, és lefedve, hűvös helyen, de nem hűtőben állni hagyjuk.
  • Másnap átöntjük egy lábasba, ha eddig nem abban volt, és hozzáadjuk a citromsavat és a cukrot. Elkeverjük, felforraljuk és 15 percig erős lángon főzzük.
  • Hagyjuk kihűlni, majd még egyszer jól keverjük át, végül leszűrjük, üvegekbe töltjük és dunsztban (ágyneműtartóban, paplanok között) kihűtjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top