Tojásleves. A nagy mumusok mellett ritkábban esik róla a szó, pedig nem kevésbé megosztó, mint a jó öreg sóska, spenót, kelkáposzta- vagy tökfőzelék. Már a megjelenése is okozhat fennakadást. Még soha nem mutattuk meg külföldi ismerősnek, pedig megérne egy próbát. Vajon mit szólnának a fűszerpaprikától pirosló, egyébiránt üres leveshez, amelyben tojásfehérje-fátylak keringenek, úsznak? Sok magyar háztartásban ráadásul kissé zsírosan készítik, így egy kis pirospaprikás zsír ül ki a hagyományos magyar leves tetejére.
Az én gyerekkoromban még afféle szegény ember eledeleként került elő, kizárólag hétköznapokon ez a leves. Ma már a tojás sem éppen filléres alapanyag, megjegyzem. Kicsiként zavart benne a köményíz, a keményre belefőtt egész sárgáját is inkább másnak adtam, de összességében mégis pozitív irányba billent a mérleg.
Élvezettel keringettem a kanállal a forró levesbe csurgatott, majd megdermedt tojásfehérje-szálakat.
Sok családban teljesen természetes, hogy egész kömény kerül bele, míg sokunknál ez skandallum. Mikor az iskolai levest egész köménymagokkal ízesítették, bizarr élmény volt, hogy a tojásleves ilyen keserű is tud lenni. Egy-egy köménymagra ráharapni azóta sem éppen a kedvencem.
Ma már tudom, hogy a megúszás megúszása volt az étkezdék tojáslevese, ami nem sok tojást látott. Étolajat, nem jó ízű pirospaprikát és híg levet annál inkább. Pedig egy tisztességes tojásleves nem igényel nagy truvájt, egyszerűen csak legyen benne tisztességes mennyiségű tojás, és nem szabad túlfőzni.
A hagyományos ecetes-köményes, avagy a csurgatott tojásleves receptje
Leporoljuk a receptet, de nem modernizáljuk ezt a hétköznapi levest. Nem váltottuk ki az egyszerű alapanyagokat drága különlegességre, így ebben a levesben kivételesen elfér a jól ismert zöld műanyagflakonos ecet, amit ma már főzéskor jobbára lecserélünk finomabb, kellemesebb ízű és savakkal dolgozó ecetekre. Egy kis lisztes rántással dúsítjuk, de nem túl sokkal, és ehelyett sem alkalmazunk speciális sűrítőanyagot.
Ez a tojásleves az, ami: egy igazi múltidéző étel a gyerekkorunkból. Elsőként tegyünk csak annyi köménymagot és ecetet a levesbe, amennyi alább szerepel, majd ha megfőztük, és hiányoljuk belőle a karakteresebb köményízt vagy egy kis savanykásságot, a tojásleves ízei a legtöbb leveshez hasonlóan utólag is beállítható.
Egyes receptekben még az üres, olaj/zsír nélküli lábasban kipattogtatják az egész köményszemeket – ez egy jó módszer az egész köménymagok kedvelőinek.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 púpozott evőkanál búzafinomliszt
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
- 2-3 babérlevél
- 1,5 evőkanál 10%-os ecet
- 2 evőkanál kacsazsír vagy étolaj
- 1,8 liter víz
- Só, őrölt fekete bors ízlés szerint
+ Ízlés szerint: szikkadt kenyérből pirított kenyérkockák
Elkészítése:
- Tisztítsuk meg a vöröshagymát, és vágjuk fel apróra.
- Egy fazékban hevítsük a zsiradékot, majd kis lángon dinszteljük meg rajta a hagymát. Sózzuk is közben, ez kivonja a hagymából a vizet, és karamellizálja a hagymában a szénhidrátokat, így jobb íze lesz a hagymának.
- Ha a hagymánk már szép, üveges, további sűrű kevergetés mellett szórjuk meg a liszttel. Miközben hőkezeljük a lisztet, egy deci vízzel felhúzhatjuk, és kevergessük tovább.
- Ha szép a zsemleszínű rántás, ezután jöhet rá a kömény és a pirospaprika, keverjünk néhányat rajta, majd rögtön öntsük fel a vízzel, hogy ne égjen meg a paprika. Forralni kezdjük.
- Közben borsozzuk, mehet bele a babérlevél, és ha szükséges, adjunk hozzá még sót.
- Ha felforrt a főzet, adjuk hozzá az ecetet, kevergessük néha át, és közepes lángon főzzük még 10 percig.
- Közben készítsük elő a tojásokat. Két tojást verjünk fel hasonlóan, mintha rántotta volna, csak kevésbé homogén állagúra.
- A felvert tojást csorgassuk bele a levesbe úgy, hogy közben nem túl intenzíven át-átkeverjük a levest.
- Kb. 5 perc után a maradék 4 tojást egyenként eresszük bele a még mindig közepes lángon főzött levesbe. Legyünk óvatosak, nehogy tojáshéj hulljon a levesbe: először egy tálkába üssük fel a tojást, és csak finoman eresszük bele a levesbe. Ezek a tojások a buggyantott tojáshoz hasonlóan úgy maradnak egyben, hogy a tojásfehérje-fátylak egy kicsit oldódni fognak a levesben.
- Amint beleengedtük a negyedik tojást is, már el is zárhatjuk a lángot/főzőlapot.
- Ha szükséges, még ízesítsük egy kicsit.
- Ha szeretnénk laktatóbbá tenni, klasszikus levesbetétje a szikkadt kenyérből zsíron vagy olajon pirított kenyérkocka.