nlc.hu
Gasztro
A legszaftossabb csokis süti: duplán csokis cukkinis brownie

Cukkinis brownie: a nyár slágerzöldségével még szaftosabb a legcsokisabb sütemény

Szuperszaftos, ráadásul duplán csokis! A cukkinis brownie, amit ki kell próbálnod.

„Ha a lereszelt cukkini levet eresztett, kinyomkodjuk” – olvashatjuk megannyi receptben. Ezúttal viszont eszetekbe se jusson kinyomkodni a zöldséget! A maga jó szaftos mivoltában lesz szükségünk a cukkinire, ami első hallásra akár meghökkentő ötletnek is tűnhet.

A tökök nemzetségébe tartozó cukkini azonban nem is olyan nagy szentségtörés. Hasonló elgondolás alapján készült a méltán kedvelt magyar sütemény, a tökös-mákos rétes is. Mind a főzőtök, mind a cukkini íze inkább semlegesnek mondható, ami egyben azt is jelenti, hogy jól ízesíthető. Mind a tökös-mákos rétes, mind a cukkinis brownie receptjében azért remek húzás a reszelt tökféle, mert belülről nedvesíti a süteményt.

Szintén isteni finom brownie süthető egy másik zöldségből, ami első hallásra akár bizarrnak is hathat, de gondoljunk csak jobban bele. A céklát mi hagyományosan savanyúságként vesszük és esszük. Nyersen azonban egészen más. A jellegzetes, földes céklaíz mellett édeskés is, és meglepően jól működik a brownie-ban is. A kakaó és a cékla igazán harmonikus párost alkotnak, és érvényesülhet a sütiben a cékla természetes nedvességtartalma is. (A natúr céklalé szintén jó ízű!)

A cukkinis brownie méltó párja a céklás brownie

A cukkinis brownie méltó párja a céklás brownie / Fotó: AmalliaEka, Getty Images

Tippek a cukkinis brownie sütéséhez

Bár a szaftos szót elsősorban húsos ételek esetében használjuk, meglátjátok, hogy ez a sütemény is szaftos, belül szinte cuppogós lesz! Ehhez azonban fontos az alapanyagok arányának betartása, és hogy ne süssük túl. Pontokba szedtünk, mire érdemes figyelni a sütéskor!

  • A cukkini héját van, aki kesernyésnek érzi. Ők hámozzák meg a zöldséget, mindenki más belereszelheti a héját is!
  • Ha fiatal a cukkinink, egyben lereszelhetjük. Ha nagyobb a zöldség, már lehet magháza. Ez esetben vágjuk félbe a cukkinit, és kanállal kaparjuk ki a magházát.
  • A cukkinit a reszelés után ne nyomkodjuk ki, szükség lesz a nedvességtartalmára.
Cukkinis brownie hozzávalók: Darabolt étcsoki, só, barnacukor, vaníliakivonat, cukkini előkészítve

Darabolt étcsoki, só, barnacukor, vaníliakivonat, cukkini előkészítve / Fotó: alvarez, Getty Images

  • Nekünk a 165 fokon való sütés vált be ahhoz, hogy az ideális, belül nedves állagot elérjük, de ne maradjon nyers. Sok recept ezzel szemben 170 vagy 180 fokot ír. Kísérletezzétek ki, melyik hőfok a legszimpatikusabb!
  • Tucatnyi cukoralternatíva közül választhatunk, de ehhez a sütihez igazán jól a kicsit melaszos, nedves barna cukor illik. Persze működik fehér cukorral és hőálló cukorhelyettesítőkkel is, mint amilyen a xilit, ami magas hőmérsékleten sem veszít édesítő erejéből (az eritrittel ellentétben). Folyékony sziruppal is édesíthetjük.
  • A csokidarabokat tört táblás étcsokoládéból vagy kifejezetten sütésre készült csokicseppekből is tehetjük a süteménybe. El is felezhetjük az írt mennyiséget, és a felét bekeverhetjük a masszába, ahogy tetszik!
Cukkinis brownie hozzávalók

Egy zöldség és a kakaó násza: cukkinis brownie / Fotó: Jogy Abraham, Getty Images

Cukkinis brownie recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg cukkini
  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • 150 g étcsokoládé vagy csokicseppek
  • 150 g barna- vagy fehér cukor (vagy cukorpótló)
  • 2 púpozott evőkanál 100%-os kakaópor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kókuszolaj vagy az általunk kedvelt növényi olaj
  • 3 nagy csipet só
  • + ha szükséges: kb. 1,5 dl víz

Elkészítése:

  • Reszeljük le a cukkinit, a fenti tippeknél megadott instrukciók figyelembevételével. A négyoldalú reszelő nagyobb lyukú oldala ideális hozzá.
  • Egy keverőtálban elegyítsük először a nedves hozzávalókat, a reszelt cukkinihez adjuk hozzá a tojásokat, az olajat és a vanília-kivonatot.
  • Ha elegyedtek, adjuk hozzá a lisztet, a kakaót, a cukrot, a sót és a sütőport, és keverjük át gondosan.
  • Egy lágy, de nem folyós, már tésztává összeállt masszát kell kapnunk. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem elég lágy a nyers tésztakeverékünk, féldecinként fokozatosan adjunk hozzá vizet.
  • Melegítsük elő a sütőt 165 fokra, és öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a keveréket.
  • Egyengessük el a tetejét, és szórjuk meg a csokidarabokkal.
  • Legalább 25 percig süssük, és innen már folyamatosan figyeljük, hogy elkészültünk-e. Innen már szúrópróbával tesztelhetjük, nyomjunk fogpiszkálót bele, és látni fogjuk, hogy nyers-e a tészta a fogpiszkálón.
  • Ha elkészült a cukkinis brownie, hagyjuk pihenni legalább húsz percet tálalás előtt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top