Világos vagy sötét pörkölés? Így válassz kávét, ha fontos az egészséged!

S. Z. | 2024. Július 26.
A pörkölés nemcsak kávé aromáját, hanem az egészségre gyakorolt hatását is befolyásolja. Lássuk, mit tud a világos és a sötét pörkölés!

A kávérajongók biztosan tudják, hogy kedvenc italuk nemcsak finom, de egészségügyi szempontból is hasznos, segíthet a krónikus gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek, a májbetegségek, a cukorbetegség kockázatának csökkentésében. De nem mindegy, hogy milyen kávét iszol, a sötét és a világos pörkölésű kávébabok ugyanis más-más előnyökkel járnak.

A pörkölés nemcsak kihozza a zöld kávébabokba zárt aromát, hanem a hőkezelés hatására kémiai változások indulnak be, átalakulnak a kávébabot alkotó vegyületek. A kávépörkölésnek négy fő fokozata van: könnyű, közepes, közepesen sötét és sötét. Az, hogy milyen a pörkölés, nemcsak a kávé színére, ízére és illatára van hatással, hanem a savasságra, az antioxidáns-tartalomra és a gyulladáscsökkentő tulajdonságokra is.

Antioxidánsok

A világos pörkölés mellett szól, hogy több polifenolt, egy antioxidánst tartalmazhat. Egyes tanulmányok szerint minél tovább pörkölik a kávébabot, annál kevesebb antioxidáns marad benne.

Fotó: Unsplash

A sötét pörkölésnek viszont az az előnye, hogy a kevesebb polifenolnak nagyobb aktivitása lehet – hatékonyabban ellensúlyozza a szabad gyökök káros hatását –, mivel ez a pörkölés fokozatával együtt nő. Ez a magasabb aktivás kompenzálhatja a sötét pörköléssel járó kevesebb polifenolt.

Savasság

A kávé savas tulajdonsága miatt serkentheti a gyomorsavtermelést, ami gyomorpanaszokat vagy savas reflux kialakulását okozhatja. Ezért szokták ajánlani, hogy éhgyomorra ne igyunk kávét. A pörkölés során a kávé veszít a savasságából, így a hosszabban, sötétebbre pörkölt kávé kevésbé savas, mint a világosabb pörkölésű. Ha nem a legjobb a gyomrodnak a kávé, akkor válasz sötétebb pörkölésűt.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Egy tanulmány szerint a világos pörkölésű kávénak erőteljesebb gyulladáscsökkentő hatása van, mint a sötét pörkölésűnek. A kutatás azt is kimutatta, hogy a világos pörkölésű kávénak magasabb az antioxidáns-aktivitása – ami ellentétes más vizsgálatok eredményeivel. Ezeket a megállapításokat egyelőre fenntartásokkal kell kezelni, mert a kutatást sejtkultúrákon végezték, nem embereken, így a hosszú távú hatásokat nem lehet megismerni.

Koffeintartalom

A színe és erősebb íze azt sugallhatja, hogy a sötétebb pörkölésű kávé koffeintartalma magasabb, de ez nem igaz. A vizsgálatok szerint a koffein mennyisége nagyjából ugyanannyi a pörköléstől függetlenül. Feltéve, ha a kávét a tömege alapján mérjük.

A pörkölés során a kávébabok mérete változik, megnő, ezért nagyobbak a sötétebb pörkölésű szemek. Így ha kanállal, térfogat alapján mérjük ki a mennyiséget, a kisebb, világos pörkölésű szemekből több kerül a darálóba, és emiatt az elkészített italban több koffein lehet. Súly alapján porciózva viszont nincs számottevő különbség a világos és a sötét pörkölésű kávék koffeintartalmában.

(Health)

Exit mobile version