nlc.hu
Gasztro

Specialty kávé különlegessége

Mi fán terem a specialty kávé és miért olyan népszerű?

A legtöbb ember ma már el tudja dönteni, hogy az éppen elfogyasztott csésze kávé minőségi volt-e vagy sem. Azonban vannak ennél magasabb szintek!

A kávé az emberek életének szerves része világszerte, és egyre növekvő számú kávéimádó fedez fel új és izgalmas kávéfajtákat. Az utóbbi években a specialty kávé különleges státuszt szerzett magának a kávé szerelmeseinek körében. De mi is pontosan a specialty kávé, és miért terjedt el ilyen széles körben Magyarországon is?

A specialty kávé egy olyan világ, amelyben az ízek, aromák és az élmények találkoznak. Nem csupán egy ital, hanem egy különleges utazás, ami érzékeinket és élményeinket gazdagítja. A kávé szerelmesei egyre inkább értékelik az egyedi ízeket, a környezetbarát termesztést és az új kávézási szokásokat. Mindez az élményt sokszínűvé és felejthetetlenné teszi.

Kávészemek mérlegen és egy fekete kancsó.

Miért is rajongunk ennyire a specialty kávékért?

A specialty kávéról röviden

A specialty kávé minőségi szempontból kiemelkedő kávéfajta, amelyet a legmagasabb szintű gondossággal termesztenek, szednek és pörkölnek. A specialitás nem csupán a kávé minőségére vonatkozik, hanem az egész folyamatra kiterjed, beleértve a kávéültetvények gondozását, a gyümölcs szüretelését, a bogyók szárítását és természetesen a pörkölés művészetét is.

Mi teszi különlegessé?

  • Magas minőség: a specialty kávé a legjobb minőségű Arabica vagy ritkább esetekben Robusta kávébabokból készül, melyeket kiváló minőségűre válogatnak és gondosan pörkölnek.
  • Különleges ízvilág: ezek a kávéfajták rendkívüli ízjegyekkel rendelkeznek, amelyeket a terület, a talaj és a termesztési módszerek egyedülálló kombinációja eredményez.
  • Kézműves megközelítés: a specialty kávé előállítása többnyire kézi munka eredménye, amely magában foglalja a bogyók gondozását, a precíz szüretelést és a gondos pörkölést.

A specialty kávé népszerűsége

A kávézás már jó ideje szerves része a magyar köztudatnak. A századforduló idején rengeteg kávéházat találhattunk mindenfelé, akkoriban Budapesten több mint 300 kávéházat tartottak számon. A kávéházi társasági élet a költők és írók védjegyévé vált. Azonban ez a réteg csak csekély százaléka azoknak az embereknek, akik otthonukon kívül fogyasztották kávéjuk.

A specialty kávé egyfajta ízorgiát nyújt azoknak, akik szeretik felfedezni az új és izgalmas kulináris élvezeteket. Az egyedi pörkölési módszerek, a különböző területekről származó kávébabok és az egyedi ízjegyek lehetővé teszik, hogy a kávérajongók felfedezzenek új ízeket és aromákat.

A kávét gyakran kisebb ültetvényeken termesztik, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a minőségi termesztésre. Az ilyen kávék a kistermelők munkájának támogatását is jelentik, ami pedig a helyi gazdaságok és közösségek erősítéséhez is hozzájárul.

A kávé iránti növekvő érdeklődés szintén hozzájárul a kávékultúra fejlődéséhez. A kávézók és kávéházak egyre inkább a specialty kávék széles skáláját kínálják, lehetőséget adva az embereknek, hogy kipróbálják és megismerjék a kávé világának újabb és újabb dimenzióit.

Kávészemek csomagolásban.

Az egyedi készítésű kávék miatt új ízvilágokban merülhetünk el minden csészével

Kinek is köszönhető?

A különleges kávék azoknak köszönhetők, akik a minőséget tartják a legfontosabb szempontbank. A kávébab életciklusában ez nem csak egy ember munkája; a különlegesség csak akkor jöhet létre, ha a kávé értékesítési láncában részt vevők mindegyike összhangban dolgozik, és az elejétől a végéig a szabványokra és a kiválóságra összpontosít.

Ez nem könnyű feladat, és mégis, ezeknek az elkötelezett szakembereknek köszönhetően számos különleges kávé érhető el most is, szerte a világon, és valószínűleg lakásunktól is nem messze. Ismerjük meg azokat az embereket, akiknek szenvedélye a specialty kávé.

1. A kávétermelő

Kávészedő munka közben.

A kávébab első fázisa a termesztés

A nagyszerű kávé a termelővel kezdődik, akinek családja valószínűleg generációkon át tökéletesítette a lehető legjobb minőségű kávé termesztését. A különleges kávét előállító termelő, aki a kiválasztott magasságban és éghajlaton termesztett és az első szüret előtt éveken át ápolt kávét termeszt, életét a világ legjobb minőségű kávéjának finomításának és tökéletesítésének szenteli.

Számukra nem a mennyiség, hanem a minőség a legfontosabb szempont. Csak a hibáktól mentes és a teljesen érett kávészemek jutnak tovább a következő kezekbe, amelyek formálják őket. A farmerek számára a minőséget szem előtt tartó vásárlókkal való kapcsolatteremtés magasabb profitlehetőséget biztosít.

2. A zöld kávé vásárlója

A zöld kávét ezután a zöldkávé felvásárlónak adják át, aki rendelkezhet az SCA Coffee Skills Program zöldkávé moduljában szerzett SCA Coffee Skills Program tanúsítvánnyal. Olyan kifinomult ízleléssel rendelkeznek, mint egy sommelier, és a kávék minőségét a cupping, azaz a főzött kávék szisztematikus kóstolása révén képesek pontosan meghatározni.

A kávékóstoló a cupping segítségével értékelni tudja egy kávé pontszámát, és meg tudja állapítani, hogy a kávé különleges minőségű-e, döntést tud hozni arról, hogy mely kávékat vegye fel kínálatába, és gyakran kóstolási jegyzeteket és leírásokat készít a kávé végső csomagolásán. A zöld kávé felvásárlójának nagy szerepe van abban, hogy a kávéval kapcsolatos információkat eljuttassa a pörkölőhöz és a kávézók személyzetéhez.

3. A pörkölő

Kávészemek pörkölés közben.

A pörkölés nagyon fontos mozzanat, ezért csak szakember végezheti

A kiváló minőségű kávékat ezután átadják a pörkölőnek, akinek az SCA tanúsíthatja, hogy számos órányi tanfolyamot és gyakorlati képzést végzett a különleges kávébab profi pörköléséhez. A kávépörkölés olyan művészet, amely nagyfokú tudást és tapasztalatot igényel a különleges pörkölési profilok előállításához.

A pörkölési folyamat során a kávét figyelemmel kell kísérni, és a hőátadás, a termodinamika és a kávékémia tudományos alapelveit kell alkalmazni annak érdekében, hogy a pörkölt kávébab a legmagasabb minőségi és ízbeli színvonalat képviselje.

4. A barista

Pult mögött álló sapkás barista.

A barista a mi kávévarázslónk, neki köszönhetjük a finom italokat

Amikor a különleges kávébabok a kiskereskedelmi környezetbe kerülnek, már három szintű ellenőrzésen mentek keresztül, hogy biztosítsák a rendkívül magas szintű minőségellenőrzést, azonban a folyamat még nem fejeződött be. A barista, aki az SCA által tanúsított, számos órányi tanfolyamot és gyakorlati képzést elvégzett, az utolsó kávészakember, aki garantálja, hogy a különleges kávébab életciklusa befejeződik.

A baristák nemcsak a kávéfőző berendezések működtetésében jártasak; tájékozottak a kávébab eredetét és azt illetően, hogy a kávébab ízprofilja hogyan fog megjelenni a kávéfőzés során. Ha a különleges kávébabot nem megfelelően főzik, lehetséges, hogy a valódi ízpotenciál elveszik. A barista biztosítja, hogy hogy mindent kihozzon az adott kávéból. 

5. A fogyasztó

Nem számítottunk arra, hogy szerepelünk ebben a listában, ugye? Valójában a fogyasztó az, aki a különleges kávébab életciklusát befejezi azzal, hogy aktívan keresi és fogyasztja a különleges kávékat. Amikor időt szánunk arra, hogy megkeressünk egy helyi kávézót vagy pörkölőt, amely elkötelezett a minőség iránt. Vagy szánunk egy extra pillanatot arra, hogy a baristától megtudjuk, kiknek a keze és szenvedélye állította elő azt a csészényi kávét, amelyet élvezünk, hogy tájékozottabb döntéseket hozhassunk.

(Forrás: SCA, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top