A bolognai, vagy ahogy a Jó étvágyat! Facebook-csoportból ismerjük, bonyolai már rég nem csupán egy olasz étel. Számos nemzet a magáénak érzi, a félkész, üveges szószok közül az egyik legnagyobb sláger, és a lehető meglehetetlenebb formációkban is készítenek „bolognais” ételeket.
A bolognai pizza még hagyján, de bolognai spagettitortával is találkoztunk már. Apropó, ma már talán széles körben ismert, hogy bolognai spagetti, mint olyan, nem létezik az olasz konyhában. Az étel, amiről szó van tulajdonképpen, a ragù alla bolognese, amit Itáliában hagyományosan széles metélt tésztára tesznek, ami jól megfogja a sűrű, húsos ragut – a spagettivel ellentétben. A lasagnék egyik alapraguja is a bolognai, olyannyira, hogy az olaszok gyakran lasagne ragunak is nevezik a jó öreg paradicsomos-húsos alapot.
A magyar nyelven forgó bolognai receptekben könnyen bukkanhatunk furcsaságokra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez világszerte így van. De míg Amerikában sokan BBQ-szószt tesznek a bolognaiba, itthon más határsértésekre akadhatunk. A valódi bolognai receptért ide kattintsatok, alább pedig
10 konyhai alapanyag következik, ami nélkül csakis jobb lehet a bolognaink. Kattints a galériára!
galéria
Megnézem
Összes kép (12)
Bolognai ragu
Bolognai ragu: sok hozzávalóból készül, de megéri a törődést. / Fotó: Marina07, Getty Images
Fotó megosztása:
Bolognai ragu
A csirke, pulyka, kacsa nem bolognai alapanyag. Borjú, marha vagy sertés darált húsból készüljön! / Fotó: Claudio Caridi, Getty Images
Fotó megosztása:
Húsos, édes paprika
Nem lecsó készül! Húsos, édes paprika sem kell bele. / Fotó: smykalova Nataliia, Getty Images
Fotó megosztása:
Fehérrépák nyersen
Leveszöldségek kellenek bele, mint a hagyma, sárgarépa vagy zeller, de fehérrépa nem! / Fotó: Minh Hoang Cong / 500px, Getty Images
Fotó megosztása:
Bolognai ragu lencséből
A vega és vegán bolognaik alapanyaga a lencse, de az eredetiből hagyjuk ki inkább. / Fotó: Stanislav Sablin, Getty Images
Fotó megosztása:
Gombás paradicsomos szósz
A gomba is tévedés a bolognaiban. / Fotó: Steve Cicero, Getty Images
Fotó megosztása:
Tejszín a paradicsomszószba
Tejet tegyünk bele, de zsíros, sűrű tejszínt ne! / Fotó: annick vanderschelden photography, Getty Images
Fotó megosztása:
Őrölt pirospaprika
Egy paradicsomos, húsos ragu elképzelhetetlen lenne a magyar konyhában őrölt pirospaprika nélkül. De a bolognai történetesen nem magyar étel! / Fotó: Andreas Steidlinger, Getty Images
Fotó megosztása:
Friss zöldfűszerek
Bár hamisítatlan olasz, étel, a zöldfűszereket most hagyjuk. Csak szerecsendió kell bele! / Fotó: istetiana, Getty Images
Fotó megosztása:
Ketchup
Bármekkora a kísértés, a ketchup is maradjon most távol! / Fotó: NurPhoto, Getty Images
Fotó megosztása:
Bolognai spagetti
Örök emlékeztető: a bolognai ragu párja nem a spagetti! / Fotó: Vitalii Marchenko, Getty Images
Fotó megosztása:
Bolognai ragu tagliatellével
Bolognai ragu tagliatellével, ahogy a nagykönyvben meg van írva. / Fotó: Marco_de_Benedictis, Getty Images
Fotó megosztása: