nlc.hu
Gasztro
Készítsd el velünk a retró Sport szeletet otthon!

A legendás Sport szelet receptjével búcsúzunk a retró csokitól

Szereted a régi, ezüstfóliába csomagolt Sport szeletet? A csokit most vonja ki a gyártó a forgalomból, de mentsd el ezt a receptet, és örökké veletek marad az élmény, az íz és a forma. És még csak sütni sem kell!

A Sport szelet sokunk számára egy polcon volt – szó szerint – a hasonló méretű és csomagolású Szamba, Bohóc, Kapucíner és Lottó szeletekkel. Akkoriban, amikor Milka még csak épphogy beszivárgott nyugatról, de itthon még nem volt kapható. Az említett csokiszeletek örök kísérője volt a régi vágású, ezüstpapíros Sport szelet. Ezt élmény vomlt csak kicsomagolni is: az ügyesek csak kicsúsztatták a zöld papírburokból, a megmaradt ezüstpapírból pedig muszáj volt galacsint hajtogatni.

De miben is volt más a kis ezüstfóliás csokitömb a fényes zöld csomagolású, nagyobb méretű Sport szelettől? Amolyan mezítlábas csokiszelet volt, bár felül csokimáz borította. Egy egyszerű, sűrű, tömény, erőteljesen rumos ízű csokiszelet volt – és pont ezért imádtuk. Ám sajnos nem eléggé, különben valószínűleg nem vonnák ki most a forgalomból. A gyártó ebben a hónapban sorsol ki néhány utolsó dedikált példányt olyan, a sportban érdekelt hírességek aláírásával, mint Gundel Takács Gábor vagy Szujó Zoltán.

Több mint 70 éve velünk a diszkoszvető

Az ezüstfóliás Sport szeletet 1953-ban hozták forgalomba az államosítást követően ekkoriban még a Csemege Édesipari Vállalat gyártósorain. A diszkoszvető képe aztán generációkat elkísért, a rendszerváltás után multi kezébe került a Sport szelet is, és sok újítást megélt. Kijött a tejes verzió, XL-re, aztán XXL-re nőtt, érkezett a kókuszos, a Sport-jégkrém, és még a Kapucínerrel is fuzionált. Most azonban végleg leköszön a retró kis csokitömb, aminek nyilván nem volt könnyű a mai édességdömpingben helyt állnia az eladásokban.

A régi Sport szelet házilag elkészíthető receptjével rójuk most le a magunk tiszteletkörét!

Sport szelet, ha házilag készítjük

A bolti csoki házi verziója: Sport szelet / Fotó: Kiki, Nosalty Ételfotó

Klasszikus Sport szelet recept

Ez bizony az az édesség, amibe kár is pazarolni a drága kubai rumot! Ha a retró csoki- és életérzésre vágyunk, rumaromát bele! Az etil-alkoholból mesterséges aromákkal előállított szeszes ital az édesség szíve-lelke, még ha sok érv nem is felhozható mellette a kortárs gasztronómia elvárásainak sűrűjében. Most tehát a dűlőszelektált, perui bio kakaóbabból előállított kakaó is a szekrényben maradhat, a nosztalgiaédességek naná, hogy sosem készültek prémium alapanyagokból.

Egy sütés nélküli recept következik, de egy nyújtófára szükségetek lesz hozzá.

Hozzávalók:

  • 35 dkg háztartási keksz
  • 13 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 3 evőkanál 100%-os kakaópor
  • 30 ml rumaroma
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

  • A háztartási kekszet daráljuk le. Fontos, hogy valóban egészen porszerűen apró szemű legyen, ezért szitáljuk is át. Ami fent maradt a szitán, turmixgéppel turmixoljuk át.
  • A vajat serpenyőben félig olvasszuk meg.
  • Adjuk hozzá a darált háztartási kekszhez az olvasztott vajat, a kristálycukrot, a kakaóport és a rumaromát, és a tejet fokozatosan adagolva hozzá egy spatulával dolgozzuk át gondosan a hozzávalókat. Egy igen sűrű, már-már nehezen kezelhető masszát kell kapnunk ahhoz, hogy egy nyersen, hűtve is jó tartású édességet kapjunk.
  • A keményre összeállt masszát tegyük egy zsírpapírra vagy sütőpapírra, majd borítsátok be még eggyel.
  • Egy nyújtófával addig görgessetek rajta, míg egységesen 1,5 cm vastagságú lesz, és rendezzétek a formáját lapos téglatest alakúra.
  • Fedjük le fóliával, és tegyük legalább 4 órára hűtőbe.
  • Forró vízgőz felett olvasszuk meg az olajjal együtt az étcsokoládét, és a megdermedt édességen oszlassuk el a folyós csokit, majd egy spatulával szép egyenletesre kenjük a tetejét.
  • A végső simítások előtt még egy 45 percre tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen rajta a csokiréteg.
  • Végül forró vízbe mártott, széles pengéjű késsel vágjuk fel tetszőleges vagy Sport szelet méretű darabokra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top