nlc.hu
Gasztro
Sztárbox előtt, Konyhafőnök után: interjú Sárközi Ákossal

„47 évesen is lehet csúcsformába jönni” – Sztárbox előtt, Konyhafőnök után: Sárközi Ákossal beszélgettünk

„Haydn korának influenszere és partiarca volt, amit szeretnénk megmutatni a ma emberének” – meséli lelkesen az ország egyik legnevesebb séfje. Sárközi Ákos jó kedélye és munkakedve változatlan, jóllehet egy komoly veszteséget él át éppen a karrierjében, miközben egy szokatlan kihívásra is igent mondott az RTL-nek. Interjú a séffel!

Az interjút korábban egyeztettük Sárközi Ákossal, de éppen a beszélgetésünk napjának reggelén robbant a hír, hogy nyolc évad után immár nem szerepel az RTL Konyhafőnök zsűrijében, és a helyére új séf kerül. Az országos hírnevet meghozó televíziós szereplésnek tehát ezennel vége, ebben az évadban legalábbis biztosan. A 2014 óta Michelin-csillagos Borkonyha és testvérétterme, a szintén Michelin-ajánlott Textúra séfjét, Sárközi Ákost kérdeztük.

Óvatosan kérdezem, hogy mesélsz-e, mi történt a Konyhafőnök műsor háza táján? Én is ma reggel tudtam meg a hírt, ha egyáltalán valóban így igaz.

Sárközi Ákos: A hír igaz, de többet erről nem mondhatok, és nem is szeretnék mondani.

Hiányozni fog?

Most nem ez van a fókuszban. Ezt hozta az élet, de szerintem az nem egy közhely, hogy ha valami elmegy, mindig meg kell keresni az új utakat, új kihívásokat. Ráadásul én abban a helyzetben vagyok, hogy megtalálnak az új feladatok, amiért nem lehetek elég hálás. Az éttermi munkáim mellett hívnak kommunikációs előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre, vezetői továbbképzésekre, ami számomra séfként nagyon megtisztelő. Új projekteken is dolgozom, ami teljesen az enyém, és alig várom, hogy a közönség elé lépjünk vele.

Sárközi Ákos a konyhán, tálalás közben

Sárközi Ákos a konyhán, tálalás közben / Fotó: SárköziÁkos Séf Oldala

Annyira sűrűn nem kommunikálsz magadról, a munkáidról, mint néhány ismert pályatársad. Nem szükséges ez ma már ismert emberként?

Ez szándékos a részemről. Talán generációs szakadék is tátong az úgynevezett influenszer séfek és közöttem. Vegyesek az érzelmeim a folyamatos online jelenléttel kapcsolatban, mert egyrészt szívesen kommunikálok azokkal, akik akár séfként, akár emberként becsülnek engem, viszont azt sem akarom, hogy túl sok legyen. Sokszor érzem, hogy az online jelenlét egy szükséges rossz, és még nekem is tanulnom kell az arányokat. Nem akarok minden csapból én folyni.

Mi ez a titokzatos projekt, amit említettél?

A művészetet és a gasztronómiát szeretném összekapcsolni élményvacsorák keretében, amelyek a maguk nemében úttörők.

A feleségeddel?

A feleségem festőművész, és Évi művészete engem az életem minden területén inspirál, de ez most másról szól. Több dologgal is készülök. Első körben egy különleges vacsoraesttel: egy desszertvacsorával. Ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag desszertek szerepelnek majd a menüben, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy megeszünk nyolc adag somlóit, és a végén mindenki rosszul lesz a cukorsokktól. (Nevetve – a szerk.) Azt szeretnénk megmutatni a desszertséfemmel, Béres Anettel együtt, hogy a desszertek világa ma már sokkal komplexebb ízeket jelent, és jóval többről szól, mint egyszerű édességekről, amik eltelítenek. Van továbbá egy projekt, amit Joseph Haydn ihletett. Az osztrák zeneszerző személyén és munkásságán, valamint a gasztronómia találkozásán alapul. Nagyon izgalmas, alig várom, hogy testet öltsön.

Főzelék Sárközi Ákos-módra

Főzelék Sárközi Ákos-módra / Fotó: Sárközi Ákos Séf Oldala

Haydn a tányéron?

Van egy kedves karmester barátom, Dubóczky Gergely, aki Haydn munkásságának nagy ismerője, és hozzám is közelebb hozta a zeneszerzőt. Vele közösen szeretnénk egy projektet megvalósítani, aminek ő a megálmodója. Megtisztelő számomra, hogy rám gondolt és látott bennem fantáziát a közös munkára. Elindult a tervezési folyamat, de többet még nem mesélhetek róla.

Annyit azért mégis, hogy miért pont Haydn?

Mai szavakkal élve Haydn korának influenszere volt. Menő partikra járt, fényűző körökben mozgott, komponált, és előadott. Mivel – akár egy jó séf – mindig figyelembe vette, hogy mit akarnak a zenészei, olyan darabokat írt, amelyek vége közeledtével szépen lassan az összes zenész elszivárgott. A korabeli nemesek éjszakába nyúlóan, féktelenül partiztak, és nem akarták hazaengedni a zenészeket, így Haydn erre a helyzetre komponált, eleget téve mindenkinek. Ezt a világot szeretném összehangolni a gasztronómiával, miközben nagyon inspiráló látni, hogy az 1700-as években – egészen más díszletek között, de – ugyanolyan élet folyt, mint manapság. Izgalmas háttérsztorik, cívódás, szerelem, kapzsiság hajtotta akkoriban is az embereket. Ezekhez a történetekhez fogok ételeket kreálni.

A Textúra Étterem fogása: parmezán és póréhagyma-leves

A Textúra Étterem fogása: parmezán és póréhagyma-leves / Fotó: Sárközi Ákos Séf Oldala

A színpadi műfajok megélnek a gasztronómia terében is?

Hát, hogyne. Éppen ezt akarom megmutatni. Nem akarok lelőni minden poént, de nevezzük gasztroszínháznak, amivel készülünk. Színészekkel fogok együtt dolgozni, minden fogást egy kis színházi etűd kísér, amihez a vendégek csatlakozhatnak. Én mindezt az ezen alkalmakra alkotott ételeimmel fogom lekísérni, a színház mellett pedig a zene is szerepet játszik. Decemberben lesz a premierje a budapesti Textúra étteremben, ahol séf és társtulajdonos vagyok.

Továbbra is maradsz az RTL-nél, ahol az utóbbi idők legnagyobbat szóló produkciójában, a Sztárboxban fogsz szerepelni, mégpedig a ringben. Van tapasztalatod a bokszban, vagy bármilyen küzdősportban?

Nincsen. Én a nulláról kezdem, sőt inkább a mínuszról. Soha nem szereztem semmilyen harci tapasztalatot. Mégis élvezem, hogy új közegben vagyok, új emberek között, és ki tudja, mit hoznak ezek az új élmények. Nagyon élvezem a rengeteg edzést is, van, hogy nem csak napi egyszer, hanem kétszer is. Év elején például három hónapig vegán étrendet követtem, de 

amikor elkezdődtek a kemény edzések, jelzett a testem, hogy húsra van szükségem. Bár energikusabb lettem, hallgattam rá, és el is hagytam a vegán étrendet.

Elnézést az egyszerű megfogalmazásért, de nem félsz, hogy beverik az arcodat?

Nem. Ettől a fájdalomtól, az esetleges kellemetlenségtől pont nem félek. Ez egy sport. A felkészülés időszakában pedig minden nap tanulok belőle.

Sárközi Ákos és kutyája

Konyhán és ringen kívül / Fotó: Sárközi Ákos Séf Oldala

Nem tartasz tőle, hogy ez árthat a (séf)szakmai renomédnak?

Nem. Én ezt teljesen különválasztom. Bennem most az munkál, hogy szeretnék erőt, inspirációt adni azoknak, akik nézik majd a műsort, hogy 47 évesen is lehet csúcsformába jönni. Én is ismerem azt az érzést, amikor otthon vagyok, elnehezülök, de most felpörgök, és kihozom a legjobbat magamból. Szeretném, hogy lássák: ebben az életkorban is ki tudja magából hozni az ember a maximumot. Meglátjuk, hogy mi sikerül ebből, de én már attól is boldog vagyok, hogy a legjobb tudásom szerint végigviszem ezt a folyamatot. Ez ugyanolyan kihívás, mint bármi más az életben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top