nlc.hu
Gasztro
Fagyasztott zöldségek főzése

Fagyasztott zöldségek főzése: Miért ne tedd mikrohullámú sütőbe, és mit használj helyette?

Sokan rosszul főzik meg a fagyasztott zöldséget – pedig ez súlyos betegséghez is vezethet.

Sokan gond nélkül berakják a mikrohullámú sütőbe a fagyasztott zöldségeket, mert a legtöbb élelmiszergyártó cég ezt tanácsolja. De annak ellenére, hogy ez az ajánlott módszer, létezik egy sokkal jobb főzési mód is – amely biztosítja, hogy a sárgarépa és a brokkoli ropogós és ropogós maradjon – úgy, ahogyan annak lennie kell.

Párolni kell!

Az igazság az, hogy minden főzési mód, legyen szó párolásról, pörkölésről vagy mikrohullámú sütőről, a tápanyagok lebomlását okozza, a hő hatására megváltoztatja az alapanyag kémiai szerkezetét.

mirelit

A fagyasztott zöldségeknek is megvannak az előnyei (Fotó: Getty Images)

Sok táplálkozással kapcsolatos mítosz terjedt el az interneten, különösen a közösségi médiában. Ilyen mítosz lehet az is, hogy a nem közvetlenül a termelőtől vett friss élelmiszer lényegesen jobb, mint a fagyasztott élelmiszer.

Annak ellenére, hogy olcsóbbak és tartósabbak, a fagyasztott gyümölcs és zöldség láthatóan semmivel sem rosszabb, mint friss társaik. Kim Pearson londoni táplálkozási szakértő ráadásul azt mondja a Mirrornak: „Valójában a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek magasabb tápanyagokat tartalmazhatnak. Ha a zöldséget a leszedés után azonnal lefagyasztják, sokkal kevesebb feldolgozáson megy keresztül, mint sok frissnek mondott zöldség – vagyis sok tápanyagot megőriznek.

A friss termékek gyakran napokig vagy hetekig várakoznak a boltok polcain, miközben egy zöldség C-vitamin-tartalma néhány nap alatt a felére csökkenhet. „Egy tanulmányban azt találták, hogy a friss borsó a C-vitamin 15 százalékát veszíti el hét nap után, ha hűtőszekrényben tárolják, és 60 százalékát, ha szobahőmérsékleten tárolják. Lefagyasztva azonban csak 10 százalékot veszítettek 12 hónap után” – tette hozzá a szakértő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top