nlc.hu
Gasztro
10 recept: süss-főzz velünk őszibarackból!

10 izgalmas recept mézédes őszibarackból: süss-főzz velünk a szezon gyümölcséből!

Nem csak baracklekvárt főzhetünk a nyárutó egyik kedvenc gyümölcséből!

Az őszibarack a nemesítéseknek köszönhetően már csak a nevében őszi. Az első hazai termések június közepén-végén jelennek meg a piacokon, a legkésőbb érő fajták pedig október elején.

Ilyenkor, szeptember környékén különösen felértékelődik az őszibarack értéke, hiszen az olyan, egész évben várva várt gyümölcsök, mint a cseresznye, eper, meggy és a többi pirosló finomság már rég kifutott. Az őszibarack azonban itt van velünk, olyan fajtái elérhetők most, mint a Babygold, Champion, Elberta, Calred, és persze a nektarinok is ugyanilyen finomak, az alábbi receptekben is felhasználhatjuk őket.

Savanyított őszibarack bivalymozzarellás pirítóssal

A sok finom édesség előtt megmutatjuk az őszibarack egy másik arcát. A mézédes gyümölcsnek adhatunk egy kis csavart, és akár savanyíthatjuk is. Szuperizgalmas az ízesítők sora ebben a receptben: babérlevél, fahéjrúd, chili, almaecet, cukor, só alkotja a listát. Az olasz bivalymozzarella önmagában is csoda, de ebben a párosításban egy igazi különlegesség. Jó példa arra, hogy egy egyszerű étkezést is milyen kreatívan lehet megvalósítani.

Tovább a receptre: savanyított őszibarack bivalymozzarellás pirítóssal

Savanyított őszibarack bivalymozzarellás pirítóssal

Savanyított őszibarack bivalymozzarellás pirítóssal / Fotó: Hering András, Nosalty Ételfotó

A legegyszerűbb hideg őszibarackleves

Van olyan gyümölcs, amiből mi ne készítenénk levest? Az őszibarack sem kivétel. Ez a hűs, főzést sem igénylő gyümölcsleves az érett, zamatos barackokon kívül csupán három hozzávalót tartalmaz: krémes görög joghurtot, vaníliás cukrot és az édes ízeket visszabillentő citromot, aminek a héját és a levét is felhasználjuk benne. Ha jól belegondolunk, egy csupa gyümölcs joghurtként gondolhatunk erre a kanalazható finomságra. Bár nem főzzük, a barackokat forrázzuk a készítés előtt, hogy megváljanak a szemek a bőrüktől.

Tovább a receptre: legegyszerűbb hideg őszibarackleves

A legegyszerűbb hideg őszibarackleves

A legegyszerűbb hideg őszibarackleves / Fotó: Nosalty Ételfotó

Igazi ínyencség: zöld teás barackkrémleves

Érdekes ötlet egy gyümölcslevest zöld teával fuzionálni, habár a boltok üdítős polcain ott sorakoznak a jeges teák barackos ízesítéssel. A barack édes ízét ellenpontozzák a finoman kesernyés zöld tea aromái és a joghurt savanykássága, ami ez esetben nem az édesebb-krémes görög joghurt, mert szükségünk van a joghurt élénk savtartalmára. Egy kávéskanál szegfűszeg ízesíti a krémlevesünket, és érdemes is megjegyezni ezt a fűszert, ami remekül illik az őszibarackhoz.

Tovább a receptre: zöldteás barackkrémleves

Zöldteás barackkrémleves

Zöldteás barackkrémleves / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Szedres-őszibarackos csodapuding

Két most elérhető, itthon is megtermő, isteni gyümölcsöt rejt ez az édesség: szedret és őszibarackot. A név alapján ne a krémes, kanalazható édességre számítsatok, hanem egy tésztás, de nem kevésbé krémes finomságra. Nagy kézügyességet nem igényel, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. Ha nem volna elég a duplán gyümölcsös, sült tésztás desszert önmagában, porcukros szórással, tejszínhabbal, netán fagylalttal is kínálhatjuk.

Tovább a receptre: szedres-őszibarackos csodapuding

Szedres-őszibarackos csodapuding

Szedres-őszibarackos csodapuding / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Elfuserált zabkeksz (mentődesszert)

Van otthon megmaradt zabkekszed a szekrény alján? Házi és bolti keksz is lehet akár. Ha éppen most készítettél házi zabkekszet, és formára, állagra nem sikerült a legjobban, nehogy kidobd! Felhasználhatod ebbe az értékmentő édességbe. Ha pedig nincsen, akkor a recept lépésről lépésre leírja, hogyan készíthetsz szándékosan elrontott zabkekszet, ami ennek vajas morzsás, őszibarackos édességnek az alapját adja. Egy kényeztető reggeli és uzsonna gyanánt is kiváló!

Tovább a receptre: elfuserált zabkeksz (mentődesszert)

Elfuserált zabkeksz(mentő desszert)

Elfuserált zabkeksz(mentő desszert) / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Szépséges barackos-diós rétesrózsák

Az önmagában is tetszetős őszibarackból ilyen gyönyörű sütemény is készíthető. (Ha nem vagy igazán jó kézügyességgel megáldva, akkor a puding, a cobbler vagy az elfuserált zabkeksz desszertet válaszd!) Ezek a rétesrózsák precizitást és egy kis ügyességet is igényelnek, de segítenek a muffinformák, amikben a réteslapokból hajtogatott „rózsafejek” elnyerik végső alakjukat. Vendégváróként egészen biztosan le fogsz nyűgözni vele mindenkit!

Tovább a receptre: barackos-diós rétesrózsák

Barackos-diós rétesrózsák

Barackos-diós rétesrózsák / Fotó: Nosalty Ételfotó

Gyorsan jót: barackos bögresüti

A mug cake, avagy a bögresüti nem megy ki a divatból. A sütőt sem kell bekapcsolni hozzá, és a tepsi vagy sütőtál is a szekrényben maradhat. Kollégiumban készített süteménynek is kiváló. Ez a süti mikrohullámú sütőben nyeri el végső formáját, miután egy hőálló bögrébe adagoltuk a hozzávalókat. Barna cukorral megszórt őszibarackszeletek kerülnek a bögre aljára, erre kanalazzuk a folyósra kikevert, lisztes-zabos masszát, és foroghat is a mikrohullámú sütőnk tálcája! Ki fog bugyogni a bögréből az édesség, de ennek így is kell lennie.

Tovább a receptre: barackos bögresüti

Barackos bögresüti

Barackos bögresüti / Fotó: Nosalty Ételfotó

Fűszeres, házi barackbefőtt egyszerűen

Minden befőttek legjobbja az őszibarack-befőtt, nem igaz? A telt, húsos, édes falatok egy kis nyarat csempésznek a zimankós hónapokba. A boltok polcain is sorakoznak a barackbefőttek, de ízesebb, fűszeresebb kiadást mi magunk is készíthetünk. A víz és cukor az alapja a befőttkészítésnek, de ebben a receptben fahéjrúd és csillagánizs is szerepel a cikkelyekre vágott, zamatos őszibarackok ízesítésére. Télen hálásak leszünk érte, hogy vettük a fáradságot a befőzésre!

Tovább a receptre: fűszeres, házi barackbefőtt egyszerűen

Fűszeres, házi barackbefőtt egyszerűen

Fűszeres, házi barackbefőtt egyszerűen / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye

Lám, az Egyesült Államok déli vidékeiről nem csak óriás húsos ételeket importálunk, hanem édességeket is. Ez tulajdonképpen egy gyümölcsös morzsasüti, amit igazán ízletessé tesz a szerecsendió, a fahéj és a fehér kristálycukornál mélyebb ízű barna cukor. Eldönthetjük, hogy bajlódunk-e a barackok forrázásával – valakit zavarnak a héjdarabok, valakit nem –, de negyed órát mindenképpen süssük elő az őszibarackokat. Egy gombóc vaníliafagylalttal egyszerűen fenséges lesz!

Tovább a receptre: őszibarackos cobbler

Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye

Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Grillezett őszibarack vaníliafagylalttal és kakukkfűvel áztatott mézzel

Receptajánlónkban immár többedszerre köszön vissza egy őszibarackos édességben a vaníliafagylalt. Hiába, nagy páros ők ketten! Ez egy igazi ínyencség, amit nem nehezít el tésztás réteg. Mint tudvalevő, az őszibaracknak a grillezés is ugyancsak jól áll, akárcsak a méz. Esetünkben kakukkfüves áztatás és egy fél citrom leve dobja fel a mézet, az eredmény pedig egy szuperédes finomság, ami mégis könnyed, nyárias, gyümölcsös. És még küllemre is igazán baba!

Tovább a receptre: grillezett őszibarack vaníliafagylalttal és kakukkfűvel áztatott mézzel

Grillezett őszibarack vaníliafagylalttal és kakukkfűvel áztatott mézzel

Grillezett őszibarack vaníliafagylalttal és kakukkfűvel áztatott mézzel / Fotó: Hering András, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top