nlc.hu
Gasztro
Égetett karfiol Krizmanics Norbert séf tippjeivel  

Égetett karfiol, az elmúlt évek üdvöskéje: Krizmanics Norbert séf tippjeivel

Az égetett karfiol jött, látott, és sok húsevőt is meggyőzött. Krizmanics Norbert séf segítségével megmutatjuk, hogy egy zöldségből készített főfogásból is lehet kedvenc, amit újra és újra el akartok majd készíteni.

A magyar konyhában a karfiol jól ismert zöldség, habár hagyományosan túl sok ételt nem készítünk belőle. A mi családunkban legalábbis háromféle recept szerint készült: a karfiolleves, a rántott karfiol és a rakott karfiol. A pirospaprikás, tejfölös karfiolleves amolyan igazi hétköznapi leves volt, a rántott karfiol pedig jó a maga nemében, de a rántott ételek top 10-es listájáról azért biztosan leszorul. A rakott karfiol jó sok tejföllel ellenben remek dolog, jó szaftosan elkészítve az egyik legjobb magyar rakottas. No de karfiolból sültet?

A „húst hússal” hitvallás követőinek valószínűleg soha nem lesz kedvence az égetett karfiol, sem a karfiolsteak. Nincs bőséges szaftja, medium rare-re sem lehet sütni. Érdemes egyáltalán kísérletezni vele? Hát, hogyne!

Égetett karfiol

Égetett karfiol / Fotó: Bestia

Hús nélkül is élvezetes főfogás

Sült zöldség nem csak köret lehet. Éppen a magyar konyhában kisebb kultusza van a rántott zöldségeknek: a rántott gomba, a rántott brokkoli, a cukkini, a padlizsán, nyaranta a rántott patisszon és tök, amerikai hatásra pedig a rántott hagymakarikák is sokak kedvence. Az indiai konyhából ismert pakorák pedig csicseriborsólisztbe forgatott különféle sült zöldségek – ők még krumplit is bundáznak –, amiket mindig frissítő szószok kísérnek.

De lehet-e izgalmas egy sült zöldség bunda nélkül? A grillezett zöldségekre rendre köretként tekintünk, ezenkívül remek téli csemege a nagy szeletekben karamellizáltra sütött sütőtök. Igazán aktuális téma azonban a húsfogyasztás csökkentésének gondolata, és a zöldségek fókuszba helyezése. Korábban érvényes volt az az érv is, hogy a zöldségek olcsóbbak a húsnál, de ez ma már vagy igaz, vagy nem. A karfiol sem tartozik éppen az olcsó zöldségek közé, frissen 1800-2000 forint körül alakul a kilónkénti ára.

Karfiolok három színben, fagylalttölcsérekben

Három színben is termesztenek karfiolt / Fotó: Photo by Cathy Scola, Getty Images

A közel-keleti konyhák térhódítása az utóbbi években látványos, egyre több étterem nyílik, amelyekben a nagytányéros főételek helyett úgynevezett mezzék (törökül mezék), a kistányéros fogásokon kaphatók. A levantei térség konyháinak sajátossága, hogy előszeretettel használnak bárányhúst (míg a sertést kerülik), és hogy sokkal fantáziadúsabban és nagyobb arányban használják a zöldségeket és a fűszereket, mint mi, a magyar konyhában például. Az úgynevezett égetett karfiol is közel-keleti hatásra lett divatos a nyugati féltekén, egy másik variáció pedig a vastagabb szeletekre vágott karfiolsteak.

A séf tanácsai előtt jöjjön egy alaprecept: fűszeres karfiolsteak

Az egyenlő, kb. 2-2,5 centis vastagságúra szeletelt karfiolszeleteket egyik oldalát kenjük le az alábbi összetevőkből kikevert olajos mixszel, majd 180 fokon 20 perc alatt süssük készre.

Fűszeres olajos pác a sült karfiol lekenéséhez:

  • 1 közepes/nagy fej karfiol
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 1 púpozott teáskanál őrölt feketebors
  • 2 csapott teáskanál édes-nemes fűszerpaprika
  • 2 csapott teáskanál chilipehely
  • 2 csapott teáskanál kurkuma
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve

Nem unalmas ízű ez a zöldség?

Aki szereti, az szereti. Akinek azonban nem tartozik a kedvencei közé, annak is érdemes tennie egy próbát az égetett karfiollal és a karfiolsteakkel is, hiszen a pác és a szósz izgalmas új dimenziókat nyithat ennek a viszonylag semleges ízű, a maga módján mégis karakteres ízű zöldségnek. A menőbb éttermek vega kínálatában jó ideje jelen mindkét karfiolsült, és a nagy truváj benne az, hogy belül ne maradjon nyers, íztelen.

Krizmanics Norbert a Budapest belvárosi olasz étterem, a TG Osteria, valamint a Bestia éttermek executive séfje. A konyháin egyszerre kapnak nagy hangsúlyt a steakek (a mangalicasteakje zseniális) és a növényi alapokra épülő finomságok egyaránt. Egyik specialitása a padlizsánból készített „Wiener Schnitzel”, egy parádés játék a padlizsán puha „húsos” mivoltával.

Éveken át szerepelt égetett karfiol is az étlapon, amit leváltott most a padlizsán-rántott szelet, de a receptet kapcsán állt rendelkezésünkre.

Krizmanics Norbert séf

Krizmanics Norbert séf / Fotó: Bestia

Krizmanics Norbert keleti karfiolja: Satay karfiol

„Több trükkje is van az ízletes sült karfiolnak, ebben a receptben nem főzzük és nem is gőzöljük elő. Az egyik legnagyobb trükkje a Josper grillsütő, ami megszokott eszköz egy jól felszerelt éttermi konyhában, de a háztartásokban természetesen nem az. Ez egy zárt grillező, amiben egy lendülettel készre lehet sütni a karfiolt, de a sütőnk grillező funkcióját is bevethetjük e célból – kezdi a séf. – Többféle módon is szerepeltettem már az étlapon az égetett, sült karfiolt, de a Satay-szószos az abszolút kedvencem.”

Égetett karfiol

Égetett karfiol / Fotó: Bestia

A Satay-szósz Jáváról, Indonéziából indult világhódító útjára, a fűszeres szósz alapeleme a mogyoró, esetünkben a krémes mogyoróvaj.

Hozzávalók a házi készítésű Satay szószhoz:

  • 1 teáskanál piros curry paszta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 10 g gyömbér
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál halszósz
  • 150 g mogyoróvaj
  • 0,5 l kókusztej
  • 1 db lime leve
  • 150 g kesudió
  • 5 g piros curry paszta a piros curry olajhoz
  • 20 g étolaj a piros curry olajhoz
  • díszítéshez opcionális: friss korianderlevelek, lime-cikkek, karfiolszeletenként pár csepp pici szezámolaj

Elkészítése:

  • A Satay-szószhoz piros curry pasztát, a megpucolt fokhagymát, a vöröshagymát, a gyömbért, a cukrot, a mézet, a szójaszószt és a halszószt turmixgépben pépesítjük, majd átöntjük egy edénybe.
  • Kevergetés mellett elkezdjük összefőzni a mogyoróvajjal. Hozzáadjuk a kókusztejet is.
  • Miután összeforraltuk, közepes lángra vesszük, és a szószt a felére redukáljuk.
  • Mikor levettük a tűzről, a főzés végén hozzáadjuk a lime levét.
  • A piros curry olaj elkészítéséhez a piros curry pasztát és az étolajat turmixgépben összeturmixoljuk.
  • A karfiolt vagy rózsáira szedjük, vagy egyenlő vastagságú szeletekre vágjuk.
  • A szeleteket megsózzuk, majd 160 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük úgy, hogy ne essen szét, még roppanós maradjon. Ha van rá lehetőségünk, zárt grillben süssük meg.
  • A sütés végén húzzuk ki a sütőből, és locsoljuk meg a piros curry olajjal, amit utána 180 fokon, grillező funkción picit égessünk rá a szeletekre.
  • A sült karfiolt meleg indonéz Satay-szósszal tálaljuk.
  • Legyen roppanós elem is a tányéron: a kesudiót törjük át (klopfolóval például), és pirítsuk át serpenyőben.
  • Díszítéshez szórjuk meg a tört kesudióval, a tányér dekorációja lehet még friss korianderlevél, limecikkek és egy picike szezámolaj. Ez utóbbival vigyázzatok, mert egy nagyon erőteljes ízű olaj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top