nlc.hu
Gasztro
Sütőben sült egytálételek: 7 recept a hétköznapokra

7 tuti recept, amivel több napra letudtad a főzést: sütőben sült egytálételek

Meghámozod, felvágod, összerakod, és tolhatod is be a sütőbe. A sütőben sült egytálételek nagy előnye, hogy újramelegíthetők, így több napra kipipálhatod a főzést úgy, hogy finom házi kosztot tudtok enni.

Az egytálételek mindig hasznosak, hát még, ha sütőben sülnek. Csak betolod őket egy jénaiban, tepsiben vagy római tálban a sütőbe, és az majd teszi a dolgát. A végeredmény egy szépen összeért ízű, ropogósra pirult tetejű egybensült, amiről tudni érdemes, hogy egy-két naposan még finomabb, mint eredetileg, mert ekkorra lesznek igazán zamatos ízűek együtt a rétegei.

Otthon érdemes sütőben vagy grillsütőben újramelegíteni az egytálételeket, mert így lesz a legkevésbé újramelegített érzése tőle az embernek. Egy kis vizet vagy olajat érdemes ráspriccelni, hogy felfrissítsük, és a legtöbbjének egy kanál tejföl is igazán jól áll. Sercegjenek az egybensültek frissen vagy újrasütve, jó étvágyat!

Bevezetőnek egy magyar rakott krumpli jöjjön, majd a receptek:

Sólet, ami „magát süti meg”

Napokig esszük és nem unjuk: a tökéletes sólet receptje – szól a felhívás egy keringőre. Felejtsd el a száraz, na pláne a konzerves sóletélményeidet! Íme, az igazi. Nem mondjuk, hogy gyors recept, azt viszont igen, hogy nem ok nélkül kultikus étel. A sok jó alapanyagon kívül a lelkét az adja, hogy fedő alatt 6 órán át lassan sütjük, sőt akár kicsit túl is mehet, 7-8 óra sütéssel még omlósabbak lesznek a hozzávalók benne. Nem lehet nem szeretni!

Tovább a receptre: sólet

Sólet

Készülőben a sólet / Fotó: Inna Reznik, Getty Images

Krémes-szaftos muszaka, avagy a görög moussaka

Moussaka, vagy magyar átírással muszaka az az isteni egytálétel, ami a görög konyha hírnevét öregbíti. Egyszer kell jól feltűrni hozzá az ingujjat, azután napokig lakmározhatjuk ezt a csupa íz ételt. Tucatnyi hozzávaló szükséges hozzá, cserébe egy szuperszaftos, fűszeres, ízletest ételt kapunk cserébe, amit a krumplin és húson kívül padlizsán, besamelmártás, paradicsomszósz és sajt is gazdagít. Nem egy egyszerű recept, de nem véletlenül tett szert világhírre ez a kiváló görög étel.

Tovább a receptre: krémes-szaftos muszaka

Krémes-szaftos muszaka, avagy a görög moussaka

Krémes-szaftos muszaka / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Sütőben sült rizses hús, bizony!

Rizses hús sütőben sütve? Mutatjuk, hogy kell! Először is annak rendje és módja szerint sertéscombból készítünk egy pörköltet, kellemesen pirospaprikásan és szaftosan. Kissé megőrjítjük cayenne paprikával (más néven cayenne borssal), őrölt fűszerköménnyel és az is jót tesz neki, ha a pirospaprika füstölt. Fontos, hogy a rizst nem főzzük elő! Hallgassunk a leírásra: „akkor lesz tökéletes a sült rizses hús, ha a rizs az összes szaftot magába szívta, és a hússal együtt teljesen megpuhult.” Imádni fogjátok!

Tovább a receptre: sütőben sült rizses hús

Sütőben sült rizses hús

Sütőben sült rizses hús / Fotó: Nosalty Ételfotó

Rakott zöldbab jó szaftosan – sok jótanáccsal

Következzen még egy rizses egytálétel, habár ez esetben a rizst előfőzzük. Nem lesz azonban száraz vagy unalmas, hiszen a dinsztelt hagymán a darált húst megpirítjuk, de szaftosra készítjük, egy kis pirospaprikával. A zöldbab egy kis frissességet kölcsönöz a rakottasunknak, amihez tökéletes lesz a mélyhűtött zöldség is az év azon hónapjaiban, amikor nem áll rendelkezésre zsenge zöldbab. A cikkben sok jótanácsot írtunk, hogyan lesz igazán ízes a rakottas.

Tovább a receptre: rakott zöldbab jó szaftosan

Rakott zöldbab jó szaftosan

Rakott zöldbab jó szaftosan / Fotó: Nosalty Ételfotó

Lacikrumpli újratöltve

A lacikrumplinak már a neve is imádnivaló. Az pedig egyértelmű, hogy ha krumplit, húst és füstölt szalonnát egybesütünk, abból szó szerint csak jó sülhet ki. Pláne, ha két tojássárgája és fél kiló tejföl is részt vesz a buliban! Első ránézésre ugyanis akár úgy is tűnhet, hogy sajtot sütünk a lacikrumpli tetejére, de nem. Ez egy igazi régies recept, ami ma is épp olyan jó ötlet, mint ötven vagy száz évvel ezelőtt. Ha egy mód van rá, a receptben írt libazsírt, vagy más állati zsiradékot használjátok hozzá, így lesz a legfinomabb. Csakis savanyúsággal kísérve persze!

Tovább a receptre: lacikrumpli újratöltve

Lacikrumpli újratöltve

Lacikrumpli újratöltve / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hagyományos rakott kel, az egész évben isteni

Ha egy igazán otthonos, házias, magyar ételt kell megnevezni, a rakott kel tökéletes példa. Nem kevesebb, mint egy kiló darált marhahúst ír a recept, de ne legyetek szégyellősek, egy kiló darált sertéshússal is egészen remek lesz. A pörköltalap paprikás szaftja átjárja majd a többi réteget, és a fél kiló tejföl adja a lelkét! Sok családban ennek az ételnek nem része a sajt, de ehhez a készítési módhoz 30 deka trappista sajt is hozzátartozik. Már csak azért is megunhatatlan ez a fogás, mert kelkáposzta helyett savanyú káposztával, karfiollal, brokkolival is variálhatunk.

Tovább a receptre: hagyományos rakott kel

Hagyományos rakott kel

Hagyományos rakott kel / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó

Tepsis burgonya kolbásszal, a jolly joker

Kíméletesnek nem neveznénk ezt az ételt, de bármikor bevethető, bomba fogásnak annál inkább! Az egy kiló krumpli mellé nem kevesebb, mint egy kiló kolbászt ír a recept. Azon belül is 30 deka „sima” kolbászt és 20 deka parasztkolbászt. Válassz olyat, amilyen épp a kamrában lóg, vagy a hűtőben lapul, egyaránt finom puhább parasztkolbászból vagy akár sütnivaló kolbászból is. Ez a fogás félkarú óriás, ha nem kerül mellé savanyúság, legyen az vegyes vágott, csemege uborka, almapaprika, kovászos uborka vagy bármilyen család kedvence. Nincs az a buli, amit ne mentene meg ez az étel!

Tovább a receptre: tepsis burgonya kolbásszal

Tepsis burgonya kolbásszal

Tepsis burgonya kolbásszal / Fotó: Nosalty Ételfotó

Egytálételt sütni jó, íme egy kis videós kedvcsináló!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top