Ezek az élelmiszerek később járnak le, mint gondolnád

nlc | 2024. Szeptember 28.
Ezeket az élelmiszereket felesleges kidobnod, csak azért, mert hosszabb ideje állnak a szekrényben vagy a kamrában. Ettől még nem jártak le.

Jó néhány olyan élelmiszer akad, melyeken ugyan feltüntetik a minőségmegőrzési időt, ez azonban nem jelenti azt, hogy azon túl ne lennének még akár jó ideig is biztonsággal fogyaszthatók. És hogy melyek ezek? Íme!

Száraztészta

A bontatlan szárított tészta szinte korlátlan ideig fogyasztható. A már felbontott csomagot is sokáig felhasználhatod, ennek különösebb kockázata nincs, legfeljebb az ízéből veszít némileg. 

Konzerv vagy száraz bab

A konzerv vagy szárított babot akkor is megfőzhetjük, ha akár már évek óta a kamrában várakozik. A száraz bab esetében azonban ilyenkor hosszabb áztatási időre lehet szükség.

Illusztráció: Getty Images

Ecet

A magas savtartalom természetes tartósítószerként működik, amely meghiúsítja a csírák elszaporodását, így az ecet korlátlan ideig eltartható.

A só lényegében egy kő. Ahogy pedig például a gránitot sem fertőzik meg penészgombák és baktériumok, úgy a sót sem.

Vaníliakivonat

Magas alkoholtartalma miatt korlátlan ideig eltartható, bár ízét és aromáját nagyjából öt évig őrzi meg. Célszerű fénytől és hőtől védve tárolni, azonban a hűtőbe soha ne tedd.

Paprika

Minden paprika tartalmaz egy olyan gént, amely megakadályozza, hogy a sejtstruktúrája lebomoljon, így jellemzően egy hétig eltartható a hűtőszekrényben. A zöldpaprika alacsony cukortartalma miatt még tovább – körülbelül két-három hétig – friss marad, mint a többi fajta. A petyhüdt, ráncos paprikákat viszont tényleg ki kell dobni.

Felvágottak

A bontatlan, előre csomagolt felvágottak a vásárlástól számítva körülbelül két-három hétig eltarthatók. A vákuumzáras tasakok megvédik a húst az oxigéntől, megakadályozva a baktériumok elszaporodását. Felbontás után viszont három-öt napon belül fogyaszd el őket!

Sárgarépa

A sárgarépa két-három hétig friss és ropogós marad, ám ehhez a zöldjét célszerű levágni róla, hogy ne szívja el a tápanyagokat. 

Citrusfélék

A vastag héj 2-6 hétig védi a grapefruitot, a narancsot és más citrusféléket a romlástól. Ha penészt észlelsz, hámozd meg és vizsgáld meg a belső gyümölcshúst, amely még ehető, ha a penész nem hatolt át a külső héjon.

via

Exit mobile version