Mikor megkaptam az Univer fekete kiadású fokhagymás majonézét, tudtam, hogy nekem erre szükségem lesz a Halloween-i beöltözős bulira, amit minden évben szervezünk a barátaimmal. Hogy miért? Mert egy koporsót formáló dobozban érkezett a termék, amiről már most biztos vagyok, hogy az egyik legfontosabb dizájneleme lesz a buli dekorációjának. A fekete fokhagymás majonéznél pedig semmi nem üvölti jobban, hogy Halloween. Hiszen a fokhagyma és a fekete szín kapcsolódik a Halloween-i ünnepekhez, a fokhagyma és a vámpírűzés pedig adja magát. Így egyben pedig az egész egy mennyben, vagyis bocsánat: pokolban köttetett frigy lett.
A Halloween-i partink általában amolyan batyus buli szokott lenni, ahová mindenki olyan ételekkel készül, amik tematikusan a borzongás esetéjére valók. Tavaly én például boszorkányujjakat sütöttem, de mindig van valaki, aki a tök-reprezentációról gondoskodik a menü összeállításakor. Volt például egy olyan év, amikor pumpkin spice latte martini készült (az espresso martini után szabadon), a legjobb barátnőm pedig két éve tökös derelyét csinált. Igen, a Harry Potterből.
Én az idei alkalomra azt találtam ki, hogy fekete buciban készítek minihamburgert, amihez tökéletesen passzolna valamilyen fekete szósz is – hiszen legyünk őszinték: Halloween estéjén minél feketébb minden, annál jobb! Viszont mivel még nem csináltam ilyet, ezért mindenképpen ki szerettem volna próbálni már jó előre a receptet, mert fogalmam sem volt, hogyan fogok bármiféle fekete szószt kreálni.
Az Univer viszont levette a vállamról a terhet: éjfekete majonézt állítottak elő úgy, hogy növényi szént kevertek a fokhagymás majonézhez. A növényi szén élelmiszerekben korlátozás nélkül általánosan engedélyezett, használják többek között sajtburkolatok, cukorkák színezésére is, ezért ez a tökéletes választás volt. Nekem eszembe sem jutott volna, zseniális fogás, és az a szerencse, hogy a szín nem változtatja meg az ízvilágot.
Ezt ígéri legalábbis az Univer, akik a termékfejlesztés során természetesen a fekete majonéz esetében is ugyanúgy tesztelték az eredményt, mint a nem fekete termékeik esetén.
Ezt a vámpírok utálni, az emberek imádni fogják
Soha nem találkoztam még fekete szósszal, és hogy őszinte legyek, valamiért a fokhagymás majonéz műfaja is elkerült eddig. Úgyhogy ez egy teljesen új élmény volt számomra, mind vizuálisan, mind ízvilágában. De miután alapvetően szeretem a majonézt és a kedvenc színem a fekete, ezért azt éreztem, hogy erre rá van írva a nevem.
Azt viszont elismerem, hogy nem mindenkit vesz meg elsőre a fekete majonéz, sőt. A fekete szín sokakban félelmet kelthet, hiszen nem ez az átlagos, egészséges árnyalata úgy általában az ételeinknek. A majonéznek pedig pláne nem. És azt figyeltem meg, hogy először valóban egy kicsi érzékcsalódást élsz át: ha lenne íze a feketének, akkor kizárólag azt éreznéd. A fokhagymás majonéz pedig csak úgy megbújik emögött. De ha behunyod a szemed, és kizárólag az ízére koncentrálsz, akkor pont megfelelően pikáns ízvilágot kapsz. A majonéz krémessége nagyon jól kiegészíti a fokhagyma erősségét, ami ugyanakkor nem dominálja le a szószt, ami azért jó, mert bármennyire is célunk a vámpírűzés Halloweenkor, azért mégse szeretnénk embereket űzni a leheletünkkel.
Amikor aztán az ember hozzászokott a mártás kétségkívül szokatlan látványához, a fokhagymás majonéz íze utat tör magának, és zseniálisan feldob bármilyen ételt – mind ízben, mind látványban. A fekete hamburgerem összeállítása így gyerekjátékká vált. Elkészítettem a fekete bucikat, a húspogácsát, amire a kontraszt kedvéért fehér sajtot tettem, amire jöhetett az Univer fekete majonéze. A saláta zöldje és a paradicsom pirosa pedig gyönyörűen kirívókká váltak. Az ízhatás pedig – nem akarok szerénytelennek hangzani, de – tökéletes lett. Azt gondolom, hogy ezzel biztosan nagy sikert fogok aratni – már csak azt kell kitalálnom, hogy hogyan csináljak belőlük mini adagokat úgy, hogy ne kapkodják el a többiek kevesebb, mint egy perc leforgása alatt.
Ha rám hallgatsz, te is beépíted a Halloweeni-i menüdbe a fekete majonézt: az enyémnél sokkal kreatívabb megoldásokkal is kísérletezhetsz vele. A próbából elkészített miniburgereimen kívül én például már most használtam salátákhoz, szendvicsekhez és különlegesebb mártogatósok alapjául is, szóval október 31-éig – mire igazán szükségem lesz a fekete fokhagymás majonézre – biztosan elhasználom ezt az adagot. De nem baj, mert szerencsére ugyanolyan áron lehet hozzájutni ehhez a limitáltszériás termékhez, mint a sima majonézhez.