A friss zöldségekkel teli szendvicseket és avokádókrémet látva hirtelen meglepődünk, hogy egy általános iskolai büfé kínálatát látjuk. Mégpedig egy olyan helyen, ahol nem veti fel a pénz a szülőket, de magát az iskolabüfést sem. Ő azonban elszánt, a munkája pedig példaadó.
A debreceni Benedek Elek Általános Iskolában járunk. Szürke kockaépület, az országszerte megszokott látvány. Bent az iskola büféje is a névadó író nevét viseli: Benedek Büfé. Egy átlagos sulibüfének is mondhatjuk, ha azt nézzük, hogy mindenféle rágcsa, édesség, cukros üdítő és instant leves is kapható. Ez a szortiment értelemszerűen szükséges a működtetéshez, fennmaradáshoz.
A színes, zörgő zacskók mellett vonzóvá tenni a zöldségeket
A büfé üzemeltetője, Orosz Norbert azonban elhivatottan reformálja a büfékínálatot a józan ész, a reális lehetőségek és az egészséges étkezés határmezsgyéjén. Olyan ételekkel lakhatnak jól itt a gyerekek, amikkel otthon talán soha nem is találkoztak: okos egészséges alternatíva például a frissen készített – nem bolti, nem gyári – guacamole, azaz avokádókrém.
Olyan retró kedvenceket is igyekszik egészségesebbre varázsolni, mint a klasszikus, Piros Arannyal pöttyözött, főtt tojásos zsúrszendvics vagy egy szimpla hotdog, amit szintén zöldségekkel dúsít. Az egyszerű iskolai szendvicsekre is nyújt alternatívát teljes kiőrlésű kenyérből, zöldségkrémmel megkenve, zöldséghalmokkal megrakva, de kínálja saját készítésű tonhalkrémmel is.
Nézz bele a büfé kínálatába, kattints a galériára!
Az alapítványi és az úgynevezett „jobb” iskolákban ma már persze nem újdonság, hogy megjelentek az egészséges alternatívák is a menzákon és az iskolai büfékben. Az anyagi nehézségekkel küzdő családok számára azonban nap mint nap kihívást jelent, hogy a gyerekek valóban tápláló – és ne csak gyors jóllakást nyújtó – ételt kapjanak. Otthon és az intézményekben egyaránt.
A kísértés óriási, és már csak az iskolába vezető útvonalon is hívogatnak az olcsó és vacak pékárukat kínáló helyek, kisboltok, nagyboltok – bármilyen hely, ahol az uzsonnapénz vagy a zsebpénz energiaitalokra, chipsekre, és más vacak élelmiszerekre mehet el valódi, tápláló élelmiszerek helyett.
A debreceni általános iskola büfése sem tud csodát tenni, és nem is akar téríteni a gyerekek körében. Lehetőséget szeretne viszont adni, hogy elérhető áron is vehessenek a diákok friss alapanyagokból készített, zöldségekkel teli, „igazi” ételeket.
„Az édes anyukámé volt ez a büfé, aki öt évvel ezelőtt megbetegedett, és azóta el is vesztettem őt” – meséli Orosz Norbert. „25 éven át működtette a Benedek Elek Általános Iskola büféjét, az életünk része volt. Én minden nap beugrottam, hogy adjak neki egy puszit, és egyek egy hotdogot. A betegágyán is sokat beszélgettünk róla, hogy ha ő elmegy, én tovább viszem majd a munkáját.
A szívügyemnek érzem azóta is. A büfében ma is kint vannak olyan feliratok anyukám kézírásával, amiket képtelen vagyok leszedni.”
„Őrületes mennyiségű rossz minőségű élelmiszert esznek a gyerekek és felnőttek egyaránt. Ezek a művi ízfokozókkal, állományjavítókkal, cukrokkal, transzzsírokkal teli ételek zacskókban érkeznek a gyárakból lefagyasztva, és kisütés után illatosak, jól néznek ki és gyors jóllakást biztosítanak. Jól hasznosítható tápanyagot azonban alig tartalmaznak, ezért kis időn belül újra éhes lesz az ember, hiszen a szervezetünk jelez, hogy valódi táplálékra van szüksége” – összegzi az iskolabüfés napjaink talán legfőbb étkezési problémáját, aminek a rövid és hosszú távú hatásai jól ismertek a gyermekkori elhízástól kezdve a szerzett diabéteszen át a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáig.
Nézz bele a büfé kínálatába, kattints a galériára!
„Az első három évben veszteséges volt minden egyes hónapom” – mesél Norbert az üzemeltetés realitásáról is. „Próbálom vonzóvá tenni a nem gyári, hanem saját készítésű ételeket és italokat. A tea árát például hét éve nem emeltem. Nehéz út ez, mert hiába adom én a kávét cukor helyett mézzel 200 forintért, tehát abszolút nyomott áron, meg kell küzdeni azzal, hogy a szépen csomagolt, színes és egészségtelen áruk egyszerűen vonzóbbak sokak számára.”
„A józan ész határain belül igyekszem gondosan készíteni a szendvicseinket, és nagyon-nagyon szerényen árazni, hogy ki tudják fizetni a gyerekek.
Talán az ország egyik legjobb árú melegszendvicsét kínálom: az 50 centi hosszú bagett csak 590 forint. Ezt gyakran két kisdiák veszi, és ketten jóllaknak vele.
Sokan nálunk ismerték meg a guacamolét, vagy azt az egyszerű receptet, hogy friss avokádókrémmel is meg lehet kenni egy kenyeret egészségtelen, transzzsírokkal teli margarin vagy szendvicskrém helyett. A tonhalkrémet sem csak simán készítjük, lilahagymát teszünk bele, egy pici citromlével frissítjük az ízét, és rájöttünk, hogy mennyivel finomabb, ha ropogós pirítósra kenve adjuk. Igyekszem a hagyományos büfés ételeket is apró trükkökkel egészségesebbé tenni” – mondja Norbert. „Ma már a tankerület követelménye is, hogy újítsuk a kínálatot. A szűk keresztmetszetet az egyre drágább élelmiszerek költségei és a gyerekek pénztárcája jeleni. Az arany középutat keresem mindig, hogy a büfét is fent tudjam tartani, és egyre több diákkal szerettessem meg a finom és tápláló, egészséges ételeket.”
Fotók: Debrecen Benedek Büfé