nlc.hu
Gasztro
Menütervező: szilveszteri receptek az előételtől a desszertig

Menütervező: íme, a tökéletes szilveszteri vacsora!

Ha nem csak karácsonykor, hanem szilveszterkor teljes menüt tervezel, segítünk a főzésben! Kipróbált ünnepi receptek az óév méltó elbúcsúztatására.

A szilveszteri vacsora akkor is jó ötlet, ha utána buliba megyünk, vagy történetesen mi rendezzük azt. Egy jól megkomponált szilveszteri lakoma pedig az esetben is jó ötlet, ha az óév utolsó napját bulizás nélkül, egy pazar vacsorával ünnepeljük meg, és a csendes, otthon lazulgatós évzárást választjuk.

De mit is főzzünk december utolsó napjára, ha túlvagyunk a karácsonyi halászlé, töltött káposzta, bejgli hegyeken? Jó hír, hogy az alábbi ételek legtöbbjét előre is elkészíthetjük, így nem szilveszter napján kell kapkodnunk. Szilveszteri menütervezés okosan, sok jó receptet hoztunk!

Sonkatekercs deluxe: parmezános-tormás sonkatekercsek

Az év utolsó napján felejtsük el az ízetlen bolti késztermékeket, és készítsük el magunk a hidegtálakat! A sonkatekercsekre különösen igaz, hogy egy másik dimenzióba repít, ha tisztességes minőségű alapanyagokból alkotjuk meg a töltelékbe a krémet. Ezekben a tekercsekben a további extra, hogy nem holmi megúszós sajttal készül, hanem parmezán kerül a besamelmártásba és a tekercsek végeire. A szilveszteri vacsora igen előkelő nyitánya lehet!

Tovább a receptre: parmezános-tormás sonkatekercsek

Parmezános-tormás sonkatekercsek

Parmezános-tormás sonkatekercsek / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Klasszikus majonézes krumplisaláta

A majonézes krumplisalátára is igazak a fentiek: össze sem hasonlítható egy házi recept alapján, jó minőségű alapanyagokból készült krumplisaláta a bolti dobozossal. Az év végi ünnepek alkalmával felejtsük el az édesítőszert és a szúrós, ecetes ízű majonézes krémet. Egy igazi jó krumplisaláta ízei lágyak, petrezselyem és snidling frissíti, és kellemesen krémes. De vigyázat, ne lakjatok jól már az előételekkel, mert még három fogás következik!

Tovább a receptre: klasszikus majonézes krumplisaláta

Klasszikus majonézes krumplisaláta

Klasszikus majonézes krumplisaláta /
Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Gyomormelengető laskaleves gazdagon

Felejtsd el a menzás lebbencsleveseket a híg, üres lével, és próbáljátok ki ezt a laskalevest! Autentikus alföldi leves a laskatésztával bélelt laskaleves. Masszív, decemberi étel, amibe jó adag kolbász, füstölt szalonna és krumpli is került a laskatészta mellé. Jólesik mellé a friss kenyér is, de ha nem akartok jóllakni már a levessel, egyétek inkább nélküle. Milyen jól fog jönni ez a leves még január elején is! Úgy hírlik, hogy másnaposság-gyógyító erővel bír.

Tovább a receptre: laskaleves

Laskaleves

Laskaleves /
Fotó: Gerzsenyi Flóra, Ételfotó Nosalty

A szilveszter sztárja: ropogós sörös-mézes malacsült

Akár babonásak vagyunk, akár nem, a malacsült pompás étek szilveszterkor és újévkor! Ha sikerül beszereznünk a porhanyós malachúst, megilleti a méltó bánásmód: ez a ropogós sörös-mézes malacsült először mézes, fokhagymás, olajos pácot kap, majd a pihentetés után kenjük is be minden oldalát az értékes páccal a sütéshez. A nagy mágia aztán egy XXL-es sütőzacskó és némi barnasör segítségével történik, az eredmény pedig ennyire gusztusos!

Tovább a receptre: Ropogós sörös-mézes malacsült

Ropogós sörös-mézes malacsült

Ropogós sörös-mézes malacsült / Fotó: Nosalty Ételfotó

Csak stílusosan: pompomburgonya

A hagyományos malacsült mellé mit szólnátok egy kicsit sem hagyományos körethez? A pompomburgonya alapanyagaiban pofonegyszerű, csupán krumpli, só, bors, kukoricaliszt, pirospaprika, oregánó és étolaj szükséges hozzá. A pompomburgonya titka a különleges vágási mód, ami egyszerre látványos, és olyan ropogósságot ad a krumplinak, amivel még a hasábburgonyát is lekörözi. Igazi szépség lesz az ünnepi asztalon!

Tovább a receptre: pompomburgonya

Pompomburgonya

Pompomburgonya / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Lencsefőzelék – első verzió

Íme, a lencsefőzelék egyszerűen, ha a tradicionális készítési módra szavaztok. Mikor készítsük így, ha nem most, nem igaz? Ez a recept minden pucc és fakszni nélkül, hagyományosan és egyszerűen készül, és talán mondanunk sem kell, hogy a fenti malacsülttől a főtt és sült virslin át a tükörtojásig mennyi feltét jól illik hozzá. Zsíron indítjuk, egy kis kolozsvári szalonna is kerül bele (ez persze el is hagyható), és naná, hogy tejfölösen készül!

Tovább a receptre: lencsefőzelék egyszerűen

Lencsefőzelék egyszerűen

Lencsefőzelék egyszerűen / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Lencsefőzelék – második verzió: vöröslencse dhal

Íme, egy semmiben sem hagyományos lencsefőzelék. Ez az indiai ihletettségű étel vöröslencséből készül, aminek nagy előnye, hogy igen könnyű elkészíteni, sokkal gyorsabban megpuhul és még a színe is gyönyörű. További érv mellette, hogy kizárólag növényi alapanyagokból készül, így a vegánoknak és vegetáriánusoknak is kedvezhetünk vele a szilveszteri asztalnál. Persze egy szelet sörös malacsülttől sem sértődik meg!

Tovább a receptre: vöröslencse dhal

Vöröslencse dhal

Vöröslencse dhal / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Frissítő desszert: háromszínű narancsos kávétorta

Igazán menő egy házi készítésű tortával zárni az óévet! Ez a háromszínű narancsos kávétorta egyszerre frissítő és pörgető: a citrusoknak hála felpezsdíti az ízlelőbimbókat, a kávé pedig egy kicsit felpörget a szilveszteri trakta záróakkordjaként. Mascarponétől krémes, habtejszíntől lágy, a kakaó adja a piskótarétegek mély színét, a narancs pedig nem csak az íz, hanem az illataromáját is. A szilveszteri vacsora stílusos befejezése lehet.

Tovább a receptre: háromszínű narancsos kávétorta

Háromszínű narancsos kávétorta

Háromszínű narancsos kávétorta / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Diós csigák megúszósan és nem megúszósan

Dióból az év ezen időszakában soha nem elég! Akárcsak a házilag sütött csigákból. Ha az eredeti receptet követitek, már előző nap el kell kezdeni a tésztát. Ne tartsatok tőle, nem igényel évtizedes háziasszonyi tapasztalatokat, csupán rá kell szánni az időt és energiát. Súgunk azonban: épp úgy nagyon finom lesz ez a süti, ha bolti leveles tésztából dolgoztok. A leveles tészta kezeléséhez íme, egy sereg szupergyors édes csiga receptje leveles tésztából. B.U.É.K.!

Tovább a receptre: diós csigák

Diós csigák

Diós csigák / Fotó: Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top