A szilveszteri vacsora akkor is jó ötlet, ha utána buliba megyünk, vagy történetesen mi rendezzük azt. Egy jól megkomponált szilveszteri lakoma pedig az esetben is jó ötlet, ha az óév utolsó napját bulizás nélkül, egy pazar vacsorával ünnepeljük meg, és a csendes, otthon lazulgatós évzárást választjuk.
De mit is főzzünk december utolsó napjára, ha túlvagyunk a karácsonyi halászlé, töltött káposzta, bejgli hegyeken? Jó hír, hogy az alábbi ételek legtöbbjét előre is elkészíthetjük, így nem szilveszter napján kell kapkodnunk. Szilveszteri menütervezés okosan, sok jó receptet hoztunk!
Sonkatekercs deluxe: parmezános-tormás sonkatekercsek
Az év utolsó napján felejtsük el az ízetlen bolti késztermékeket, és készítsük el magunk a hidegtálakat! A sonkatekercsekre különösen igaz, hogy egy másik dimenzióba repít, ha tisztességes minőségű alapanyagokból alkotjuk meg a töltelékbe a krémet. Ezekben a tekercsekben a további extra, hogy nem holmi megúszós sajttal készül, hanem parmezán kerül a besamelmártásba és a tekercsek végeire. A szilveszteri vacsora igen előkelő nyitánya lehet!
Tovább a receptre: parmezános-tormás sonkatekercsek
Klasszikus majonézes krumplisaláta
A majonézes krumplisalátára is igazak a fentiek: össze sem hasonlítható egy házi recept alapján, jó minőségű alapanyagokból készült krumplisaláta a bolti dobozossal. Az év végi ünnepek alkalmával felejtsük el az édesítőszert és a szúrós, ecetes ízű majonézes krémet. Egy igazi jó krumplisaláta ízei lágyak, petrezselyem és snidling frissíti, és kellemesen krémes. De vigyázat, ne lakjatok jól már az előételekkel, mert még három fogás következik!
Tovább a receptre: klasszikus majonézes krumplisaláta
Gyomormelengető laskaleves gazdagon
Felejtsd el a menzás lebbencsleveseket a híg, üres lével, és próbáljátok ki ezt a laskalevest! Autentikus alföldi leves a laskatésztával bélelt laskaleves. Masszív, decemberi étel, amibe jó adag kolbász, füstölt szalonna és krumpli is került a laskatészta mellé. Jólesik mellé a friss kenyér is, de ha nem akartok jóllakni már a levessel, egyétek inkább nélküle. Milyen jól fog jönni ez a leves még január elején is! Úgy hírlik, hogy másnaposság-gyógyító erővel bír.
Tovább a receptre: laskaleves
A szilveszter sztárja: ropogós sörös-mézes malacsült
Akár babonásak vagyunk, akár nem, a malacsült pompás étek szilveszterkor és újévkor! Ha sikerül beszereznünk a porhanyós malachúst, megilleti a méltó bánásmód: ez a ropogós sörös-mézes malacsült először mézes, fokhagymás, olajos pácot kap, majd a pihentetés után kenjük is be minden oldalát az értékes páccal a sütéshez. A nagy mágia aztán egy XXL-es sütőzacskó és némi barnasör segítségével történik, az eredmény pedig ennyire gusztusos!
Tovább a receptre: Ropogós sörös-mézes malacsült
Csak stílusosan: pompomburgonya
A hagyományos malacsült mellé mit szólnátok egy kicsit sem hagyományos körethez? A pompomburgonya alapanyagaiban pofonegyszerű, csupán krumpli, só, bors, kukoricaliszt, pirospaprika, oregánó és étolaj szükséges hozzá. A pompomburgonya titka a különleges vágási mód, ami egyszerre látványos, és olyan ropogósságot ad a krumplinak, amivel még a hasábburgonyát is lekörözi. Igazi szépség lesz az ünnepi asztalon!
Tovább a receptre: pompomburgonya
Lencsefőzelék – első verzió
Íme, a lencsefőzelék egyszerűen, ha a tradicionális készítési módra szavaztok. Mikor készítsük így, ha nem most, nem igaz? Ez a recept minden pucc és fakszni nélkül, hagyományosan és egyszerűen készül, és talán mondanunk sem kell, hogy a fenti malacsülttől a főtt és sült virslin át a tükörtojásig mennyi feltét jól illik hozzá. Zsíron indítjuk, egy kis kolozsvári szalonna is kerül bele (ez persze el is hagyható), és naná, hogy tejfölösen készül!
Tovább a receptre: lencsefőzelék egyszerűen
Lencsefőzelék – második verzió: vöröslencse dhal
Íme, egy semmiben sem hagyományos lencsefőzelék. Ez az indiai ihletettségű étel vöröslencséből készül, aminek nagy előnye, hogy igen könnyű elkészíteni, sokkal gyorsabban megpuhul és még a színe is gyönyörű. További érv mellette, hogy kizárólag növényi alapanyagokból készül, így a vegánoknak és vegetáriánusoknak is kedvezhetünk vele a szilveszteri asztalnál. Persze egy szelet sörös malacsülttől sem sértődik meg!
Tovább a receptre: vöröslencse dhal
Frissítő desszert: háromszínű narancsos kávétorta
Igazán menő egy házi készítésű tortával zárni az óévet! Ez a háromszínű narancsos kávétorta egyszerre frissítő és pörgető: a citrusoknak hála felpezsdíti az ízlelőbimbókat, a kávé pedig egy kicsit felpörget a szilveszteri trakta záróakkordjaként. Mascarponétől krémes, habtejszíntől lágy, a kakaó adja a piskótarétegek mély színét, a narancs pedig nem csak az íz, hanem az illataromáját is. A szilveszteri vacsora stílusos befejezése lehet.
Tovább a receptre: háromszínű narancsos kávétorta
Diós csigák megúszósan és nem megúszósan
Dióból az év ezen időszakában soha nem elég! Akárcsak a házilag sütött csigákból. Ha az eredeti receptet követitek, már előző nap el kell kezdeni a tésztát. Ne tartsatok tőle, nem igényel évtizedes háziasszonyi tapasztalatokat, csupán rá kell szánni az időt és energiát. Súgunk azonban: épp úgy nagyon finom lesz ez a süti, ha bolti leveles tésztából dolgoztok. A leveles tészta kezeléséhez íme, egy sereg szupergyors édes csiga receptje leveles tésztából. B.U.É.K.!