Kényelmesen indul 2025, sokan az év első napjait is kivették szabadságként az újévi mulatságok után. Az ünnepi trakták után a legtöbbünk most nem újabb félnapos főzésekben gondolkodik, és jobban esik még a metsző hidegben is egy nagy séta, egy kis mozgás, minthogy továbbra is a hasunkat tömjük. Enni azért mégis kell, így olyan ötleteket hoztunk, amik egyszerre pénztárcakímélők és időhatékonyak, ráadásul csökkenthetjük általa az élelmiszerpazarlást is. Eljött a maradékmentés ideje.
Legyünk persze résen: már több nap eltelt a szilveszteri és újévi sütés-főzések után. Hiába maradt esetleg a szilveszterre készített, ünnepi tatár bifsztekből, orosz hússalátából, franciasalátából vagy sült halból, ezek gyorsan romlanak. Ne játsszunk a nyers húsos, tojásos, halas ételekkel.
Több olyan fogás van azonban, amit kifejezetten azért készítünk az ünnepekre, mert hosszan eltarthatók. Ilyenek a konfitált ételek, nagy sláger a zsírban sült sertéshús és csirkemáj, amelyek extra sokáig elállnak. Sokunknak meglódul a keze a decemberi bevásárláskor a savanyúságos pultnál is, és ilyenkor jó kitalálni, hogy mi legyen a sorsa a megmaradt készleteknek.
Franciasalátával töltött bagett: egy igazán szaftos szendvics – a házi majonéz azonban romlandó / Fotó: Mirko Vuckovic, Getty Images
Tíz ötletet hoztunk, amihez nem kell nagy főzésbe bocsátkoznod, és okosan karcsúsíthatsz is a hűtőben felhalmozott maradékokon. A szendvics többek között azért is hálás műfaj, mert fantáziadúsan halmozhatunk bele mindenféle földi jót, és hidegen, de melegítve, grillezve is igazán finom alkotásokat hozhatunk össze az elsőre szedett-vedettnek tűnő megmaradt csemegékből.
Mint láthatjátok, épp olyan jól működik együtt az édes a sóssal, mint az elsőre meglepőnek tűnő pár, a savanyúság a reszelt sajttal. Szendvicsbe az ünnepi finomságok maradékaival!
Szendvicsötletek újévi ételekből – kattints a galériára!
galéria
Megnézem
Összes kép (10)
Húsos szendvics lilakáposztával
Te is pároltál lilakáposztát a kacsasülthöz karácsonyra? Mibe fogadunk, hogy egy jó fél fej káposzta maradt a hűtődben. A lilakáposzta nyersen is isteni, és jól illik hozzá a majonéz. Íme, egy húsos szendvics nyers lilakáposztával. / Fotó: SimpleImages, Getty Images
Fotó megosztása:
Reuben szendvics
Jócskán maradt savanyú káposzta a hűtőben? Az amerikai Reuben szendvics legyen a múzsa! Sült marhaszeletek, sajt, savanyú káposzta ebben a pirított szedvicsben. / Fotó: LauriPatterso,. Getty Images
Fotó megosztása:
Szendvics rántott halrudacskákkal
Maradt az ünnepekre bevásárolt savanyúságokból, és van a fagyasztóban halrudacska? Tökéletes párosítás: a savanyú uborkát vagy más savanyúságokat és salátaleveleket kend meg majonézzel, süss ki a halrudacskákat, és kész a friss, illatos szendvics forró töltelékkel. / Fotó: DronG, Getty Images
Fotó megosztása:
Muffaletta szendvics, az amerikai kajun konyha remeke
A gigantikus amerikai muffaletta szendvics is ihletadó: a szilveszteri hidegtálakról megmaradt olajbogyók, salátalevél, sajt, felvágott magasan tornyozva mehet bele!
/ Fotó: bhofack2, Getty Images
Fotó megosztása:
Kolbászos szendvics
Maradt virsli vagy kolbász a hűtőben? Szendvicsbe vele! / Fotó: ribeirorocha, Getty Images
Fotó megosztása:
Sült pulykás szendvics áfonyalekvárral és mogyoróvajjal
Az egyben sült húsok hűtve sokáig bírják, a maradék hús pedig ezerszer jobb szendvicsbetét, mint az ilyen-olyan minőségű felvágottak! / Fotó: LauriPatterson, GettyImages
Fotó megosztása:
Sertés rilette kenyérre kenve
A házi melegszendvics-húskrém isteni! Az újévi malac- vagy sertéssült maradékát daráld le, keverd be vajjal, reszelt sajttal, fűszerezd kedved szerint, és használd fel melegszendvics-krémnek. / Fotó: Richard Villalon, Getty Images
Fotó megosztása:
Pulled pork szendvics
Az újévi malac- vagy sertéssültből pulled porkhoz hasonló szendvicsbetétet készíthetünk hagymás, karamellizált alapon átpirítva, pulled pork fűszerekkel fűszerezve. / Fotó: Bartosz Luczak, Getty Images
Fotó megosztása:
Sertés rilette kenyérre kenve
Ugyancsak az újévi malacsültből csodásan finom rilette készülhet zsíron, hagymával átforgatva. / Fotó: nobtis, Getty Images
Fotó megosztása:
Házi májkrémes kenyér
Tettetek el zsírban sült májat? Ha unjátok már így enni, készítsetek belőle egy kis tejszínnel, mustárral, borssal házi májkrémet. / Fotó: wideonet, Getty Images
Fotó megosztása: